G4Media.ro

Ungaria introduce obligativitatea etichetării alimentelor care conţin proteine din insecte

Sursa foto: Pixabay

Ungaria introduce obligativitatea etichetării alimentelor care conţin proteine din insecte

Ministerul Agriculturii din Ungaria a modificat regulile, astfel încât alimentele care conţin proteine din insecte trebuie să fie etichetate în mod clar şi comercializate numai pe rafturile alocate în acest scop, a anunţat miercuri ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, transmite MTI, preluată de Agerpres.

Consumatorii trebuie să fie în măsură să „distingă şi să diferenţieze” produsele care conţin proteine din insecte, conform noilor reguli.

Istvan Nagy a subliniat că executivul comunitar a aprobat deja patru insecte ca produs alimentar, o decizie la care doar Ungaria s-a opus, în condiţiile în care Uniunea Europeană nu se confruntă nici cu o criză de alimente şi nici cu un deficit de proteine.

Sondajele de opinie arată că „ungurii nu vor să mănânce insecte”, a adăugat Istvan Nagy. Acesta a citat rezultatele unui sondaj derulat recent de Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH), conform căruia peste 70% dintre unguri „resping cu tărie” posibilitatea de a mânca alimente care conţin proteine din insecte. De asemenea, oficialul ungar a vorbit despre importanţa conservării tradiţiilor gastronomice.

În România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat recent că nu este îngrijorat de faptul că o nouă insectă, respectiv larva gândacului de bălegar, a fost aprobată pentru consum de Comisia Europeană, întrucât „aprobare nu înseamnă şi mâncare”.

„Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem, har Domnului, unde, cu cine şi ce să facem (…). Lăsaţi insectele în insectar”, a răspuns ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat despre noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Asta trebuie sa faca de urgenta si parlamentul de la noi din tara. Sa stim ce insecte si alte mizerii ni se mai baga pe gat.

    • Cine ți-a băgat coane bondaru’ pe gât?😀 Mănânci ceva si nu scrie ce are pe el? In afară de ce primești de la AUR?😀 Trebuie să dai de două ori aceeași lege? Să înfierezi cu mânie proletară insectele? 😀 Oricum sper să nu fii un dezinformator ci pur si simplu un cetățean onest (si t4mpit) sincer revoltat că si bagă insecte in gură! 🤣🤣🤣

    • daca stai cu gura deschisa intra musca

  2. UE nu s-o confrunta cu o criza alimentara, dar Ungaria cam da. De exemplu, stire pe final de decembrie:

    „A plan to shield Hungarians from the European Union’s highest inflation before the holidays has backfired, with retailers rationing staple foods in a throwback to the nation’s communist past.”

    Cea mai mare corupție din UE, cea mai mare inflatie din UE, bun rău conservatorismul asta soșocar.

    • Pai asta pregateste si Aur cu Simion.

    • Da, daca a scris la ziar atunci așa e. Am fost recent în Ungaria, nu păreau să moară de foame prea multi. Preturile sunt mult mai mici ca la noi.
      Propaganda să trăiască, fraierii să stea în banca lor și să îndure!

    • Cocoșel, nu prea ai mai ieșit din țara așa-i? Covidu te-a ținut in loc… sau lipsurile ? Bai, zi și stirea aia cu antifurt la brânza. Și când mănânci borș despre Ungaria sa menționezi și investițiile de pana acum anunțate și in derulare in Ungaria in ultimii 2 ani. Pentru ca, nu-i așa, conservatorism sosocar:)))

    • Am mai ieșit din tara, stai liniștit. Și n-am știut cum sa trec mai repede prin Ungaria către alte tari din vest. O tara trista și frustrata, din ce in ce mai aproape de Turcia și Rusia decât de Vest. Și asta e ceva recent, cu un deceniu în urma situația era alta, și erau chiar motive de admirație. Acum nu prea, din contra.

    • N-ai înțeles nimic, Dexter. Degeaba sunt preturile mici dacă ai limita de cantitate.

  3. Cam pr0st1 aia de la Protectia consumatorului din Hu pentru ca tot ce e mezel si are culoarea roz contine gandaci. Colorantul ala roz se obtine din gandaci macinati fin.

  4. Daca pina acum aveau o retinere, de azi , progresistii nostri se vor apuca sa manince gandaci, doar ca sa-i faca in ciuda lui Orban. lol

  5. Oare sunt gandacii mai nocivi pentru organismul uman decat aditivii care sunt folositi in aproape toate alimentele si bauturile alcoolice&garbogazoase?!

    coloranți,
    conservanți,
    îndulcitori,
    corectori de aciditate,
    acidifianți,
    antioxidanți.

    Sa fie scris alb pe negru Daca se vand gandaci fara aditivi!

    • Nu, nu sunt, dar oamenii sunt prea stupid sa intelega……nu degeaba 100g de faina de greier costa 90 lei 👍

      100g faina de greier – 70g proteina ( calitatea la fel ca cea a carnii de vita )
      -20g acizi grasi mai mult omega 3 si 6 decat somonul x2
      – micronutrienti etc.

      Nu degeaba costa 90 lei 100g….. de 7 ori mai scumpa ca cea mainbuna proteina din lumea cea din izolat de zer….

  6. culoarea rosu carmin din alimente inclusiv din carnea cu aparenta de rosu intens…se obtine din insectele parazit Cochineal…codul E120😉😉😉😉😉…transparenta ar trebui sa fie obligatorie …fiecare produs ar trebui sa contina lista completa a ingredientelor si sursa lor…nu doar in cazul insectelor…paine sau alte produse obtinute din cereale modificate genetic?…scris pe eticheta…etc…din pacate nimeni nu vrea o transparenta totala…ci una la comanda politica‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️…😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡

    • Fiecare pâine ar trebui livrată cu o carte cat cele de Dostoievski in care să se dea tot felul de detalii pe care să le citească shoshokoo! 😀 Formule chimice, teste făcute pe pâinea respectivă cine a îngrijit grâul din care s-a făcut pâinea si un rezumat al vieții acesteia! 😀 Doar nu bagă shoshonu’ orice in gură, el e important! 🤣

    • Sa bage fiecare paine pe blockain ca sa stim provenienta!

    • băi volodea daca vrei sa fii ala care accepta orice pe banii lui …si mai chemi si luna si stelele sa te insoteasca la groapa fara sa ripostezi …bucura te…fericiti cei saraci cu duhu…‼️‼️‼️‼️‼️‼️🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    • si inca ceva volodea..zi i shosocara mamicutei tale…io ma 💦💦💦💦haur..‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️😉😉😉😉😉😉😉

  7. @Volodea: Prefer sa fie transparenta lista de ingrediente, In caz ca nu stii, de exemplu in Franta, desi scrie pe eticheta ulei de palmier, in realitate pun alte uleiuri si singurul indiciu este un cod care daca il cauti bine, o sa descoperi ca temporar au dreptul sa foloseasca alte uleiuri. Iar legat de partidul AUR nu am nici o legatura cu ei, desi as fi dispus sa votez un partid serios nationalist anti-ue, dar nu exista.

  8. Cel mai simplu ar fi sa atașeze la eticheta si tabelul lui Mendeleev și care e interesat cumpăra care nu, nu.

  9. Stiti ce e in multe mezeluri si nu numai pe care-l mananci azi? Colorantul roz numit „carmin”. E si in rujuri si alte lucruri. Din ce e facut? Din insecta. Mananci astfel de lucruri zi de zi. Numai ca te-ai obisnuit sau chiar nici nu stiai.

    • Una e sa mananci in cantitati infime un colorant si cu totul alta o mancare de greieri,lacuste etc.Sa nu mai spunem ca se doreste sa ai faina din toti gandacii in paine,biscuti,ciocolata ,paste …adica in toate.Si sa vrem nu vom avea de ales si asta e…democratia UE?

  10. Respect Viktor Orban!

  11. Bravo Ungaria,sa consumi ceva cu carmin e una sa mancam lacuste,greieri etc e cu totul alceva.Vrei sa devii insectivor treaba ta mergi la raftul dedicat si consumi.Vrei carne de laborator la fel raft separat cumperi.Legile trebuie facute dupa cum doresc cetatenii nu ong-urile si Bruxelles.Politicienii sant obligati sa ne intrebe prin vot daca vrem ca Romania sa comercializeze ganganii