G4Media.ro

Un WC public din Constanța costă peste 50.000 de euro. Cum au…

Un WC public din Constanța costă peste 50.000 de euro. Cum au tocat 3 milioane de euro firmele de casă ale primăriei care au reabilitat Parcul Arheologic

Primăria Constanța a plătit 3 milioane de euro pentru reabilitarea unui parc din oraș. Din toată suma, 150.000 de euro au fost cheltuiți pentru trei closete publice, de 18 mp fiecare – conform graficului de execuție al lucrărilor de reabilitare publicat de Primăria Constanța pe site-ul de licitații publice.

Câștigătorul proiectului a fost asocierea SC Mobitom SA – SC Pomacost SA. Ambele sunt firme de casă ale primăriei pe când era condusă de fostul primar Radu Mazăre. Abonate la banii orașului, firmele au câștigat numeroase proiecte din bani publici în perioada în care fostul primar conducea Constanța.

Din anul 2002 până în anul 2010, cenzorul Mobitom SA a fost Vasile Făgădău, tatăl actualului primar al Constanței, Decebal Făgădău. Acționarul majoritar al Mobitom este Five Holding SA, o societate cu acțiuni la purtător din cercul apropiat al fostului primar Mazăre.

Pomacost SA este o societate înființată în anul 2001 de către Basarab Popa, vărul lui Radu Mazăre, care a fost inculpat și în dosarul ”Retrocedărilor” și care a decedat în anul 2014. Această firmă are acum exclusiv acțiuni la purtător.

Toaletă de lux nefuncțională

În orașul Constanța, un WC public a ajuns să coste 2.880 euro/mp. Această sumă nu include dotările interioare care au costat alți bani, în jur de 20.000 de euro.

În centrul orașului Constanța, un apartament de aproximativ 50 de mp costă în jur de 1200-1500 euro/mp. Spre exemplu, în 28 august 2018, pe site-ul imobiliare.ro, un apartament de două camere, 48 mp, a fost scos la vânzare cu 56.000 de euro. Apartamentul este situat în zona centrală a Constanței, la 600 de metri distanță de Parcul Arheologic, unde un WC public a costat Primăria Constanța 50.000 de euro.

Pe lângă acest lucru, cele trei closete nici măcar nu sunt funcționale. Am vrut să vedem cum arată un WC de 50.000 de euro, așa că am încercat să intrăm într-unul dintre cele trei closete. Era închis. La fel și celelalte două. Am întrebat unul dintre paznicii parcului de ce nu putem intra în toaleta publică: ”Dacă aveți nevoie la baie, mergeți la cârciuma din parc. E o înțelegere între primărie și patronul de acolo, să lase oamenii să intre până când sunt gata astea”. Am mers la cârciumă, unde un tânăr ne-a explicat de ce closetele publice nu sunt, de fapt, încă publice: ”N-au găsit oameni care să păzească budele și până angajează pe cineva ne-au pus pe noi să deschidem toaleta asta de-aici, ca să meargă oamenii care vin din parc”. Puștiul ne îndrumă către buda pe care patronul lui a deschis-o special pentru oamenii care ar trebui să se folosească de WC-urile de 50.000 de euro bucata. Coborâm treptele fostului closet public care funcționa pe vremea lui Ceaușescu, dar duhoarea nu ne permite să zăbovim mult.

Primăria Constanța, prin biroul de presă, ne-a confirmat spusele tânărului de la terasă: Nu au găsit până acum oameni care să păzească cele trei closete. Primăria a spus însă că la 1 septembrie toaletele vor fi date în folosință pentru că administrația locală a bătut palma cu un terț care se va ocupa de pază.

Din cele aproximativ 3 milioane de euro, alți 100.000 de euro au fost cheltuiți pentru ”amenajări dendrologice”. Adică, Primăria Constanța a plătit acești bani pentru ca în Parcul Arheologic să fie plantați arbuști, copaci și spații verzi de toate felurile. Doar că realitatea din teren arată diferit de notițele funcționarilor din caietul de sarcini. Printre altele, în graficul de execuție al lucrărilor este menționat următorul lucru: ”Gard viu, 1280 mp”. Asta înseamnă că, astăzi, în parc ar trebui să existe 1,2 km de ”gard viu” proaspăt, abia plantat. Am fost în teren să căutăm spațiul verde care a costat Primăria Constanța, împreună cu arbuștii și copacii nou plantați, 100.000 de euro. Nu l-am găsit. Nu am identificat nici măcar 100 de metri de ”gard viu” nou în parcul din centrul Constanței.

Info Sud-Est a solicitat Primăriei Constanța toate sumele defalcate care au fost cheltuite pentru investițiile din Parcul Arheologic, o lucrare care scos din buzunarele constănțenilor aproape 3 milioane de euro:

În luna mai 2015, Primăria Constanța a anunțat că încep lucrările de reabilitare a Parcului Arheologic și că investiția va fi finanțată cu bani europeni. În 2016, administrația locală a pierdut finanțarea europeană din cauza numeroaselor contestații ale firmelor care au fost declarate necâștigătoare. Așa se face că, imediat după ce a pierdut banii europeni, Primăria Constanța a alocat bani din bugetul orașului pentru a amenaja parcul. Astfel, aproape 3 milioane de euro au ajuns în buzunarele firmelor Mobitom SA și Pomacost SA, societăți abonate la banii orașului odată cu venirea lui Radu Mazăre la Primăria Constanța.

Foto: WC-urile publice din Parcul Arheologic Constanța (Sursa: InfoSudEst.ro)

Articolul a apărut și pe InfoSudEst.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. concluzia : in Constanta WC-urile sunt considerate cladiri de LUX

  2. De ce sunteti rai? Poate ca interiorul va fi amenajat in stil Buddha-Bar…

  3. Wow așa multi bani s au furat în amaratul ăla de parc?Pai ca mărime nu e nici 10% din parcul Tineretului,e minuscul…Atât bănet pt ce?Hoție tipic PSD și Mazăre.

    • Nu vede nimeni asta. ROmania e un popor de amnezici unde „alesii” zic ceva azi si maine zic opusul si toti ii aplauda ca niste maimute.
      In ce tara civilizata ai mai pomenit tu inaugurari pentru 2-3 km dintr-o sosea sau autostrada?! Cu mare fanfara si petrecere si stiri si tam-tam?
      In ce tara civiizata ai mai vazut ca nimeni nu face nimic 3 ani si 11 luni si face totul in ultima luna inainte de alegeri?
      Aici daca cnstruiesti ceva toti cetatenii devin ca niste pisoi care sunt atrase de chestii frumoase, stralucitoare cu melodii si mai stiu eu ce kitsch, fara sa le pese daca functioneaza sau daca costa cat 5 apartamente si valoreaza cat o veioza.

      Cand se trage linie, daca ii intrebi „pai da, nene, uite ca a facut!” Daca intrebi ce vor spune „uite au inceput autostrada”. Daca ii intrebi cat a durat sa faca aia 2-3 km se enerveaza ca ii intrebi asta. Daca ii intrebi daca sunt functionale toaletele tipa la tine. Daca ii intrebi ce au facut efectiv pentru cetateni vor spune de ajutoare. Si poi te injura. Da, multi le vor lua apararea si vor spune ca-s „oameni simpli, in capcana parlamentarilor si ca nu au bani si fac ce pot”. Da… exact: fac ce pot, sau mai bine zis fac ceea ce stiu sa faca de pe vremea cizmarului.

      Acesta este adevarul trist!

  4. Efectele decapitarii DNA si al tuturor actiunilor PSD-Alde deja apar si se vor inmulti : s-a dat liber la furt din banii publici, banii nostri. Dar cu siguranta nu ai votantilor PSD, asistati social sau functionari publici in marea lor majoritate inutili si angajati pe pile, care nu contribuie cu mai nimic la economia tarii

  5. Cat o fi șpaga la i sectorul de la curtea de conturi condusa de popa ?
    Tara condusa de borfași cu instituții ineppte sa părtașe la hoție !
    Cu hexifarma și cu dezinfectantele dilaute de 18 ori nu se mai aude nimic ?
    Sinucisul Coldrea le face pe toate nu?
    Cat era partea celor de la SRI ?
    Sau și asta cași Teldrum nu se poate cerceta

  6. Saltimbancul din Madagascar incaseaza in continuare bani din orasul Constanta prin slugile analfabete ce stau bine merci in locuri caldute …Nu numai in Parcul Arheologic verdeata lipseste …sau nu este cat ar trebui…in tot orasul Constanta acesti incapabili analfabti nu au plantat o floare…scuarul de pe Bd. Mamaia arata a islaz comunal….intersectia de la Capitol este oribila…pe spatiile pe care ar fi trebuit sa fie plantate flori…sunt doar buruieni…este incredibil ce fac acesti incompetenti analfabeti din acest oras….

  7. Am avut onoarea de al cunoaste din copilarie pe FAGADAU VASILE intrucat in anul 1963 am fost coleg de banca la Scoala Tehnica de Cooperatie di Braila si stiu bine ca este un om ambtitios,tenace,bun in toate.. Nu pot decat sa il felicit pentru realizarile din viata lui,inclusiv ca a renuntat la functia de conducere ce o evea in Altan-Tepe,pentru a creste si educa cei doi copii ai sai.
    FELICITARILE MELE VASILE.