G4Media.ro

Un val de caniculă anormal sufocă Spania, anunță meteorologii care susțin că…

sursa foto: Pexels

Un val de caniculă anormal sufocă Spania, anunță meteorologii care susțin că de vină este încălzirea globală tot mai accentuată

Un val de caniculă sufocă luni Spania, un episod ”anormal” pentru această perioadă a anului, semn al ”încălzirii globale”, potrivit unui expert al Agenţiei meteorologice spaniole (AEMET), informează AFP.

Acest episod canicular, care se produce după ce luna mai a fost declarată cea mai caniculară din ultimii cel puţin 100 de ani în Spania, va aduce ”temperaturi extreme” şi ”ar putea dura până la sfârşitul săptămânii”, a precizat pentru AFP Ruben del Campo, purtător de cuvânt al AEMET.

Potrivit acestuia, temperaturile vor depăşi ”40 de grade” Celsius în timpul zilei în numeroase oraşe spaniole şi vor rămâne ridicate pe timpul nopţii, când se vor înregistra ”peste 20 sau 22 de grade”.

Meteorologul a avertizat că fenomenul, ”care nu e limitat la peninsula iberică” va afecta şi alte ţări europene, cum ar fi Franţa, în zilele următoare.

”Această căldură extremă, în această perioadă de primăvară, nu este normală” şi este cauzată de ”încălzirea climatică”, a precizat Ruben del Campo.

În ultimele 10 luni, Spania a traversat patru episoade de temperaturi extreme: o caniculă în august, când au fost atinse valori record (47,4 grade Celsius la Montoro, în sudul ţării), temperaturi ”excepţional de ridicate” între Crăciun şi Ajunul Anului Nou, valul de căldură din mai, iar acum cel din prezent.

Mercurul termometrelor ar putea urca până la 43 de grade în Andaluzia (sud), în special în Cordoba şi Sevilla, potrivit AEMET.

Din epoca preindustrială, temperaturile au crescut în medie cu 1,7 grade în Spania (2 grade în Europa), aminteşte Ruben del Campo, care a precizat că valorile nu sunt doar mai extreme, ci totodată episoadele de căldură sunt mai frecvente.

Iar dacă Spania are în mod tradiţional veri caniculare, recunoaşte el, acestea ”sunt puţin mai călduroase cu fiecare an care trece şi din ce în ce mai lungi: vara durează cu o lună în plus în comparaţie cu anii 1980”, ceea ce duce la moartea a aproape 1.800 de persoane în fiecare an.

În afara consecinţelor sanitare, analistul avertizează asupra efectelor pentru mediu, cu un risc crescut de secetă şi de dificultăţi de aprovizionare în ceea ce priveşte apa, precum şi înmulţirea incendiilor, precum în zona Sierra Bermeja, în provincia andaluză Malaga, unde un incendiu a distrus 3.500 de hectare săptămâna trecută.

Înmulţirea valurilor de caniculă, în special în Europa, este o consecinţă a încălzirii climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă. Emisiile de gaze cu efect de seră le sporesc intensitatea, durata şi frecvenţa.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Hai să nu trecem la mașini electrice, hai să ne otrăvim în continuare cu BMW-uri pe benzină.

    • Hai sa trecem si bmw urile să le vindem in Africa si America de Sud (unde ajung de fapt)Avem garduri până in stratosfera si nu ne va afecta.Stii ce se va intampla cand tot automotion ul electric si energia verde va rămâne fără subventii ?Vezi doar ce se întâmplă prin liberalizarea pieței de electricitate….
      Știi cand nu va mai fi referință kw produs prin arderea gazului pentru toată energia electrică, inclusiv cea hidroelectrica unde s au amortizat cheltuielile de acum zeci de ani si kw produs cu apă este aproape de 0 cheltuieli de producție??
      Știi cât afectează mediul producerea de baterii ?
      Știi ce se va intampla cu bateriile că deja au inceput să li se termine viața utilă si se schimbă?Că nu merge ca la anvelope:aduni 3 € pt fiecare anvelopa, taxa de reciclare,le faci un morman mare si intr o noapte surprinzător i au foc…
      Știi unde se pot incarca mașinile electrice că abia poți circula prin orașe, abia poti găsi o parcare ,mai ales pt cei ce locuiesc la bloc ?
      Hai să luăm mașini electrice că i trend…..
      Omenirea a grăbit sfârșitul erei glaciare cu vreo sută de ani.Poate ceva mai mult.Cu bmw sau fără Pământul a trecut ,la fiecare 12,5 mii de ani prin milioane de astfel de procese de îngheț total si dezgheț total.Nu sint martori oculari dar sint dovezi in straturi geologice despre catastrofe intamplate acum,intre 10 mii si 12,5 mii de ani.
      Citește ca să nu fii condamnat să zici ce vor alții să audă.

  2. Uite, de-aia se scumpesc carburantii – ca sa invatam sa economisim si ca sa se devina rentabile sursele ecologice de energie.