G4Media.ro

Un student din Braşov a creat „profesorul online”, care folosește inteligența artificială:…

Un student din Braşov a creat „profesorul online”, care folosește inteligența artificială: Memorează cărțile din programă, selectează subiectele pentru examen, susține testul și trimite mail cu rezolvările, după examen

Creat de un student din Braşov: „Profesorul online” este un soft care îți selectează subiectele pentru examen și nu te lasă să trişezi, anunță Bună Ziua Brașov.

Fabian Pavel Velicea este student în anul 2 la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor a Universităţii Transilvania şi după luni bune de muncă şi verificări, a prezentat programul de examen securizat cu generare de cerinţe pe loc, cu ajutorul Chat GPT.

Deocamdată este aplicabil doar celor din domeniul calculatoarelor, pentru că, în fapt, este un sistem pentru examenele Java. Ideea a luat-o ca model chiar dintr-un examen susţinut de el, pe calculator.

„Eu m-am folosit de platforma Open AI playground, ca să îmi creez un script care se foloseşte de modelul GPT 3, momentan varianta legacy a Chat GPT, care este puţin mai veche, dar este la fel de bună, astfel că i-am dat chat-ului să genereze un domeniu, pe baza domeniului, să genereze un fişier de date ca şi cum ai un document în care ai titlu, nume, autor, data publicării ş.a.m.d., iar mai apoi, acel tipar – cerinţa 1: citeşte o listă de cărţi din fişierul de date, afişează lista pe ecran, sortează lista după un câmp din acel fişier, de exemplu, preţul şi grupează într-o colecţie după editură, de exemplu”, a explicat Fabian Pavel Velicea.

Când studentul ajunge în faţa calculatorului, trebuie să-şi introducă datele, care sunt securizate, apoi este întâmpinat cu un tutorial, în care îi sunt explicate detaliile necesare. Softul de examen are nevoie de internet în timpul folosirii lui, dar Fabian a avut grijă să blocheze orice ar putea inspira studentul să trişeze

Programul este gândit să trimită rezolvările către profesor, prin e-mail, deşi tânărul ar vrea să îl seteze şi pentru corectarea pe loc. E dispus să ofere aplicaţia facultăţii.

Fabian ne mai spune că nu crede că profesorul va fi înlocuit de inteligenţa artificială la catedră, în rolul său de formator.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. am testat si eu cht gpt si am fost dezamagit de resursele disponibile. sunt curios cum a reusit studentul sa faca botul gpt sa citeasca respectivele carti? nu asa functioneaza chatul. dar cel mai probabil cel care a scris articolul e total pe dinafara si nu a inteles despre ce e vorba.

    • „Eu m-am folosit de platforma Open AI playground, ca să îmi creez un script care se foloseşte de modelul GPT 3” – omul a folosit GPT cu modificarile lui, nu a folosit GPT direct

      dar cel mai probabil esti total pe dinafara si nu ai inteles despre ce e vorba

    • @Pardon: Poate ca efectul Dunning-Kruger te cam orbeste. Scrie ca a folosit playground ca sa genereze un script ce foloseste GPT3. Intrebarea e valida pt ca un prompt de GPT3.5turbo e limitat la 4000 de tokens, ceea ce nu ajunge sa citesti o carte. Poate citesti tu macar o documentatie de API.

    • @mihai caută Pinecone, un vector database care permite GPT să țină minte rezultatele prin query-uri multiple.. nu știi despre ce vorbești, mai caută, mai citește

    • @Pardon As fi foarte curios sa imi explici cum poti folosi un vector database cu API-ul de GPT care e bazat pe prompt-uri in limbaj natural. Ma gandesc ca un student nu are acces la model ca sa il poata schimba sa integreze asa ceva.

    • @mihai
      Cum sa nu poata citi o carte? Tu ai vazut cum raspunde? Ala a citit toate cartile, bre. Nu poate scrie una, dar de citit, a citit multe.

    • @Mira. Nu a citit. A fost antrenat. Si cel mai probabil nu a fost antrenat pe continutul fiecarei carti. Iar procesul de antrenare, nu este un proces de memorare. Deci daca vrei sa obtii un raspuns valid, trebuie sa ii dai cartea ca prompt, de unde vine si problema cu limitarea lungimii prompt-ului.

    • @mihai
      Vorba vine.

  2. Am folosit si eu Chat GPT ieri, tot pentru un soft AI. E foarte util.