G4Media.ro

Un ONG denunță ambițiile mercantile ale TotalEnergies cu gaz natural lichefiat importat…

Sursa foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Un ONG denunță ambițiile mercantile ale TotalEnergies cu gaz natural lichefiat importat din Rusia: O sursă cheie de venituri pentru Kremlin și pentru războiul său din Ucraina

Gigantul energetic francez TotalEnergies, care tocmai a anunțat un profit net de 4,1 miliarde de dolari pentru al doilea trimestru, este în continuare al doilea cumpărător de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc, a denunțat joi ONG-ul Global Witness, care a cerut Europei să interzică acest comerț pentru a evita alimentarea „mașinăriei de război” a Moscovei, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

ONG-ul acuză compania că obține profituri din importurile sale de GNL din Rusia, unde are un contract pe termen lung în uriașul zăcământ de gaz Yamal din Siberia arctică.

„GNL continuă să fie o sursă cheie de venituri pentru Kremlin și pentru războiul său din Ucraina”, a insistat Global Witness într-un comunicat de presă, reiterând „apelurile sale către UE și statele sale membre, inclusiv Franța, de a interzice importurile și comerțul cu GNL rusesc” de către companiile sale.

De la începutul anului, „Total a cumpărat aproape 4,2 milioane de metri cubi de GNL rusesc”, ceea ce face din această companie „al doilea cumpărător de GNL din această țară”, imediat după Rusia, potrivit ONG-ului cu sediul la Londra.

Global Witness a analizat datele furnizate de Kpler, o firmă de consultanță în domeniul mărfurilor care urmărește mișcările de petroliere de GNL în întreaga lume.

Anul 2022 va fi fost marcat de o avalanșă mondială pentru acest gaz transportat pe cale maritimă, ca urmare a deciziei Moscovei de a-și închide gazoductele către Europa, ca represalii la sancțiunile internaționale în urma ofensivei rusești din Ucraina. Odată cu această cursă pentru gaz, prețurile au crescut vertiginos, sporind profiturile marilor companii occidentale, inclusiv ale TotalEnergies în 2022.

Atât în 2022, cât și în 2023, TotalEnergies a importat cea mai mare parte a GNL-ului său din Statele Unite (21,1 și, respectiv, 10 milioane de metri cubi), urmată de Rusia (12 și 4,2 milioane de m3). Chiar dacă aceste importuri din Rusia sunt în scădere față de 2022, ele „reprezintă totuși aproape 20% din tot GNL-ul cumpărat de Total” la nivel mondial, subliniază ONG-ul.

„Compania continuă să cumpere gaz rusesc, trimițând bani către mașina de război rusă”, afirmă Jonathan Noronha-Gant, responsabil de campanie la Global Witness.

TotalEnergies, a treia mare companie de GNL din lume, investește de mai mulți ani în gaze în Statele Unite, Orientul Mijlociu și Rusia. În Rusia, deține încă o participație de 20% în câmpul de GNL Yamal, alături de compania privată rusă Novatek (50,1%), „în conformitate cu deciziile UE de a menține în acest stadiu aprovizionarea cu gaz rusesc lichefiat”, subliniază grupul.

TotalEnergies argumentează că Europa are nevoie de GNL pentru că nu are gazoducte. „Dacă am decide să nu luăm volumele de gaz, am fi totuși obligați să le plătim”, mai justifică compania.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...