G4Media.ro

Un nou studiu stabilește o legătură între expunerea la insecticide și scăderea…

Sursa foto: Pixabay

Un nou studiu stabilește o legătură între expunerea la insecticide și scăderea concentrației de spermatozoizi la bărbați

O analiză sistematică a 25 de studii efectuate pe parcursul a aproape 50 de ani a indicat o asociere puternică între pesticidele care se găsesc în mod obișnuit în alimente și concentrațiile mai mici de spermatozoizi. O echipă de cercetători de la Colegiul de Sănătate Publică al Universității George Mason, precum și de la Universitatea Northeastern din SUA au publicat cercetări care indică o legătură puternică între expunerea la pesticide comune și scăderea numărului de spermatozoizi, potrivit Euronews.

„Înțelegerea modului în care insecticidele afectează concentrația de spermatozoizi la om este esențială, având în vedere omniprezența lor în mediul înconjurător și pericolele documentate pentru reproducere”, a declarat Lauren Ellis, doctorandă la Northeastern University, implicată în proiectul de cercetare.

„Insecticidele reprezintă o preocupare pentru sănătatea publică și pentru toți bărbații, care sunt expuși în principal prin consumul de alimente și apă contaminate”, a adăugat ea.

Cercetarea, care a fost publicată în jurnalul de specialitate Environmental Health Perspectives, a implicat o analiză sistematică a 25 de studii pe această temă, efectuate de-a lungul a 50 de ani.

În mod specific, aceste studii au analizat impactul expunerii la două clase de insecticide utilizate pe scară largă, organofosfații și N-metilcarbamații, echipa de cercetare găsind asocieri consistente cu o concentrație mai mică de spermatozoizi în toate studiile.

Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină a Statelor Unite, pesticidele organofosforice (OP) reprezintă una dintre cele mai comune clase de substanțe chimice utilizate pentru combaterea insectelor pe legume, datorită eficacității lor ridicate și a spectrului larg de activitate.

Reziduurile de OP sunt susceptibile de a fi găsite în produse alimentare comune, cum ar fi salata și varza.

N-metilcarbamații sunt la fel de răspândiți într-un spectru de culturi de câmp, de fructe și de legume, potrivit Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează