G4Media.ro

Un nou focar de tensiune în Asia Centrală: Răniţi în ciocniri armate…

Sursa: Captură video

Un nou focar de tensiune în Asia Centrală: Răniţi în ciocniri armate la frontiera dintre Kîrgîzstan şi Tadjikistan

Cel puţin doi grăniceri au fost răniţi miercuri, într-un schimb de focuri, la frontiera contestată dintre Kîrgîzstan şi Tadjikistan, unde au loc tensiuni cu regularitate între cele două ţări din Asia Centrală, relatează AFP, citată de News.ro.

Cele două republici ex-sovietice se acuză reciproc în noul focar de instabilitate din Asia Centrală, la doar două zile după reizbucnirea ostilităților dintre Azerbaidjan și Armenia.

Bişkekul acuză armata tadjică de faptul că a tras asupra unor grăniceri kîrgîzi în localităţile Boulak-Bachy şi Pasky-Aryk, în regiunea Batken, în sud-vestul Kîrgîzstanului.

La Boulak-Bachy, un militar a fost rănit de schije de mortier, iar altul a suferit ”o contuzie”, anunţă serviciul de presă al grănicerilor.

Publicaţia tadjică Asia Plus, care citează o sursă anonimă, scrie că un grănicer tadjic a fost ucis, iar alţi cinci au fost răniţi.

Autorităţile din Tadjikistan, citate de agenţia oficială tadjică de presă Khovar, acuză forţele kîrgîze de faptul că au deschis focul cu mortier şi mitraliera asupra unui post de frontieră tadjic.

Tadjikistanul nu a furnizat imediat un bilanţ al acestor incidente.

Cele două tabere au anunţat că negocieri între reprezentanţi ai grănicerilor tadjici şi kîrgîzi erau în curs pentru a pune capăt tirurilor.

Aproape jumătate dintre cei 970 de kilometri ai frontierei dintre cele două foste republici sovietice din Asia centrală sunt contestaţi, iar progresele în delimitare au fost lente în ultimii ani.

Schimburi de tiruri au loc frecvent în această zonă.

În 2021 s-a înregistrat yn număr fără precedent de confruntări între cele două părţi, soldate cu peste 50 de morţi şi care alimentează temeri cu privire la o extindere a conflictului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cat de trist sa fii sa comentezi aceeasi prostie de pe mai multe conturi :))
    De ce nu iti faci sute si te poti conversa de unul singur pe aici…porti un monolog..probabil un dialog e prea mult pentru capul ala rotund cu minte in colturi.