G4Media.ro

Un medic de la Ambulanța Brașov, infectat cu coronavirus, a mers trei…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Un medic de la Ambulanța Brașov, infectat cu coronavirus, a mers trei zile în misiuni pentru că a primit un rezultat greșit

Un medic de la Ambulanța Brașov, infectat cu noul coronavirus, a mers trei zile în misiuni pentru că a primit un rezultat greșit. Testul său era pozitiv, însă a fost anunțat că este negativ. Până când a fost reparată eroarea, medicul a intrat în contact cu zeci de colegi și de pacienți. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a cerut un control la DSP Brașov, relatează Digi24.

Totul a început săptămâna trecută, odată cu ancheta epidemiologică legată de un angajat al Serviciului de Ambulanță Brașov, depistat pozitiv cu noul coronavirus. Autoritățile au identificat șapte contacți direcți, printre care și doi medici din instituție.

Au urmat testele. Vineri, instituția a primit oficial rezultatele: cei doi medici nu sunt contaminati și își pot vedea de viața profesională și personală. În aceeași zi, unul dintre ei a verificat personal, la Direcția de Sănătate Publică Brașov, rezultatul testului. A primit același răspuns.

Medic la Ambulanța Brașov: „Aș fi putut contamina alte persoane, colegi de-ai mei sau pacienți. Am intrat în unitățile sanitare cu specific non-Covid, deși eu eram pozitiv din data de 7, conform testului care mi s-a transmis”.

Medicul a avut două gărzi, în weekend. La serviciu a purtat echipamentul obligatoriu de protecție.

Medic la Ambulanța Brașov: „A efectua o manevră de resuscitare, într-un spațiu închis, ambulanță, salon de spital sau apartament implică un efort fizic mare. Nu știu o mască și o vizieră cât de mult ar putea proteja”

Luni dimineața, Direcția de Sănătate Publică Brașov a anunțat Serviciul de Ambulanță că s-a produs o eroare, că cei doi medici sunt contaminați. Al doilea medic a fost în concediu și nu a consultat pacienți, în aceste trei zile.

Stela Coțiu, director medical la Ambulanța Brașov: „Este complicat pentru că colegul respectiv a stat separat de familie tocmai ca să nu expună și în momentul în care i s-a transmis că rezultatul este negativ s-a dus acasă la familie la copii, la părinți„.

Direcția de Sănătate Publică Brașov admite greșeala și o pune pe seama unei erori umane, la accesarea rezultatelor, din calculator.

Andrea Neculau, director executiv la DSP Brașov: „Din păcate este o eroare umană la comunicarea rezultatului Persoana care a comunicat rezultatul a deschis un test fără să verifice data.

Medicii contaminați sunt acum în carantină și nu au simptome specifice noului coronavirus. Autoritățile trebuie însă să facă și în cazul lor anchete epidemiologice, pentru a stabili toate persoanele cu care au intrat în contact, acasă sau la serviciu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. legea prevede pedepse si pentru erori umane. uciderea din culpa, neglijenta in serviciu, toate sunt infractiuni care nu implica premeditarea, dar sunt infractiuni. sper ca la dsp brasov vor fi arestati, judecati si condamnati cativa dobitoci care comit astfel de erori criminale.

    • Culpa tine de persoană, eroarea este a aparatului, in marja cunoscuta si acceptata, deci trimiterea ta nu sta in picioare.
      Ce este interesant este ca pe G4media, dar si in presa, nu am vazut vreun subiect ca titlu cu vreun caz in care o persoana fals pozitiva sa fi fost tinuta aiurea in spital… Cu toate ca sunt multe cazuri. Acesta e motivul pt care aceasta lege va pica la CCR.

  2. si au mai primit si 30% sporuri de periculozitate. spor de incompententa cand vor primi?