G4Media.ro

Un fenomen pe piața imobiliară: Dezvoltatorii reziliază antecontractele, chiar dacă au încasat…

sursa foto: Pixabay

Un fenomen pe piața imobiliară: Dezvoltatorii reziliază antecontractele, chiar dacă au încasat banii integral. Motivul: Pentru profituri mai mari după ce prețurile pe metru pătrat au crescut și cu 50%

În ultima perioadă, pe piața imobiliară s-au înregistrat mai multe cazuri în care dezvoltatori imobiliari și-au anunțat clienții că reziliază promisiuni/antecontracte de vânzare-cumpărare încheiate în urmă cu un an sau doi, preferând, chiar, să achite despăgubiri de mii de euro, după cum rezultă din cazurile documentate de G4Media.ro. Motivul este strict legat de profit: prețurile au crescut și vânzătorii vor să facă mai mulți bani.

Efectele acestor decizii cinice sunt, însă, dramatice pentru familiile ce așteaptă să facă un asemenea pas, fiind afectate și băncile care au acordat credite pentru parafarea afacerilor. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis că aceste situații sunt de competența instanței de judecată.

Într-un articol publicat recent de presa din Iași sunt documentate mai multe cazuri de persoane care au semnat promisiuni sau antecontracte de vânzare-cumpărare pentru achiziția de case sau apartamente, unele mai vechi de doi ani, plătind chiar și suma integral, și s-au trezit că dezvoltatorii le-au anunțat că reziliază înțelegerile și le dau banii înapoi.

Dezvoltatorii fac acest lucru pentru a-și spori profitul: în trecut, prețul pe metru pătrat era de 1.000 de euro, iar acum a ajuns la 1.400-1.500 de euro. „Am achitat 50.000 de euro pentru un apartament de 64 mp, în 2020, dintr-un total de 60.000. Trebuia să fie finalizat în aprilie 2021, mai aveam doar 10.000 de euro de plătit. Acum, dezvoltatorul a anulat contractul, mi-a returnat banii și urmează să vândă la 1.500 de euro/mp același apartament amenajat de către mine”, a declarat un client pentru Reporter de Iași, adăugând că, pentru a păstra contractul, dezvoltatorul i-a cerut, în total, încă 30.000 de euro.

”Am întrebat de ce fac asta. Avocatul lor mi-a zis că este o strategie a dezvoltatorului, că și-o asumă”, a mai spus ieșeanul, în timp ce alt dezvoltator din oraș, care a luat decizii similare, a transmis că nu dorește să comenteze situația.

Un alt caz: un medic stomatolog care a fost anunțat că dezvoltatorul căruia i-a achitat integral, în 2018, un apartament de 3 camere, tot în Iași, încearcă să rupă contractul: „M-a anunțat că nu mai sunt prețurile de atunci de când am semnat, dar toată această întârziere nu îmi poate fi imputată. Eu am dat toți banii, el a construit cu banii mei și acum vrea să facă profit mai mare.”

De cele mai multe ori, dezvoltatorii justifică decizia de reziliere prin faptul că, în 2021, prețurile la materialele de construcții au crescut foarte mult, ceea ce le permite să schimbe termenii înțelegerilor. Nu întodeauna, însă, este vorba de imobile care au fost construite cu materiale scumpite – pur si simplu, vânzătorii au observat oportunitatea de a face mai mulți bani și reziliază înțelegerile, preferând, în mod cinic, să plătească despăgubiri de mii de euro pentru un apartament, știind că, apoi, vor încasa, din revânzare, zeci de mii de euro.

Fenomenul este cu atât mai frustrant pentru cumpărători care se simt înșelați deoarece imobilele au fost ridicate cu banii lor, achitați la momentul semnării promisiunilor/antecontractelor. În plus, pentru altă achiziție, au nevoie acum de mai mulți bani.

”Am auzit de două proiecte în care dezvoltatorii au procedat în acest mod. Se creează diferite probleme, inclusiv băncilor care au oferit credite vânzătorilor, iar contractele pică. Ca să se asigure, cumpărătorii ar trebui să intabuleze la Cadastru respectivele antecontracte sau promisiuni”, a declarat Emilian Tarcan, reprezentant al agenției imobiliare Casa Albă din Iași.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis că aceste litigii sunt de competența instanțelor de judecată, promisiunile de vânzare-cumpărare/antecontractele încheiate în fața notarului ”având putere de lege între părțile contractante”.

Autoritatea a adăugat, totuși, că din verificările efectuate în teritoriu, a existat o situație, în Timiș, în care dezvoltatorul nu a livrat imobilul la data convenită, reziliind unilateral contractul și, deși acesta prevedea ca, într-un asemenea caz, să achite clientului dublul avansului încasat, nu a făcut acest lucru. Drept urmare, comisarii din Timiș au amendat dezvoltatorul cu 5.000 de lei și au dispus ca acesta să achite dublul avansului primit la momentul semnării antecontractului de vânzare-cumpărare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. Să ia banii și peste 6 luni îl răscumpără la jumătate de preț.

    • Politicienii cumpara cu banii jos si preturi mult mai mari la mp. Deci vom auzi cel mult in opozitie ceva galagie, dar nu prea mult…

  2. Nimeni nu le da la ficat la dezvoltatorii astia care fac asa. Ar trebui sa si-o incaseze financiar ca singuru lucru pe care il mai pot face, e sa devina zugravi.

  3. „De cele mai multe ori, dezvoltatorii justifică decizia de reziliere prin faptul că, în 2021, prețurile la materialele de construcții au crescut foarte mult, ceea ce le permite să schimbe termenii înțelegerilor”. Cine zice ca le permite? Adica doar cumparatorii sa isi asume riscurile? Cum ar fii ca cumparatorii sa mearga peste un an sa ceara ceva bani inapoi pe motiv ca scad preturile?

  4. O sa cada piața imobiliară cât de curând!

    • Am observat ca toti socialistii/analfabetii functionali se bucura atunci cand se anunta criza economica/recesiune, etc.. Ei au impresia ca pe timp de criza doar afacerile pica, iar omul de rand ramane cu veniturile intacte si poate sa-si cumpere repede un mercedes sau un apartament la pretul visat de ei.
      Incredibil.

    • Am observat ca toti so,cialistii/an,alfabetii fu,nctionali se bucura atunci cand se anunta criza economica/recesiune, etc.. Ei au impresia ca pe timp de criza doar afacerile pica, iar omul de rand ramane cu veniturile intacte si poate sa-si cumpere repede un mercedes sau un apartament la pretul visat de ei.
      Incredibil.

    • e deja in cadere libera. Multi dezvoltatori au intrerupt lucrarile din lipsa de clienti.

    • @amok, vezi ca nu prea intelegi cum functioneaza lucrurile. Capitalistii se bucura atunci cand loveste criza, nu socialistii.
      Atunci li se deschid oportunitatile de a-si folosi cash-ul pentru achiztii ieftine.

  5. Asociația pentru Protecția Consumatorilor e ca Pillat din Pont- se spală pe mâini! Pai ce atribuții are?! Dacă nu sa protejeze consumatorii de fraude și abuzuri??? Măcar sa facă publica o lista cu “dezvoltatorii” care procedează in acest mod… sa știe și potențialii viitori clienți ce risca și sa aleagă alt dezvoltator! Chiar și presa ar putea face acest Exercițiu civic de protecție!

  6. Sa va feriti de Isaran din Brasov. Ei fac frecvent astfel de lucruri si statul sta cu mainile in san. Varul meu acum se judeca cu ei din cauza asta

  7. Depinde cum sunt facute antecontractele de vanzare cumparare, respectiv ce clauze. Ele se fac la notar, sunt autentice si OPC poate sa fluiere cat vrea.
    In functie de continutul antecontractului, cumparatorul isi poate lua un avocat si va rezolva problema in favoarea lui.

  8. „Avocatul lor mi-a zis că este o strategie a dezvoltatorului, că și-o asumă”. Poate bagati la cap ca in rromanika „dezvoltator”=mafia locala care acum nu mai da in cap pentru taxa de protectie-face apartamente si le vinde la pret de camata! Bagati odata la cap si nu mai cumparati ca oile! Mutati-va la tara!

    • Asa este. Mai trebuie completat ca banii vin de la cei care s-au „luptat” sa aiba salariile nesimtite. In loc sa angajeze contructori se duc repede la banci si „dezvoltatori” imobiliari. Judecata placuta 10 ani de acum inainte.

  9. Nordis asta face ..

    Au fost multi care au luat ap si gars in hotel acum vreo cativa ani , cand inca se curata iarba pe terenu ala, cu preturi de 35-40 mii . Acu sunt de trei ori mai scumpe si blocu inca nu e gata.

    II forteaza pe oameni sa renunte la contracte sau reziliaza din ele . ( E cazu cu agentia imobiliara din Brasov parca care cumparase vreo 2 etaje …ceva de genu si acum au reziliat contractele )

  10. sa ii dea in judecata si vor avea castig de cauza fara probleme. antecontractele cu plata avansului sau achitarea integrala nu pot fi reziliate unilateral de firma doar pentru ca vrea sa faca profit mai mare.

    desi parerea mea e ca preturile se vor prabusi spre sfarsitul anului – primavara lui 2023. creditele ipotecare si imobiliare o sa se reduca treptat, iar cei care au cash o sa tina banii in asteptarea vremurilor mai bune.

    nu as cumpara imobiliare pana prin primavara lui 2023. de fapt, nu as face nicio investitie majora macar pana prin aprilie 2023.

  11. Contracte/documente made in Romanika. Când legea favorizează infractorul ce te aștepți?!

  12. Cunosc , am fost unul din dezvoltatori la început de drum , dar am fost corecta și ptr ca aveam din ce în ce mai mulți clienți din recomandări , au făcut ce au făcut pana m-au închis…asta e trăim într-o lume a viperelor …eu plătesc și acum datorii la bănci…

  13. Daca esti prost, platesti. E simplu.
    Te indatorezi la banca pt ceva concret, eventual, nu pt promisiuni care poate se vor concretiza peste 1-2 ani. Altfel, dezvoltatorul ia banul, tu ramai cu ratele.

  14. pentru cei afectati, nu va faceti griji. lacomia acelor dezvoltatori va face bine pe termen lung. nu e de cumparat acum.

  15. Trebuie intentate procese de către păgubiți, nu poți să iei banii, îi folosești 2-3 ani să construiești, apoi să reziliezi. E ca și cum ar lua împrumuturi fără dobândă de la oameni.

    • Notati creanta antecontractului in CF.
      Notati litigiul cu dezvoltatorul in CF.
      Nu dati toata suma ( tot pretul apart.) dezvoltatorului, prin antecontract, ci doar prin contract de vanzare.

  16. Eu as lua banii. Pana la urma 10 000 de euro gratis nu suna rau, asta daca nu ai platit mult dobanda pentru acel contract si ai intrat in banca..

    Daca nu te grabesti si pui presiune pe ei, ar trebui cam in curand sa dea in faliment, cu oameni care numai lucreaza, fara capital de lucru, nu cred ca e mai convenabil si folositor pentru ei…

  17. Imobiliarele sunt pe val. La fel ca bitcoin. Doar ca e reflux.

  18. Dar nu mi se pare corect sa puneti problema asa. Cred ca a ti uitat ca noi suntem mediul privat, care facem pulus valaoare! Aloooo! Ce se imtampla???!!! Ne cam acuzati ca pe bugetari. A ti uitat ca noi suntem cei care contribuim la buget impreuna cu benzinarii???!!

  19. Este poate util ca beneficiarii de constructii noi sa se uneasca in asociatii care sa le reprezinte interesele, sa isi cunoasca problemele si solutiile…

    • Geo,unul din pilonii,pe care se sprijina si se dezvolta mafia din Romania,este neputinta romanilor de a se asocia,fara sa-i initieze „cineva”de la centru.Prin Transilvania mai sunt ceva tentative,dar nu au viata lunga.Si de ce?In primul rand din cauza programelor scolare,care nu au prevazut niciodata importanta lucrului în echipa;in al doilea rand lipsa de încredere,care este alimentata de deficientele din educatie(familie+scoala)si de coruptie;în al treilea rand lipsa cultului asocierii,a sublinierii importantei lui în societate.
      Din pacate,singurele locuri unde electoratul disciplinat se aduna,pentru a asculta ceva serios,sunt bisericile.De aceea turlele lor s-au înmultit ca ciupercile dupa ploaie.Aici s-a inchis cercul „fericirii”.Prelatii,sub emotia divina,sugereaza pe cine sa votezi,iar votatul,ajungand la putere,finanteaza prelatu,recte biserica.Si uite asa toata lumea este multumita,chiar si enoriasul,pentru ca i se mareste pensia.Simtul civic fiind aproape inexistent,pe el nu-l intereseaza ca majorarea pensiei s-a facut din împrumuturi.

  20. Chiar ești g.ă.o.z.a.r.

  21. O adaptare la noile realități.

  22. Multi nu prea inteleg nimic si nu invata lectiile.
    Dupa atatea tepe.de tip Amera towers si unele falimente cinstite, saracul stomatolog tot pe antecontract o vrut sa faca o investitie. Cand vrei sa ai o casa a ta, nu cumperi desene animate in Arhicad. Glumesc, inca nu am vazut stomatolog sarac