
Un elev cu origini române , caz politic în Italia / Nu poate reprezenta Italia la Olimpiada de Științe din China pentru că nu are cetățenie / ”Să i se acorde băiatului cetățenia italiană pentru merite școlare”
”Să i se acorde băiatului cetățenia italiană pentru merite școlare”. Aceasta este solicitarea școlii din Potenza, în sudul Italiei, acolo unde băiat de 15 ani, cu mamă românca și tată tunisian nu poate reprezenta țara la Olimpiada Internaționaă de Științe, care se va desfășura în China, scrie Curierul Italiei, care citează Corriere della Sera.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Cazul a devenit politic, unul care prinde bine în peninsulă, acolo unde un referendum privind cetățenia a fost respins din cauza lipsei de cvorum.
Enis Jelassi ar trebui să plece în câteva zile să reprezinte Italia la Olimpiada de Științe din China, dar riscă să rămână în Potenza pentru că nu are cetățenie italiană.
Povestea a început în urmă cu câteva luni, când profesoara sa de științe, Valentina Cantarelli, dându-și seama de valoarea sa, l-a înscris la campionatul de științe naturale.
Ennis nu a dezamăgit așteptările profesorilor săi, și a câștigat totul, după cum se arată într-un articol publicat pe site-ul școlii: mai întâi concursul școlar, apoi selecțiile regionale și, în cele din urmă, selecțiile naționale, ocupând locul al doilea la concursul național din mai anul trecut de la Assisi.
Alături de el a fost profesoara Serena Zaza, șefa departamentului de științe naturale de la Liceo Galilei din Potenza. Așa că, de drept, tânărul de 15 ani se califică la Olimpiada internațională, Ieso 2025, din China, de anul viitor, după ce a participat la o etapă de pregătire în iunie, în Val d’Aosta. Dar Enis nu este un „italian” ca ceilalți: are pașaport tunisian, permis de ședere regulat, dar nu și cetățenie. Începând de astăzi, o persoană născută în Italia din părinți ne-italiani poate solicita cetățenia la vârsta de 18 ani.
Profesorul său, împreună cu directorul școlii, au solicitat ”să i se acorde băiatului cetățenia italiană pentru merite școlare”. El „vorbește italiană cu accent sard, cunoaște Constituția, s-a născut aici”, precizează școala.
„Elevul meu va reprezenta Italia și sistemul școlar italian fără cetățenie, vorbim despre o problemă pentru societate”, explică profesorul. „Sunt încrezătoare că elevul nostru va putea pleca”, adaugă directoarea școlii, Lucia Girolamo.”Ar fi păcat să nu permitem unui talent ca el să participe la Jocurile Olimpice din China din cauza dificultății imense de a fi recunoscut ca italian”, completează ea.
„Această poveste este un exemplu a ceea ce Forza Italia susține, este nevoie de Ius Scholae”, comentează purtătorul de cuvânt național al partidului, Raffaele Nevi. „Acești băieți”, adaugă Nevi, „care sunt buni și capabili, uneori chiar mai buni decât alții, ar trebui să primească cetățenia la sfârșitul studiilor. Acest lucru este diferit de imigrația ilegală, cu privire la care rămânem intransigenți. Îl felicităm pe băiat pentru că el este un simbol al integrării în țara noastră”.
Angelo Bonelli, lider al Europei Verzilor și europarlamentar Vs, a vorbit, de asemenea, pe această temă: o poveste, spune Bonelli, care „ne face fericiți pentru el, dar ne umple de rușine pentru modul în care acest guvern își tratează cetățenii sau, mai degrabă, pe cei care nu sunt cetățeni din cauza ferocitatea ideologică a acestui guvern de dreapta, care nu înțelege cum cetățenia este un instrument care dă drepturi și, de asemenea, obligații și care facilitează o cale de integrare menită să îmbunătățească, de asemenea, sistemul nostru social și educațional”.
Povestea elevului de 15 ani din Potenza „care riscă să nu se prezinte la Olimpiada internațională de științe naturale din China pentru că nu are pașaport italian, deși părinții săi locuiesc în Italia de cel puțin 10 ani, născut din părinți străini, ar putea fi, din păcate, povestea a sute de mii de tineri care sunt italieni în toate sensurile, dar a căror naționalitate nu este recunoscută din cauza unei legi vechi de 30 de ani. Astfel”, comentează secretarul +Europa Riccardo Magi. „Este una dintre denaturările”, a adăugat Magi, „pe care am vrut să o corectăm cu referendumul privind cetățenia: oameni, majoritatea tineri și foarte tineri studenți, născuți și crescuți în Italia, care nu au cunoscut altă țară în viața lor, dar care trăiesc frustrarea de a avea un zid birocratic în fața lor și a viitorului lor. Și aceasta este o problemă reală pentru Italia, care vede tot mai mulți tineri fugind și tot mai puțini copii născându-se”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.