G4Media.ro

Un echipament unic a fost achiziționat pentru dotarea salvamontiștilor din Alba

sursa foto: Salvamont Alba

Un echipament unic a fost achiziționat pentru dotarea salvamontiștilor din Alba

Un echipament unic, se pare, în dotarea salvamontiştilor din România a fost achiziţionat, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba, de Serviciul Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Alba, în intenţia de a demara procedura de acreditare a capacităţii de intervenţie şi, totodată, de a eficientiza şi de a acţiona cât mai operativ în intervenţiile care presupun transportarea victimelor în teren accidentat.

Potrivit unui comunicat transmis duminică AGERPRES, este vorba de o targă cu roată, de vară, dedicată acestui segment de activitate, diferită de cele aflate în dotare în prezent.

„Are o roată mai mare şi foarte uşoară, pe suport din titan, este confecţionată dintr-un oţel inoxidabil, uşor şi rezistent la şocuri, frână pe disc, sistem de ajustare pe verticală a mânerelor în funcţie de panta abordată şi de natura terenului accidentat. Imediat ce se vor încheia patrulările şi serviciul de permanenţă în zonele pârtiilor de schi, salvatorii montani vor începe antrenamentele pentru folosirea noului echipament care se pare că este unic în dotarea echipelor salvamont din România”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, achiziţia s-a impus şi datorită creşterii afluenţei turiştilor în zona montană a judeţului Alba şi, implicit, a numărului de accidentări.

Totodată, s-a avut în vedere şi perspectiva dezvoltării potenţialului şi arealului turistic, odată cu introducerea „Transalpinei de Apuseni” în circuitul turistic.

Finanţarea a fost asigurată de Consiliul Judeţean Alba. Se are în vedere şi achiziţionarea unei autoutilitare pentru intervenţie în zona montană, cu posibilitate de a introduce în aceasta şi de a transporta pe targă persoane accidentate sau bolnave, deci pentru a fi folosită ca ambulanţă 4×4.

Conform comunicatului, începând cu primăvara aceasta, în condiţii de relaxare a restricţiilor, Serviciul Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Alba va demara o acţiune de recrutare de tineri candidaţi pentru a deveni salvatori montani voluntari. Aceştia trebuie să aibă calităţi fizice şi deprinderi perfecţionate în practicarea schiului, a escaladei sau speologiei, să fie iubitori ai muntelui şi să aibă determinarea de a-şi dedica, dezinteresat, o parte a timpului lor salvării şi ajutorării persoanelor aflate în dificultate pe munte.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Salvamont Alba

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Fără supărare, seamănă cu izoletele lui Arafat. Dacă tot nu le folosește ar trebui să fure patentul, că în pandemie au lipsit cu desăvârșire.

  2. Cred că pe majoritatea traseelor montane, accidentate și înclinate unde nu se pot interveni cu mijloace mecanizate targa clasică purtate de patru persoane solide rămâne soluția ideală. Nu cred că pe un drum înclinat, cu denivelări mari, cu pietre, cu rădăcini transportul unui accidentat cu un asemenea echipament „unic” este mai comod, nici pentru cel accidentat, nici pentru salvamontiști. Vă spune unul care a făcut multe coborâri și push bike pe trasee montane accidentate. Iar pentru cazurile
    grave rămâne elicopterul.
    P.s.: în tinerețe acum câțiva zeci de ani am văzut un film în care un accidentat a fost coborât de pe munte cu cel mai simplu căruț posibil – o platformă cu două roți și două bare, tractat de un măgar sau cel puțin două persoane; strămoșul echipamentului „unic”.

  3. Targa pe roti…… ceva mai pricopsita. Mare realizare. Banuiesc c-a costat vreo 250.000 de euroi. O fi hibrida? Full electrica? Poate sa zboare????
    Inca o non-realizare a consiliului judetean…. Urmeaza sireturile de la bocanci si basca rosie!

  4. Erau zeci de astfel de atelaje pe Kilimanjaro, acum vreo 3 ani, când am fost eu.