G4Media.ro

Un bărbat de 52 de ani cu fisură de trahee a murit…

Sursa foto: G4Media

Un bărbat de 52 de ani cu fisură de trahee a murit în Spitalul Județean Satu Mare, după zece ore în care nu a avut cine să îl opereze / Familia acuză că alte trei spitale ar fi refuzat transferul / Medic: Intervenția medicală nu era extrem de complicată

Un bărbat de 52 de ani, care a suferit o fisură de trahee după un accident cu scuterul, a murit la spitalul din Satu-Mare, după zece ore de la internare în care nu a avut cine să îl opereze. Unitatea medicală nu are secţie de Chirurgie toracică, iar spitalele din Cluj, Oradea şi Baia-Mare ar fi refuzat preluarea cazului, acuză familia. Managerul de la Cluj spune că nu a fost vorba despre un refuz și că intervenția medicală nu era extrem de complicată.

Iosif Pinkovai a ajuns la spitalul din Satu Mare joi seară, după ce s-a răsturnat cu scuterul, care i-a căzut pe piept, a povestit soția acestuia, relatează stirileprotv.ro.

La spitalul din Satu Mare nu există specialiști în chirurgie toracică, așa că personalul de acolo ar fi încercat să-l transfere pe bărbatul rănit la Cluj, Baia Mare şi Oradea. Fără succes, spun soția și avocatul victimei. La zece ore distanță de internare, bărbatul a intrat în stop cardio-respirator şi a murit.

Joi spre vineri, a fost o noapte de coșmar pentru familia victimei, la spitalul din Satu Mare. Ore în șir, spune pentru Europa Liberă cumnatul victimei, Florin Pop, „nu s-a întâmplat nimic” pentru binele pacientului.

„Cei de la Satu-Mare spun că au fost refuzați de cei de la Cluj, Oradea, Baia Mare, iar cei de la Cluj spun că nu li s-a solicitat asistența, doar au dat indicații. Medicii de la Satu Mare nu ne-au spus nimic, decât că au sunat la spitalele acestea și că au fost refuzați”, declară Florin Pop.

Managerul Spitalului Baia Mare, George-Alexandru Oros, spune pentru Europa Liberă că spitalul din acest oraș, aflat la cea mai mică distanță de Satu Mare, nu a primit pacientul pentru că nu mai avea paturi libere nici la secția de chirurgie toracică și nici la ATI.

Asta în condițiile în care, precizează managerul, spitalul de la Baia Mare primește în mod curent pacienți de la Satu Mare. Spitalul Județean Satu Mare nu are secții de chirurgie toracică, neurochirurgie sau chirurgie cardiacă.

„Am înțeles de la medicul de chirurgie toracică al spitalului nostru că nu i s-au comunicat toate datele vizavi de pacient. Pe de altă parte, în structura compartimentului de chirurgie toracică nu aveam nici un pat liber în acel moment și nici în secția de Terapie Intensivă. După intervenția chirurgicală nu aveam efectiv unde să îl punem, și așa ceva nu poate fi acceptat.”, spune George Alexandru Oroș.

La rândul lui, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca, Vasile Mureşan, a confirmat pentru Europa Liberă că unitatea medicală a fost contactată de spitalul din Satu Mare. Vasile Mureșan precizează însă că a fost vorba despre un singur apel telefonic din UPU Satu Mare către Șeful Chirurgiei Toracice.

Acesta le-ar fi explicat medicilor de la Satu Mare că, având în vedere starea critică a pacientului, e spre binele lui să fie dus la Baia Mare, pentru că e doar o oră de deplasare și nu peste trei ore cât ar fi fost până la Cluj.

Asta a fost toată discuția. Nu fost un refuz. Dar nu a mai revenit nimeni cu un telefon. Dacă nu l-a primit nimeni, dacă vedeau că situația s-a agravat, trebuiau să îl mai sune.

Vasile Mureșan afirmă și că, din informațiile pe care le are, intervenția medicală în acest caz nu era una extrem de complicată.

La rândul său, managerul Spitalului Județean Oradea, Gheorghe Carp, spune că spitalul nu a primit nicio solicitare de la Satu Mare legată de acest caz.

Medicii din Satu-Mare au declarat, potrivit ProTv, că pacientul era transportabil.

Citește integral pe Europa Liberă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Dar și-a plătit taxele? sau ii taie ciolacu din ajutorul de înmormântare

  2. Vina lui că trăia în România.
    Mai votați USL.

  3. Informație esențială care lipsește: era asigurat???

    • Irelevant! Chiar daca nu era asigurat, era un caz umanitar.
      Poate in Ungaria sa-l fi primit, era mai aproape decat Clujul…

  4. Asta inseamna sa nu rasplatesti medicii la adevarata lor valoare. Pentru 3000 euro/luna nu merita nici sa se ridice din pat sa se duca la servici . Oare cand se duc la bancomat au vreo jena? desigur nu, ca ei sunt „elita”

  5. Incredibil, cred ca si un asistent medical putea rezolva temporar situatia. Nu spune nimeni ca trebuia sa-l opereze, dar stiu ca e o procedura mai complexa de intubare care asigura macar partial oxigenarea. Macar il stabilizau.

  6. În România dacă nu ești în unul din cele 8 orașe care conteaza: București, Cluj, Timișoara, Brașov, Sibiu, Iași, Craiova, Constanța ai pus-o, medical vorbind.

  7. Si sindicatul Sanitas, ce parere are in acest caz? Ca, altfel cand e vorba despre revendicari salariale sunt nu numai cat se poate de vocali dar de-a dreptul agresivi in declaratii! Mor cu zile romanii in spitale si la poarta lor in tara asta, rusine tagmei medicale romanesti!