G4Media.ro

UE înființează o nouă instituție: o autoritate pentru combaterea spălării banilor. Va…

sursa foto: Pexels

UE înființează o nouă instituție: o autoritate pentru combaterea spălării banilor. Va viza și criptomonedele

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns miercuri la un acord provizoriu cu privire la crearea unei noi autorități europene pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului (AMLA), potrivit unui comunicat al Consiliului. AMLA va avea competențe de supraveghere directă și indirectă asupra entităților cu risc ridicat din sectorul financiar. Cele două instituții nu au stabilit însă în ce țară va avea sediul noua agenție.

Nou instituție, care urmează să fie finanțată din banii publici europeni, va crea un mecanism integrat cu autoritățile naționale de supraveghere. AMLA va avea un rol de sprijin în ceea ce privește sectoarele nefinanciare și va coordona unitățile de informații financiare din statele membre.

În plus față de competențele de supraveghere și pentru a asigura conformitatea, în cazul unor încălcări grave, sistematice sau repetate ale cerințelor direct aplicabile, autoritatea va impune sancțiuni pecuniare entităților obligate selectate.

Acordul provizoriu adaugă competențe la AMLA pentru a supraveghea direct anumite tipuri de instituții de credit și financiare, inclusiv furnizorii de servicii de criptomonede, în cazul în care acestea sunt considerate de risc ridicat sau operează la nivel transfrontalier.

AMLA va efectua o selecție a instituțiilor de credit și financiare care reprezintă un risc ridicat în mai multe state membre. Entitățile obligate selectate vor fi supravegheate de echipe comune de supraveghere conduse de AMLA, care vor efectua, printre altele, evaluări și inspecții. Acordul încredințează autorității să supravegheze până la 40 de grupuri și entități în cadrul primului proces de selecție.

În ceea ce privește sectorul nefinanciar, AMLA va avea un rol de sprijin, efectuând evaluări și investigând posibilele încălcări în aplicarea cadrului. AMLA va avea competența de a emite recomandări fără caracter obligatoriu. Autoritățile naționale de supraveghere vor putea înființa în mod voluntar un colegiu pentru o entitate nefinanciară care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier, dacă se consideră necesar.

Autoritatea va monitoriza faptul că entitățile obligate selectate dispun de politici și proceduri interne pentru a asigura punerea în aplicare a sancțiunilor financiare țintite de înghețare a activelor și de confiscare.

AMLA va avea un consiliu general compus din reprezentanți ai autorităților de supraveghere și ai unităților de informații financiare din toate statele membre, precum și un consiliu executiv, care va fi organul de conducere al AMLA, compus din președintele Autorității și cinci membri independenți cu normă întreagă.

Acordul provizoriu introduce un mecanism consolidat de denunțare a neregulilor. În ceea ce privește entitățile obligate, AMLA se va ocupa numai de rapoartele care provin din sectorul financiar. De asemenea, aceasta va putea să se ocupe de raportări din partea angajaților autorităților naționale.

Textul acordului provizoriu va fi acum finalizat și prezentat reprezentanților statelor membre și Parlamentului European pentru aprobare. În cazul în care vor fi aprobate, Consiliul și Parlamentul vor trebui să adopte în mod oficial textele.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează