
UE impune sancțiuni împotriva partidelor de opoziție din blocul Victorie, la solicitarea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu / Formațiunile politice sunt acuzate de destabilizarea situației din țara vecină
În total, trei organizații din Republica Moldova și șapte persoane fizice au fost incluse pe lista celor vizați de sancțiunile Uniunii Europene, sub acuzația de destabilizare a situației din Republica Moldova., potrivit Rador Radio România.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Uniunea Europeană a decis să impună sancțiuni împotriva reprezentanților partidelor de opoziție din blocul Victorie, la solicitarea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și a partidului său de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), a anunțat formațiunea politică, în urma deciziei Bruxelles-ului de a include trei organizații moldovenești, inclusiv blocul Victorie și șapte persoane fizice pe lista celor vizați de sancțiuni, sub acuzația de destabilizare a situației din Republica Moldova.
Blocul Victorie condamnă sancțiunile UE, motivată politic, impusă împotriva blocului și a liderilor partidelor care fac parte din acesta.
‘Decizia a fost luată în ajunul alegerilor parlamentare. Este un exemplu de ingerință externă brutală în procesul electoral și de presiune exercitată asupra opoziției, care critică deschis guvernul și europenizarea forțată a țării’, se arată într-o declarație a blocului.
Formațiunea politică mai precizează că aceste acțiuni încalcă drepturile fundamentale, cum ar fi prezumția de nevinovăție, libertatea de exprimare, dreptul la un proces echitabil și alegeri corecte.
‘Vom contesta aceste decizii în instanțele UE și, dacă va fi necesar, la CEDO’, mai informează Blocul Victorie, după cum se menționează în declarația publicată pe canalul Telegram al blocului.
Puterile președintelui Republicii Moldova sunt limitate, iar puterea reală se află în mâinile guvernului, care este numit de majoritatea parlamentară.
În octombrie 2024, Sandu a pierdut din voturi la alegerile prezidențiale din țară în fața rivalului său, fostul procuror general Aleksandru Stoianoglo, nominalizat de socialiști. Ea a reușit să fie realeasă pentru un al doilea mandat în turul al doilea datorită voturilor a peste 300.000 de moldoveni din diaspora, pentru care autoritățile au deschis peste 200 de secții de votare în țările UE. Liderii celor mai mari partide de opoziție au acuzat-o pe Sandu de falsificarea alegerilor, uzurparea puterii cu sprijinul donatorilor financiari occidentali și nu i-au recunoscut legitimitatea.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.