
UE avertizează că întârzierile companiilor aeriene ar putea atinge niveluri record în această vară
Uniunea Eruopeană a avertizat că întârzierile companiilor aeriene ar putea atinge niveluri record în această vară, întrucât controlorii de trafic aerian, care se confruntă cu o lipsă de personal, trebuie să facă față grevelor, incendiilor și cererii ridicate, scrie Financial Times.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Oficialii UE au declarat miercuri că sistemul de control al traficului aerian funcționează la limita capacității sale din cauza lipsei de personal și a cererii ridicate de zboruri, care a atins noi maxime după pandemia de Covid-19.
„Anul trecut, am avut cea mai proastă vară din punct de vedere al întârzierilor și anulărilor. Anul acesta va fi foarte asemănător”, a declarat un înalt oficial al UE.
În zilele cele mai aglomerate, în spațiul aerian european circulă aproximativ 37.000 de zboruri, ceea ce reprezintă limita capacității de gestionare a controlorilor de trafic aerian, a adăugat oficialul.
Eurocontrol, organismul de control al traficului aerian, a declarat în aprilie că traficul aerian a crescut deja cu 5 % în acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Întârzierile generale în gestionarea fluxului de trafic aerian au crescut, de asemenea, cu 5%, a afirmat acesta.
„Se preconizează că lipsa capacității de control al traficului aerian pentru a face față cererii de trafic va cauza întârzieri mari” în nouă țări, printre care Franța, Germania, Grecia și Spania – unele dintre cele mai populare destinații turistice din regiune.
Problema este agravată de acțiunile sindicale, în special în Franța. Două zile de greve ale personalului de control al traficului aerian din aeroporturile franceze, din cauza echipamentelor învechite și a lipsei de personal, au forțat săptămâna trecută întreruperea a 4.000 de zboruri în întreaga Uniune Europeană, a declarat Eurocontrol. Numai greva de joi a costat aproximativ 100 de euro pe minut, a declarat organizația.
Air France-KLM, care operează multe zboruri din aeroportul Charles de Gaulle din Paris, a riscat pierderi de milioane de euro legate de întreruperea zborurilor, a declarat ministrul francez al transporturilor, Philippe Tabarot.
Apostolos Tzitzikostas, comisarul european pentru transporturi, a declarat că blocul funcționează cu un spațiu aerian redus din cauza războiului din Ucraina, care, alături de lipsa personalului de control al traficului aerian, „amenință să pună presiune pe rețeaua noastră de aviație și să frustreze pasagerii”.
Cu aeroporturile „mai aglomerate ca niciodată”, „Europa nu își poate permite haosul în cer”, a spus el.
Steve Heapy, directorul executiv al Jet2, a declarat miercuri investitorilor că grevele au cauzat „multe îngrijorări clienților”, deși compania aeriană a continuat să zboare.
Incendiile forestiere au reprezentat, de asemenea, o problemă majoră. Europa este una dintre regiunile cele mai expuse efectelor schimbărilor climatice, incendiile forestiere forțând închiderea temporară a aeroportului din Marsilia marți. În Grecia, atracțiile turistice precum Acropola au fost, de asemenea, închise ca urmare a căldurii extreme.
Înaltul oficial a declarat că efectele schimbărilor climatice sunt „o mare preocupare. Pentru viitor, previzionăm mult mai multe fenomene meteorologice extreme”, multe dintre acestea fiind „destul de periculoase pentru aviație”.
O altă cauză majoră a întârzierilor este lipsa personalului de control al traficului aerian. Tzitzikostas a trimis miniștrilor transporturilor din UE o scrisoare înaintea unei reuniuni din iunie, cerându-le să se asigure că controlorii de trafic aerian „îndeplinesc efectiv capacitatea pe care au promis-o oficial și să distribuie controlorii de trafic aerian în locațiile și în intervalele de timp în care sunt cei mai necesari”.
Oficialii au declarat că, în timp ce unii piloți pot obține licențele de zbor într-un an, în unele părți ale Europei personalul de control al traficului aerian trebuie să urmeze o pregătire de cinci ani, iar Comisia încearcă să colaboreze cu agențiile de siguranță aeriană pentru a revizui aceste norme.
Rafael Schvartzman, vicepreședinte pentru Europa al Asociației Internaționale de Transport Aerian, a declarat că întârzierile în continuă creștere sunt „inacceptabile”. „Diferența dintre obiective și realitate se apropie de niveluri fantastice și nu există sancțiuni pentru acest eșec continuu și lamentabil”, a spus el.
Companiile aeriene au mai declarat că Bruxelles-ul ar trebui să finalizeze „Cerul unic european”, o inițiativă care permite transportatorilor care zboară în interiorul blocului să ia cele mai directe rute către destinațiile lor, în loc să îi oblige să ia rute ocolitoare din cauza controlului fragmentat al traficului aerian.
„Când zbori de la Londra Stansted la Cipru, zbori prin mai multe puncte aeriene în cer. Nu este deloc o linie dreaptă… dar UE a fost frustrant de lentă”, a declarat o persoană familiarizată cu planurile unui mare operator de turism.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.