G4Media.ro

Ucrainenii şi lideri europeni au adus un omagiu, după 90 de ani,…

Holodomor, foto: Harvard University Press

Ucrainenii şi lideri europeni au adus un omagiu, după 90 de ani, victimelor Marii Foamete, Holodomor

Mai mulţi lideri europeni au efectuat o vizită la Kiev, cu ocazia comemorării foametei cauzate voit de către regimul stalinist în anii ’30 – Holodomor -, pe care Ucraina o consideră un genocid al lui Iosif Stalin -, ale cărei victime ucrainenii le-au adus un omagiu, o dramă care a căpătat o nouă rezonanţă după invazia Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, relatează agenția AFP, citată de news.ro.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că poporul va ţine piept atacurilor ruse, care cauzează cu regularitate întreruperi masive de electricitate şi de apă, la instalarea temperaturilor hibernale.

 


”Ucrainenii au trăit lucruri cu adevărat teribile. Cu toate astea, şi-au păstrat capacitatea de a nu se supune şi iubirea libertăţii, Odinioară ei voiau să ne distrugă prin foamete, azi prin întuneric şi frig”, a denunţat Volodimir Zelenski într-o înregistrare video publicată pe Telegram.

”Nu putem fi frânţi”, a spus el.

O serie de lideri europeni au efectuat sâmbătă o vizită la Kiev, la comemorarea Holodomor, pe care Ucraina-l consideră un ”genocid”.

 


Premierii Poloniei şi Lituaniei – două dintre cele mai apropiate ţări care susţin Ucraina -, Mateusz Morawiecki şi Ingrida Simonyte s-au întâlnit cu omologul lor ucrainean Denis Şmihal.

Cei trei şefi de guverne au publicat un comunicat comun la finalul acestei reuniuni, în care subliniază continuarea susţinerii Ucrainei şi denunţă actele Rusiei.

”ALĂTURI DE POPORUL UCRAINEAN”

Premierul belgian Alexander De Croo a efectuat, la rândul său, o vizită la Kiev – prima de la invazia rusă.

Potrivit agenției belgiene de presă Belga, el a oferit Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 37,4 milioane de euro, destinat ajutării populaţiei să înfrunte iarna, în contextul întreruperilor de curent.

”(Am) sosit la Kiev. După bombardamentele violente din ultimele zile, noi suntem alături de poporul ucrainean. Mai mult ca niciodată înainte”, a scris el pe Twitter.

Cancelarul german Olaf Scholz a anuţat, într-o înregistrare video, un ajutor suplimentar în valoare de 15 milioane de euro în vederea susţinerii exporturilor cerealelor ucrainene, perturbate de războiul rus.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis un ajutor suplimentar în valoare de şase milioane de euro destinat acestor exporturi, vitale în aprovizionarea multor ţări din Africa şi Asia.

”Am ales să acţionăm în solidaritate cu ţările cele mai vulnerabile. În ceea ce o priveşte pe Rusia, ea continuă să instrumentalizeze fomea ca pe un mijloc de presiune, iar alimentaţia ca pe o armă de război”, denunţă Macron într-un mesaj.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a promis o susţinere a Uniunii Europene (UE) şi a acuzat Rusia de faptul că ”se serveşte de hrană ca de o armă”.

”ISTORIA SE REPETĂ”

Rusia respinge această calificare şi susţine că marea foamete care a făcut ravagii în URSS la începutul anilor ’30 nu a făcut victime doar în Ucraina, ci şi în Rusia, Kazahstan şi în rândul altor popoare.

La Centrul Comemorativ al Holodomorului, în centrul Kievului, 12 preoţi ortodocşi, care purtau robe negre şi argintate, au oficiat sâmbătă o ceremonie religioasă în memoria victimelor foametei.

”A fost o foamete genocidară, creată artificial. Acum, că trăim acest război masiv lansat fără provocare de Rusia împotriva Ucrainei, vedem că Istoria se repetă”, declară AFP preotul Oleksandr Şmurgin, în vârstă de 38 de ani.

Între persoanele prezente la comemorarea victimelor foametei, avocatul Andrii Savciuk, în vârstă de 39 de ani, evocă o pierdere ”ireparabilă” pentru Ucraina.

”Sistemul lui Stalin, statul represiv voia să distrugă Ucraina ca naţiune. Azi vedem că eforturile depuse de (Iosif) Stalin sunt continuate de către (preşedintele rus Vladimir) Putin”, a denunţat el.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bunicul meu a apucat Foametea in Anul 1930 . Dupa aceea in1932 a venit la Suceava , mai apoi a plecat la Iasi iar mai Tarziu prin 1944 a plecat in Bucuresti .