G4Media.ro

UBS Group a acceptat să preia rivala Credit Suisse pentru 3 miliarde…

sursa foto: Facebook/ OCCRP

UBS Group a acceptat să preia rivala Credit Suisse pentru 3 miliarde de dolari pentru a preveni o criză în sistemul bancar global

Cea mai mare bancă elvețiană, UBS, a fost de acord să cumpere banca rivală Credit Suisse, aflată în dificultate, în cadrul unui acord de salvare de urgență menit să oprească panica de pe piețele financiare declanșată de falimentul a două bănci americane la începutul acestei luni, relatează CNN.

UBS Group AG va prelua Credit Suisse Group AG, au anunţat duminică autorităţile elveţiene, iar tranzacţia care va combina principalele bănci elveţiene este menită să prevină extinderea crizei de încredere în finanţele globale, relatează și Reuters.

UBS plătește 3 miliarde de franci elvețieni (3,25 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, cu aproximativ 60% mai puțin decât valora banca la închiderea piețelor vineri. Acționarii Credit Suisse vor fi în mare parte șterși, primind doar o acțiune UBS pentru 22,5 acțiuni Credit Suisse pe care le dețin. În mod extraordinar, tranzacția nu va avea nevoie de aprobarea acționarilor, după ce guvernul elvețian a fost de acord să modifice legea pentru ca aceasta să poată fi finalizată rapid, relateză CNN.

„Prin preluarea Credit Suisse de către UBS a fost găsită o soluţie pentru asigurarea stabilităţii financiare şi protejarea economiei elveţiene, în această situaţie excepţională”, au precizat Banca Centrală a Elveţiei şi autorităţile de la Berna.

Acordul include 100 miliarde de franci elveţieni (108 miliarde de dolari) sub formă de asistenţă privind lichiditatea pentru UBS şi Credit Suisse.

Finma, autoritatea elveţiană de supraveghere a pieţelor financiare, a anunţat duminică că a aprobat preluarea Credit Suisse de către UBS.

Săptămâna trecută, Credit Suisse anunţa că va împrumuta până la 54 miliarde de dolari de la Banca Centrală a Elveţiei (SNB) pentru a-şi spori lichidităţile şi a recâştiga încrederea investitorilor, după ce declinul acţiunilor sale a intensificat temerile privind o criză bancară globală.

De la criza financiară din 2008, Credit Suisse este prima mare bancă globală care obţine sprijin financiar masiv, iar dificultăţile cu care se confruntă sporesc dubiile dacă şi alte bănci centrale vor putea susţine lupta lor contra inflaţiei cu majorări agresive ale dobânzilor.

Marţi, Credit Suisse a publicat raportul său anual pe 2022 în care arată că au fost identificate „deficienţe majore” în controalele privind raportările financiare şi încă nu a oprit exodul de clienţi.

Acţiunile băncii elveţiene Credit Suisse au înregistrat miercuri o cădere de peste 25%, după ce acţionarul principal al băncii, Banca Naţională din Arabia Saudită, la rândul său deţinută în proporţie de 37% de fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită, a anunţat că nu mai poate oferi sprijin suplimentar, ceea ce l-a obligat pe directorul general de la Credit Suisse să dea noi asigurări cu privire la soliditatea financiară a băncii.

A doua mare bancă din Elveţia caută să se redreseze după o serie de scandaluri care au subminat încrederea investitorilor şi a clienţilor. Retragerile de fonduri de către clienţi în trimestrul patru au depăşit 110 miliarde de franci elveţieni (120 miliarde de dolari).

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Restul lumii, cine? Rusia, China, Coreea de Nord? E ok, ne descurcăm și fără ei. Dictatorii pot să facă afaceri între ei.

  2. O veste buna. Cel putin la suprafata banii raman in Europa, nu se bazeaza pe chinezi sau arabi.

  3. Sunt multe greșeli fundamentale în articol: nu a fost schimbată vreo lege ci a fost folosit un articol din constituția federală referitor la starea de necesitate; UBS-ului i se pune dispoziție vreo 9 miliarde rezervă de lichiditate cu titlu de împrumut prin intermediul băncii centrale iar Confederația poate acoperi în caz de nevoie cu titlu de asigurare până la 100 de miliarde. Cine a scris articolul habar n-are despre ce vorbește.

  4. Dacă vin în Romanika cu creditele ălea mișto, în franci, cred că își revin într-un an… maxim doi.

    • N-au venit elvețienii cu teapa aia, băncile noastre au inventat-o. Începuseră si cu yenii japonezi, noroc ca i-a prins criza din 2008 si nu le-a prea ieșit.