G4Media.ro

Turcia a ieşit oficial din Convenţia de la Istanbul privind combaterea violenţei…

Turcia a ieşit oficial din Convenţia de la Istanbul privind combaterea violenţei împotriva femeilor / Amnesty International: Această retragere le trimite un mesaj periculos celor care comit violenţe, mutilează şi ucid

Turcia a ieşit joi în mod oficial din Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, o decizie a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan puternic criticată în ţară şi în străinătate, notează AFP, citată de Agerpres.

Mai multe manifestaţii sunt prevăzute să aibă loc joi în Turcia în semn de protest faţă de această retragere, anunţată de Erdogan în martie şi devenită efectivă de la miezul nopţii.

Convenţia de la Istanbul, adoptată în 2011 şi semnată de 45 de state şi Uniunea Europeană, este primul tratat internaţional care stabileşte norme juridic constrângătoare pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor.

Decizia luată de Erdogan, într-un context în care cazurile de feminicid cresc constant în Turcia de un deceniu, a provocat furia organizaţiilor de apărare a drepturilor femeilor şi critici din partea UE, a Statelor Unite şi a Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului.

Guvernul turc şi-a explicat decizia susţinând că acest tratat ‘subminează valorile familiale’ şi ‘normalizează homosexualitatea’ prin apelul său la nediscriminare în funcţie de orientarea sexuală.

În Turcia, contrar altor numeroase state majoritar musulmane, homosexualitatea nu este ilegală, dar homofobia este larg răspândită în societate.

Observatorii consideră că decizia lui Erdogan se explică mai ales prin dorinţa sa de a-şi apropia baza electorală conservatoare înr-un context economic dificil.

Marţi, justiţia turcă a respins un recurs care viza anularea retragerii Ankarei din Convenţia de la Istanbul.

‘Această retragere le trimite un mesaj periculos celor care comit violenţe, mutilează şi ucid: le spune că pot continua să o facă în deplină impunitate’, a denunţat joi directoarea Amnesty International, Agnes Callamard, într-un comunicat.

‘În materie de drepturi ale femeilor, Turcia s-a întors cu zece ani în urmă’, a regretat ea.

De altfel, asociaţiile de apărare a drepturilor femeilor se tem de o creştere a violenţelor, pe fondul unei situaţii deja critice.

În 2020, în Turcia 300 de femei au fost ucise de partenerul lor sau de un fost partener, potrivit asociaţiei ‘Vom pune capăt feminicidelor’.

Deocamdată, nu există niciun semnal de inversare a acestei tendinţe, atât timp cât 189 de femei au fost omorâte în anul în curs, conform aceleiaşi surse.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. „butelia se incarca cu gaz si femeia turca cu pumni” – Erdogan

 2. ar putea organiza excursii cu tematica „familia traditionala”
  cu siguranta vor gasit bor-iti si hauristi dornici

 3. Speranta de viata a femeii turce e 81 de ani, fata de cea a sparanghelistei – 79.

  Rata de nasteri la femeia turca e peste 2 copii, pe cand sparanghelista e la 1,76.

  Rata violurilor la Romanica e peste 5 la suta de mii, iar pe cand in Turcia e 1,5.

  Varsta de pensionare a femii turce e 58, pe cand a sparanghelistei e 61 si creste la 63 pentru ca bunastare.

  In alta ordine de idei, americanii au semnat aceasta conventie?