G4Media.ro

Turcan: Jumătate dintre beneficiarii de ajutor social verificaţi au fost îndrumaţi către…

sursa foto: Facebook/ Raluca Turcan

Turcan: Jumătate dintre beneficiarii de ajutor social verificaţi au fost îndrumaţi către locuri de muncă

Peste 9.000 de beneficiari de venit minim garantat au fost consiliaţi de echipele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în prima săptămână a campaniei naţionale de verificare a stabilirii şi acordării ajutorului social, iar dintre aceştia 4.600 de beneficiari de venit minim garantat apţi de muncă au fost îndrumaţi către locuri de muncă potrivit pregătirii lor profesionale, a transmis, miercuri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook, transmite Agerpres.

„Peste 9.000 de persoane vulnerabile au fost contactate de inspectorii sociali şi alţi peste 9.000 de beneficiari de venit minim garantat au fost consiliaţi de către echipele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, în prima săptămână a campaniei naţionale de verificare a stabilirii şi acordării ajutorului social şi de identificare a măsurilor de creştere a ocupării persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare. (…) 4.600 de beneficiari de venit minim garantat apţi de muncă au fost îndrumaţi către locuri de muncă potrivit pregătirii lor profesionale, dintre care 1.130 de persoane au primit dispoziţii de repartizare, ceea ce înseamnă că au posibilitatea ocupării unui loc de muncă; alte 2.900 de persoane au fost îndrumate către programe de tip ‘a doua şansă’ pentru a-şi completa şcolarizarea, iar 2.600 au primit recomandare pentru a urma alte tipuri de cursuri, potrivit pregătirii lor şcolare”, a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că aproximativ 40% din beneficiarii de venit minim garantat au peste 8 clase şcolare, deci pot avea acces la programe de calificare.

„Echipele s-au deplasat în peste 300 de comune din toate judeţele ţării. Am realizat astăzi, împreună cu Maria Mareş, preşedinte ANOFM, Lăcrămioara Corcheş, director general al ANPIS, dar şi cu reprezentanţii AJOFM-urilor şi AJPIS-urilor din toată ţara, o primă analiză a modului în care se desfăşoară campania în teren. Atât modul de lucru al echipelor de evaluare, cât şi rezultatele primei săptămâni confirmă justeţea demersului nostru ca punct de plecare pentru un nou tip de intervenţie a statului în sprijinul celor vulnerabili. Este important de subliniat faptul că au fost identificate cazuri de persoane vulnerabile care nu se aflau în evidenţa agenţiilor, iar cele 855 de vizite la domiciliu făcute de inspectorii sociali au permis identificarea acelor cazuri sociale unde este nevoie de intervenţii integrate, şi chiar de acordare de ajutoare de urgenţă. De asemenea, din datele culese până acum, în jur de 40% dintre beneficiarii de VMG au peste 8 clase, ceea ce înseamnă că, în măsura în care sunt apţi de muncă, pot avea acces la programe de calificare şi la un loc de muncă”, a notat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a subliniat că informaţiile obţinute în urma acestei campanii vor fi folosite pentru reconstrucţia sistemului de acordare a ajutorului social.

„Au fost identificate aproape 180 de familii cu copii cu risc de abandon şcolar, dar şi aproape 140 de persoane peste 65 de ani care se află în situaţii dificile şi au nevoie de sprijin; peste 200 de persoane vulnerabile nu au locuinţe (…). Dincolo de intervenţia rapidă pe care echipele o pot furniza în cazurile urgente, cât şi în sprijinul celor care pot fi încadraţi pe piaţa muncii, informaţiile obţinute vor permite reconstrucţia sistemului de acordare a ajutorului social în sine. La finalul campaniei, vom avea o cartografiere a nevoilor de sprijin existente în societate şi vom putea veni cu cel mai eficient răspuns posibil, prin politici publice coerente, prin servicii sociale integrate şi prin folosirea fondurilor europene pentru finanţarea programelor sociale şi a investiţiilor în infrastructură. Urmărim zilnic progresul acestei campanii, o premieră din mai multe puncte de vedere: al obiectivelor, modului de lucru, tipului de intervenţie, raportării şi amplorii acţiunilor derulate”, a scris Raluca Turcan.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Felicitari! „La munca, nu la intins mana!”
    Compasiune, nu mila!
    Nu va suparati, cat primeau?

  2. De ce va bateti joc de handicapati din nou? Ajutorul social din romania e cel msi mic din UE.
    Iar voi ce-ati lucrat la viata voastra? Doar plimbat hartii la birou, shopping si exercitii fizice cu dragă Stolo? Cati bani ai spart la viata ta? Produsi de popor, furati pentru tine, si sparti pe un stil de viata la fel de reprobabil ca si cel al analfabetilor si betivilor pe care ii terorizati pentru circul fara paine de la tv. Yuch.

    • In sfirsit o masura normala ca mult prea multi fug de munca, sau iau ajutorul asta si apoi lucreaza la negru. O dezordine in piata muncii ca in Romania cred ca nu exista. 50 de sporuri pentru bugetari unde mai vezi? Alocatii marite ca sa faca copii tocmai aia care nu-i pot creste si educa.Peste tot numai furt si ciupeli si te mai miri ca nu-s bani pentru spitale, scoli etc

  3. unde? la apele romane? am auzit ca PNL le are cu apele .. cu tablele … cu numirile … adica daca o chelnerita a fost buna, un asistat nu e bun?

  4. @cenzura
    Hai ma, nu ne lasi sa tundem un pic Țurcana? 😉

  5. …Haoleu !!! Saracii…Toti cu „frezoane”, toti cu „hameteli” si rau de la inima, care le creste tensiunea daca-i pui la munca…

  6. La muncă, mama lor de putori din cauza lor nu merge treaba în țară. Ce Dacă salariul minim e o mizerie, ce dacă o chirie este 300 de euro plus utilități ,ce dacă da jumătate din salariu pe navetă se descurcă ei , ni mă la ei da ce vor ???? Câtă ură zace in tipa asta , o traseista infecta.

    • Din câstigul tau cinstit, câti beneficiari de ajutor social te oferi sa finantezi?
      Câti dintre ei vrei sa cazezi acolo unde chiria e 300 de euro, ca lucrul în localitatea de bastina dauneaza grav sanatatii?

    • Partea proasta este in Romania ca guvernele au incurajat firmele sa plateasca salarii cat mai mici astfel s-a ajuns sa nu mai merite sa lucrezi.
      Decat 1500ron ca si angajat cu 8 ore zilnic mai de preferat sa stai degeaba pe 800ron si daca ai noroc sa stai la casa mai pui ceva in gradona mai tii o gaina cel mai probabil esti mai bine saistat spcial

  7. Care va sa zica pirandele si ai gasit loc de munca?
    Dar sotul de Piranda cu Merțan si ajutor social?

  8. Ați început cu cei mai obidiți din țară asta, care oricum nu luau mult de la buget.De pensiile speciale ,de care ve- ți beneficia și voi, nu va ve- ți atinge niciodată.De cumularzii de pensii salar de la stat,de ieșiții la pensie la 40 de ani,de sporurile imense de la bugetari…nimic!

    • Bre Lulu, mama ei de scoala!
      Pai asa se scrie, mi-ai spart retina.
      Las-o incolo de gramatica ca o omori.
      De acord cu cumulul pensiei si al salariului, dar asta nu inseamna ca cei care stau pe ajutor social si muncesc la negru nu trebuie gasiti si exclusi de la ajutor social.
      Nu ne mai facem noi bine in veci, cu astfel de rationamente.
      Sa trăiești,

  9. Daca naveta costa x si mancarea/pachet costa y si salariul e undeva 1 leu+x+y rezulta ca e mai avantajos sa ia ajutor social si sa munceasca cu ziua prin sat sau ce pamant au si ei.

  10. Foarte bine , aceste ajutoare sociale trebuie să dispară total dar trebuie venit cu soluții viabile. Ajutoarele in general sunt acordate in mediul rural unde locurile de muncă lipsesc cu desăvârșire iar aici trebuie venit cu soluții si sunt destule . Sa se creeze locuri de munca in mediul rural mai ales in principala activitate in mediul rural :agricultură. Fermierii trebuie sa ofere locuri de muncă in special cei subvenționați ,in funcție de subvenția primită sa aibă angajați permanenți , nu vor sa angajeze să nu primească subvenții. Agricultura poate fi motorul economiei sa se facă lanțuri de procesare valorificare a producției agricole sa nu importăm hrană de la alții creșterea animalelor sectorul zootehnic poate oferi milioane de locuri de munca , dar la noi se practică munca la negru ca in rest da statul ajutoare sociale.

  11. E tare Turcana noastră!

  12. In Europa se discuta de un venit lunar garantat , moca fara sa faci nimic. Asta e viitorul, ca sunt prea multi care nu castiga destul ca sa nu se revolte. In finlanda si elvetia studiile au relevat ca daca dai omului o suma fixa in fiecare luna nu-l face nici mai harnic si nici mai lenes. E o chestiune de caracter. Si de anturaj si (sub)cultura, de care tov. Amarastean Spoitoti-Matrix apartine. Dar sunt si oameni dati afara din apartamente, bolnavi, etc, care din vari motive si-au pierdut respectul de sine. Aia sunt ff greu de reabilitat . De la 6 luni la pe viata tratament si sau consiliere. In romania ? Never.
    Che Guevarra participa el, personal in fiecare zi la munca patriotica dupa ce termina la birou. Ca tot veniti cu marxisme sa luati macar asta exemplu de la el!

  13. VORBESTE DE ASISTATII SOCLIAL DIN parlament ?
    AIAA CARORA POPORUL PRAJIT PRIN SPITALE LE SUBVENTIONEAZA POTOLUL ?

  14. AICI SUNT MILIARDELE CUCOANA ?
    MILIARDELE SUNT IN PRIVILEGIILE CASTELOR PARTIDULUI SI SECURITATII.

  15. Asta este gândirea liberală să ei de la gura copiilor, studenților,sarmanilor,bătrânilor și să lași pensii de 800 de milioane de lei lunar , să nu te ei de bogați care își ascund averile prin paradisuri fiscale, de cumularzii nesimțiți pensionati la 40 de ani ,de sistemul bugetar stufos. Surse de venit sunt nenumarate dar pur si simplu tot cei năpăstuiți trebuie să suporte incompetența acestei femei ajunse ministrul muncii numite politic fără sa o recomande absolut nimic fără școală fără contact din lumea reală fără să fi lucrat nimic sau în sistemul privat sau sa aibă o afacere , doar in politică și la buget au adunat milioane de euro avere sute de proprietăți și acum ne conduc destinele după cum le taie mintea.

    • Nu vorbi despre scoala. Daca ai uitat litera esentiala „i”, pusa de tovarasul Tudorel Slugarel înaintea cuvintelor iesentiale, n-ai voie sa-i critici pe altii.

  16. era o vorba cu ajuta ti aproapele , care a disparut , lipsa de compasiune fata de semenii nostri dezbinarea in tara cumulat cu ura intre diferite clase sociale nu duce nicaieri . aceasta ura este alimentata si de cei la putere care arunca in media anateme false ca sa avem subiecte de discutii iar ei in liniste se ocupa de furat. un dispret total fata de asistatii sociali afiseaza aceasta duduie si in general fata de cei saraci vor face ca la aelgerile viitoare acesti oameni sa voteze in consecinta. daca tot suntem in criza haideti sa suportam cu totii sa ne vedem lungul nasului si sa punem umarul cu totii fiecare dupa posibilitati incepand cu cei bogati , de regula in perioada de criza bogatii devin si mai bogati iar saracii mor cu zile. avem amintiri neplacute de pe timpul lui baseascu cand era criza si nu erau bani au taiat de unde au vrut dar cu timpul s a dovedit ca erau bani multi dar udrea si compania aveau treburi de siofonat miliarde de euro asa si acum cu timpul o sa vedem ca erau bani dar sub prtetxtul pandemiei unii fura miliardele de euro. asa ca atentie mare …….

  17. Vai ce ma speriasem! Credeam ca a luat de la bogati sa dea la saraci. Asa e mult mai corect. Sa ia de la saraci, ca prea nu vor sa muncească. Mai ales cand o vezi anunțând asta in tinute de mii de euro, e foarte credibila.

  18. Problema nu sunt asistatii, ei au ales astfel datorita celor care ne conduc, in loc sa caute solutii sa dezvolte economic tara au incurajat firmele sa plateasca salariu cat mai mic si munca la negru astfel mai ales daca locuiesti la tara nu merita sa lucrezi pentru 1500 ron.
    Pui cateva straturi in gradina cresti ceva pasari si un porc sau vaca si la sfarsitul luni daca calculezi naveta timpul pierdut si alte cheltuieli realizezi ca este mai profitabil sa fii asistat social