G4Media.ro

Trump ar putea impune tarife vinurilor franceze. Un somelier român din New…

Trump ar putea impune tarife vinurilor franceze. Un somelier român din New York explică cine câștigă și cine pierde în acest scenariu

Președintele Donald Trump a promis că va lua măsuri împotriva vinurilor franceze despre care a spus că sunt importate în SUA „practic fără taxe,” în timp ce Franța impune tarife vinurilor americane, afirmând că situația este „nedreaptă.” Taxarea suplimentară a vinurilor importate din Franța ar reprezenta o nouă etapă în războaiele comerciale declanșate de liderul republican de la Casa Albă și care vizează produse din China, Canada, Mexic sau Uniunea Europeană. Analiștii au afirmat că nu este prima dată când Trump se plânge de faptul că Franța a impus taxe vinurilor din Statele Unite.

De data aceastăa însă, amenințările sale ar putea să fie reale, iar producătorii francezi să fie confruntați cu tarife. Chestionat în legătură cu aceste noi posibile tarife impuse produselor din Franța, Ciprian Toma, un somelier român care lucrează la un bar de vinuri europene din New York, a explicat pentru G4Media.ro: „nu cred că vom vinde mai puțin vin franțuzesc – aici nu e vorba doar de preț, dar și de emoții, amintiri, experiențe personale ale clienților care au călătorit în Franța sau alte țări UE unde vinul este un element esențial al culturii locale.” Expertul crede, de asemenea, că motivația lui Trump este doar politică și „chiar dacă producătorii americani vor avea de câștigat, va fi un câștig infim.”

Într-un interviu acordat canalului de televiziune CNBC luni, liderul de la Casa Albă a afirmat că „Franța ne cere să le plătim mult pentru vin. Și, cu toate acestea, noi îi taxăm foarte puțin pentru vinul francez.”

„(Americanii) din industria vinului vin la mine și spun: Domnule – băieții din California, vin – Domnule, plătim o grămadă de bani pentru ca produsul nostru să fie introdus în Franța și voi permiteți – adică țara noastră permite – ca aceste vinuri franceze, care sunt vinuri minunate, dar avem și noi vinuri minunate – le permiteți să vină aici practic pe nimic. Nu e corect,” a afirmat Trump, citând declarațiile făcute de producătorii americani.

„Și știti ce?” a adăugat Trump. „Nu e corect. Vom face ceva în legătură cu acest lucru” (Trump, despre care se știe că nu bea alcool, nu este străin de industria vinurilor. În 2011, înainte de a ajunge președinte, el a achiziționat o vinărie lângă Charlottesville, în statul Virginia, crama fiind condusă acum de fiul său, Eric Trump).

Potrivit revistei TIME, Trump a criticat și în trecut faptul că Franța taxează vinurile din Statele Unite, fără însă a lua măsuri. De exemplu, în luna noiembrie a anului trecut, președintele a declarat că este prea dificil pentru producătorii americani de vin să-și vândă produsele în Franța, dar că SUA ușurează importul de vinuri franceze. Acest lucru „trebuie să se schimbe,” a precizat el la acel moment.

Date oferite de Wine Institute, care este un grup de promovare a producătorilor de vinuri din California, indică faptul Statele Unite aplică un tarif de 5 cenți pentru o sticlă de 750 mililitri de vin liniștit importată și 14 cenți pentru sticla de vin spumant. În același timp, tarifele Uniunii Europene pentru vinurile importate, inclusiv pentru cele provenite din Statele Unite, variază de la 11 cenți la 29 de cenți pe sticlă.

„Nivelurile ridicate ale tarifelor constituie cea mai restrictivă barieră în calea exporturilor de vinuri din Statele Unite,” susține Wine Institute.

Statisticile Eurostat, citate de ziariștii americani, dezvăluie faptul că SUA sunt cel mai mare client pentru producătorii de vin din UE, absorbind aproape o treime din exporturile blocului în 2017, cel mai recent an pentru care există date disponibile. Prin comparatie, SUA reprezintă doar 16% din importurile de vinuri ale UE, cu mult în urma statului Chile și, de asemenea, în urma Australiei.

Eventualele măsuri tarifare ale SUA împotriva vinului francez ar trebui să vizeze întreaga UE, deoarece blocul este o zonă comercială comună. În 2017, UE a exportat în țări terțe vinuri în valoare de 11.3 miliarde de euro, 32% din acestea ajungând în Statele Unite. În acelasi an, statele membre UE au importat vinuri în valoare de 12.9 miliarde de euro, dar numai 20% din aceste importuri au provenit din afara UE. Din această mică parte, doar 16% au fost vinuri americane.

În sfârsit, este interesant de menționat că amenințarea cu impunerea de tarife suplimentare vinurilor din Franța vine la doar câteva zile după ce liderul american s-a întâlnit cu președintele francez, Emmanuel Macron, în Normandia, în cadrul evenimentelor dedicate celei de-a 75-a aniversări a invaziei aliate din 1944. Nu se știe dacă cei doi lideri au discutat despre tarifele la vinuri și niciunul dintre ei nu a menționat chestiunea în fața ziariștilor. Trump a fost citat lăudând relațiile dintre cele două țări, el spunându-i lui Macron: „Relația dintre dumneavoastră și mine, precum și dintre Franța și Statele Unite, a fost remarcabilă.”

Ce crede un expert

Piața vinului din Statele Unite este una extrem de profitabilă și în plină ascensiune. Potrivit datelor compilate de firma de cercetare bw166 și Wines Vines Analytics, consumatorii americani au cumpărat în 2018 mai mult de 408 milioane de lăzi de vin în valoare de 70.5 miliarde de dolari. Americanii rămân astfel dispuși să cheltuiască mai mult pe vin, în condițiile în care valoarea totală a pieței a crecut cu 5% față de anul anterior.

G4Media.ro l-a întrebat pe Ciprian Toma, somelier la Somm Time Wine Bar în Manhattan (un bar de vinuri din New York care se axează pe vinuri europene), ce înseamnă aceste tarife potențiale pentru industria vinului din Statele Unite, dar și pentru consumatorul american.

„Acesta este o problemă mai veche,” a afirmat Toma. „Vinurile franceze sunt foarte populare pe piața americană. Chiar dacă tarifele vamale vor crește, nu văd o scădere drastică a vânzărilor de vinuri din Hexagon. Chiar dacă aceste taxe vor crește, încă se vor găsi destule vinuri din UE care vor fi mult mai ieftine decât vinurile autohtone. Piața de vinuri a explodat aici în ultimii 10 ani. Tot mai mulți amatori de vin sunt curioși să exploreze nu numai producători noi, dar și regiuni viticole sau soiuri de struguri mai puțin cunoscute. În plus, pentru că vorbim despre vinuri din UE în ansamblul ei, vor exista întotdeauna alternative excelente din punctul de vedere al raportului preț-calitate: Portugalia, Grecia, Austria, Ungaria, Croația.”

Expertul crede că „în pofida unei posibile creșteri de prețuri, multe vinuri franceze vor fi mult mai accesibile decât vinuri americane din California, Oregon sau Washington.”

De asemenea, Ciprian Toma e de părere că producătorii americani de vinuri nu vor fi avantajați de tarifele pentru vinuri franțuzești. Și aceasta „pentru că, din păcate, vinurile americane care ies pe piață la, să zicem, 8-10 dolari, nu sunt la același nivel de calitate ca, de exemplu, un vin din Languedoc, Valea Ronului, Valea Loarei… În plus, sincer vorbind, eu nu am întâlnit niciun producător american care să fie disperat să vândă în UE. Pentru că cei care fac vinuri bune aici le vor vinde fără probleme pe piața americană.”

Despre tarifelele potențiale, Toma spune că ele ar putea fi introduse pentru ca Trump să arate că „el se agită pentru a apăra interesele comerciale ale Statelor Unite în UE ( nu e nimic rău în asta ) – doar că o face evident doar din considerente politice” și „chiar dacă producătorii americani vor avea de câștigat, va fi un câștig infim.”

Cât privește felul în care Somm Time și alte baruri de vinuri specializate în produse europene vor fi afectate direct de tarifele suplimentare, somelierul a afirmat că vor plăti probabil mai mult pe vinurile importate din Franța/UE. „Așadar va trebui să ne orientăm spre producători mai accesibili ca preț – numai că posibilitățile sunt numeroase (am menționat deja regiunile respective). Tarifele se vor reflecta un pic în prețul pe care noi, ca bar de vinuri, îl vom cere pentru un pahar sau o sticlă. Dar nu cred că vom vinde mai puțin vin franțuzesc – aici nu e vorba doar de preț, dar și de emoții, amintiri, experiențe personale ale clienților care au călătorit în Franța sau alte țări UE unde vinul este un element esențial al culturii locale. E aproape imposibil să nu invocăm vinul atunci când ne gândim la Franța, Italia sau Spania…”

Toma consideră că „nu neapărat noi, bar de vinuri, vom fi afectați, ci mai degabă importatorii și distributorii din Statele Unite, căci ei cumpără în bulk, deci se va simți mai mult în conturile lor.”

„Eu n-am văzut vinuri americane în Franța sau Italia. Cei de acolo au destule vinuri bune locale, nu se încurcă ei cu cele de peste Ocean, care așa cum am mai zis, sunt foarte scumpe pentru calitatea discutabilă. Ideea finală este că doar câțiva cenți în plus pe butelia de vin nu vor afecta piața,” a concluzionat expertul.

Sursa: TIME

Foto; Ciprian Toma (G4Media.ro)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Pierd americanul băutor de vin și producătorul francez. Câștigă producătorul și statul american

  2. O intrebare simpla : Daca ai in fata doua sticle de vin ,una imbuteliata cu vin frantuzesc si una cu vin american , pe care o preferi ? Crezi ca conteaza pretul ?

    • As testa vinul american, vinul frantuzesc e prea incarcat, prea complicat.
      Ca roman as lua vin romanesc sau din Moldova – foarte bune si raport foarte bun calitate pret.

  3. Asta da poveste de viață, jurnalistul Adrian Novac din Canada ia opinia expertului somelier Ciprian Toma din SUA! E clar, aveți ce povesti la bătrânețe, amândoi):):):)!

  4. pana una alta, din articol se vede ca tarifele EU sunt duble fata de cele din US

  5. Trump nici nu stie ce pierde, Franta a castigat razboaie cu vinul de Bordeaux.