G4Media.ro

Tribunalul Constituţional al Poloniei, decizie în care neagă dreptul Curţii Europene a…

Sursa foto: CEDO / Facebook

Tribunalul Constituţional al Poloniei, decizie în care neagă dreptul Curţii Europene a Drepturilor Omului de a se pronunţa în speţe legate de numirile judecătorilor polonezi

Tribunalul Constituţional al Poloniei a emis miercuri o decizie în care neagă dreptul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de a se pronunţa în speţe legate de numirile judecătorilor polonezi şi consideră ca fiind incompatibile cu Constituţia poloneză părţi ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, informează Reuters.

”Articolul 6 al Convenţiei (…), în măsura în care include Tribunalul Constituţional în definiţia sa a unei instanţe, nu este compatibil” cu Constituţia Poloniei, motivează preşedinta Tribunalului Constituţional al Poloniei, Julia Przylebska.

Este ”o zi mare pentru statul de drept şi suveranitatea poloneze”, a transmis pe Twitter ministrul adjunct polonez al justiţiei, Sebastian Kaleta, salutând ”oprirea unei noi tentative ilegale de interferenţă externă în sistemul (judiciar) polonez”.

”Curtea Constituţională se debarasează de o hotărâre a CEDO care încalcă sistemul nostru” judiciar, a adăugat Kaleta. Hotărârea Tribunalului Constituţional al Poloniei vine în urma unei solicitări din partea Ministerului Justiţiei polonez de a se pronunţa asupra unui verdict prin care CEDO a considerat ilegală modalitatea de numire a judecătorilor în cadrul Tribunalului Constituţional polonez.

Anterior, într-un verdict separat, CEDO a considerat de asemenea ilegală noua cameră disciplinară creată în cadrul Curţii Supreme poloneze. Crearea acestei camere disciplinare a agravat conflictul dintre Varşovia şi Bruxelles pe tema statului de drept, iar Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a emis o hotărâre prin care cere Varşoviei să suspende activitatea acestei camere.

Această hotărâre a fost considerată neconstituţională de Tribunalul Constituţional polonez, care a contestat implicit întâietatea dreptului UE asupra celui al statelor membre şi a iritat astfel şi mai mult Bruxellesul.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) – şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului pe baza căreia emite verdictele – are jurisdicţie asupra statelor membre ale Consiliului Europei, aşadar fără vreo legătură cu Uniunea Europeană sau cu Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), dar contestatarii reformelor judiciare poloneze au apelat la fiecare dintre aceste instanţe supranaţionale.

Întrucât guvernul polonez nu a dizolvat respectiva cameră disciplinară, CJUE a emis o nouă hotărâre prin care impune Poloniei o amendă de un milion de euro pe zi. Anterior, CJUE a mai stabilit o amendă împotriva Poloniei, de 500.000 de euro pe zi, pentru refuzul de a închide mina de lignit de la Turow.

Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a declarat că ”Polonia nu poate şi nu trebuie să plătească niciun zlot (moneda poloneză – n.red.)” din amenzile decise de CJUE, pentru că statul polonez nu trebuie să se supună ”fărădelegii”, el cerând în paralel Tribunalului Constituţional polonez să se pronunţe asupra legalităţii acestor amenzi.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută că Polonia trebuie să desfiinţeze noua Cameră disciplinară pentru judecători din cadrul Curţii Supreme înainte ca Bruxellesul să-i aprobe PNRR-ul.

În timp ce Bruxellesul consideră reformele judiciare poloneze o tentativă de control politic asupra justiţiei, guvernul de la Varşovia susţine că Polonia are nevoie de aceste reforme pentru a elimina corupţia din sistemul judiciar, relatează Agerpres.

sursa foto: CEDO / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Bravo Polonia!

    • Bravo ca ce? Ca semnezi acorduri si faci promisiuni pentru a fi primita in club si a primi fonduri ca apoi sa renegi obligațiile dar sa vrei avantajele in continuare? Bravo bravo, ura ura pana când crezi va merge chestia asta?
      Mai stim noi o tara ce-si respecta promisiunile tare bine pe termen lung. Acum 30 de ani promitea garantarea integrității teritoriale a unui vecin ca apoi sa-i dea una in cap si sa se găsească cu nou gard in gradina. Ura ura, bravo bravo, mari oameni, mari natii.

  2. Polonezii au cojones

    • Mda, minte nu prea au.

    • Foarte just au procedat,, faptul ca aderi la UE nu înseamnă că devii cârpă ei de șters, suveranitatea și integritatea statului, nu sunt discutabile în nici un context, trebuie sa, ți aperi poporul și tara de apucăturile dezmatate lgbt globaliste

  3. Foarte bine!
    Ce treabă are ue pe cine numeste polonia judecător?!
    Sau romania , sau oricine!
    Ia mai marș de aici !

  4. Cand au aderat si cat au inghitit miliarde de euro ( bravo lor, sincer ) nu gaseau vreun conflict intre legea poloneza si cea europeana. Acum sunt eroii frustratilor conservatori care traiesc in mania persecutiei si se mai racoresc si ei cand misca cineva impotriva „globalistilor”.

    • Pai nici nu exista conflict. Ce spun ei acolo e ca si cum daca eu la adunarea proprietarilor de pe scara hotarasc ca noi pe scara noastra putem sa modificam cum vrem apartamentele si fatada, iar eventuale prevederi in vigoare date de primarie sau de legile tarii, nu ni se aplica – pe scara noastra noi suntem suverani.

  5. Polonia a devenit stat legionar precum Romania.

  6. Tot mai multe state europene trebuie sa urmeze exemplu Poloniei, altfel n, ai nici o șansă în fata tavalugului imperialist

    • Tavalug imperialist bmw? Mercedes? Sau porche? Dacă nu vrei să vina tavalugul bun, mergi la muncă in rusia, acolo este tavalugul bunastarii, cum de fapt avem noi in ro! Foarte avansati! Și drepti! Și viteji! Doar puțin hoti și cu spitale ca niște cocine…

  7. Polonia face jocul angliei, se sincronizeaza! (Anglia nu poate lasa in urmă o europa unita și puternica)
    Polonezii poate vor ei să fie motorul UE și germania, franta/etc să asculte docil. Eventual ungaria și romania să devina puteri fără limite, ca hotii… niciodata!

  8. Si judecătorii (instanțele) polonezi sa faca acelasi lucru raportat la curte lor constituțională…
    Dezmăț, anarhie…

  9. Guvernanții din Polonia sunt ca hoții de buzunare, când îi prinzi încep să se vaite că ce-au făcut rău.

  10. Polonezii forțează limitele. Nu vor să plătească nici un zlot pentru amenzile decise de CJUE? Simplu, să li se deducă penalitățile din fondurile pe care ar trebui să le primească de la UE. Care fonduri? Stai așa, că alea ar trebui blocate cu totul cât timp nu respectă legislația europeană.

  11. Si ce urmeaza? Sa dea Bruxelul indicatii pretioase?… Orce vor sau voteaza intre ei cei de la Bruxel musai sa fie litera de lege?
    Atunci unde este suveranitatea unei tari?
    Si de ce mai sunt parlamente ale tarilor?
    Nu asta au semnat la aderare? Ia uitati-va laprotocolul de la Lisabona

    • Justitia nu face parte din competenta exclusiva a statului. O spune destul de clar TFUE.
      In fine, problema aici e ca Polonia neaga jurisprudenta CEDO, care nu are legatura cu UE. In punctul asta sunt ca si rusii. Oricum, jurisprudenta CEDO in acest domeniu este vasta si destul de clara. Si evident ca statele nu au suveranitate absoluta, am ajunge sa avem state precum Germania Nazista. Dar mna, nu vedem mai departe decat ce ne posteaza tanti Jeni pe grupul Iubim AUR.