G4Media.ro

Transferul gratuit al terenului de 46 de hectare de la Romexpo în…

Transferul gratuit al terenului de 46 de hectare de la Romexpo în proprietatea Camerei de Comerț, pe masa judecătorilor CCR

Curtea Constituţională urmează să discute, miercuri, sesizarea USR şi UDMR asupra legii prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare din nordul Capitalei trece din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, transmite Agerpres.

USR și UDMR au atacat vineri la Curtea Constituțională legea prin care terenul Romexpo, în suprafață de 46 hectare, trece din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerț. Legea a fost adoptată la începutul lunii septembrie de Camera Deputaților, forul decizional, cu voturile PSD și PNL.

“Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi ”tunuri imobiliare”, în centrul Bucureștiului. Unul din terenurile care va intra sub incidența noi legi este localizat chiar pe Bulevardul Expoziției. Dacă se dorește valorificarea și dezvoltarea aici a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitație. Susținem dezvoltarea și investițiile, dar nu acordarea cu dedicație de terenuri în plină campanie electorală”, a transmis deputata USR Cristina Prună într-un comunicat de presă al partidului.

“Am depus astăzi la CCR o contestație prin care vom opri devalizarea statului român cu sute de milioane de euro. Legea votată de PSD, PNL și PMP, prin care o suprafață de 46 de hectare din nordul Capitalei este privatizată pe gratis, trebuie să fie oprită. Avem încredere că decizia CCR va da dreptate motivelor invocate de USR în sesizare“, a precizat și Cătălin Drulă, liderul deputaților USR.

Printre motivele de neconstituționalitate invocate, contestatarii susțin că legea încalcă principiul bicameralismului, după ce în Camera decizională, Camera Deputaţilor, propunerea legislativă a fost modificată substanţial, ceea ce a condus la o configuraţie diferită faţă de textul adoptat de Senat şi de scopul urmărită de iniţiator.

Un al motiv de neconstituționalitate în opinia USR și UDMR este lipsa unui studiu de impact asupra efectelor scoaterii din patrimoniul statului a imobilelelor care fac obiectul legii, ei estimând că valoarea unor asemenea imobile poate genera un impact sever asupra bugetului de stat, patrimoniului statului dar și a economiei.

De asemenea, autorii sesizării arată că actul normativ încalcă dreptul de proprietate al statului – înstrăinarea prin lege și fără contraprestație, afectarea nelegală a patrimoniului statului.

Nu în ultimul rând, mai susțin USR și UDMR legea este lipsită de claritate a legii, în opinia lor modul de redactare a propunerii legislative, în forma adoptată de Parlament, configurând un regim juridic confuz al regimului juridic al transmiterii proprietății gratuite asupra imobilelor vizate.

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă prin care Camera de Comerț și Industrie a României primește gratuit de la stat terenul complexului expozițional Romexpo.

sursa foto: CCIR

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. uneori mi se pare ca USR pune bete in roate la dezvoltarea Romaniei … curios …. cum s-au aliat cu prietenii de la UDMR

    • Credeai ca neosecuricii sunt pusi pe treaba si pun umarul la propasirea Romanikei?

    • Da, de ce nu tolereaza USR marile tunuri imobiliare? Ei nu stiu ca Romania e tara de hoti? Cum indraznesc sa fie cinstiti in tara asta?

    • Dezvoltare pe naiba….un teren trece din proprietatea statului in proprietatea unei asociatii private (CCIR NU este o alta institutie a statului, est emai degraba un SRL, cum ar fi poate o Asociatie a Pescaroilor, sau un sindicat). Niste sute de milioane se evapora pur si simplu.
      Sunt iarasi extrem de curios ce face CCIR cu terenul. Construieste ea insasi proiectul? Sau il vinde unor investitori? Aici e smenul. Doar daca amintesc ca CCIR a fost condusa de „imparatul” Vlasov, personaj dubios implicat in spagaraie si trafic de influenta…si spun totul.

    • Măi gigeilor, lăsaţi rechinii imobiliari să cumpere bunurile publice, nu să ni le ia moca.

      Iar voi ştergeţi-vă boticul de maro.

  2. De ce trebuie sa decida CCR? E o disputa pe un teren, statul se angajeaza sa nu respecte legea si ca intotdeauna, sa lucreze numai pentru sine. Statul e cea mai mare mafie din tara, clanul bugetarilor.

    Daca mergeti la vot, avem o sansa sa-i dam jos pe hoti.

    • E o șansă să fie oprit tunul imobiliar la Ccr, judecătorul ungur s-ar putea să voteze corect

  3. Problema nu este investitia de aproape 3 miliarde Euro ci ca acest dezvoltator primeste terenul gratis printr-o manarie in care sunt implicati multi smecheri precum Daraban, Voiculescu. Terenul este foarte valoros si nu poate fi oferit gratis, se putea organiza o licitatie existand deja o firma portugheza dispusa sa achite 700 milioane Euro. Proiectul a fost lansat de PMP si au pus umarul celelalte partide cu exceptia USR si UDMR. Din acest motiv sunt singurii care l-au contestat. Terenul este foarte bine amplasat si poate fi rapid curatat. Dar ca deobicei sunt mafii care prin lege reusesc sa obtina gratuit proprietati in tara aceasta.

    • Este incredibil ce tunuri de spagi se dau cu ajutorul partidelor traditionale. UDMR-ul nu e bagat aici pt ca nu au nici un interes, daca se intampla asta in miercurea ciuc, erau si ei pe transee. Daca PNL nu adopta o alta politica, ramane aceeasi mizerie ca PSD, cum momentan inca este.

    • Pana in 2053 terenul nu se poate vinde. Este in administrarea CCIR. (din 1972).
      Toate cladirile de pe teren apartin CCIR.
      Asadar nu se face altceva decat sa se blocheze o investie de 3 miliarde.
      In statele din jur se ofera terenuri de zeci de hectare pentru investitii de cateva sute de milioane.
      La investitia de 3 miliarde se preconizeaza venituri de 200-300 mil/an din taxe si impozite pentru Statul Roman.
      Asa este cand esti „roman verde”, iti dai cu stangul in dreptul.

  4. Jaful continua!
    Cu avizul CCR !