G4Media.ro

Proiectul de lege prin care Camera de Comerț primește gratuit terenul uriaș…

Secțiune susținută de
Concordia

Articolele din această secțiune sunt realizate cu respectarea independenței editoriale a redacției

Proiectul de lege prin care Camera de Comerț primește gratuit terenul uriaș de la Romexpo a fost adoptat de Camera Deputaților, forul decizional, cu voturile PSD și PNL. USR și UDMR au votat împotrivă. La Romexpo e pregătit un mega-complex imobiliar

Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, propunerea legislativă prin care Camera de Comerț și Industrie a României primește gratuit de la stat terenul complexului expozițional Romexpo.

Proiectul, inițiat de PMP, a fost susținut în plenul Camerei și de PSD și PNL, după ce anterior a fost adoptat tacit de Senat.

În favoarea inițiativei au votat ”pentru” 178 de deputați (PSD și PNL), 45 s-au exprimat ”împotrivă” (USR și UDMR), iar 13 s-au abținut.

Proiectul urmează să fie transmis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare în cazul în care nu va fi contestat la Curtea Constituțională.

Dezbaterile din cadrul ședinței de plen a Camerei:

UPDATE 4: Sorin Ion Bumb (PNL) cere votarea proiectului pentru ”dezvoltarea Camerei de Comerț, așa cum e în orice țară”

UPDATE 3: Cătălin Drulă (USR): ”E o devalizare a statului prin intermediul Parlamentului. Vom ataca la CCR dacă vom găsi semnăturilenecesare. E un teren de 46 de hectare care valoarează sute de milioane de euro, cam cât investește statul român anual în drumuri”. Și Cristina Prună (USR) a cerut respingerea proiectului

UPDATE 2: Reprezentantul UDMR cere retrimiterea proiectului la comisii și anunță că va încerca atacarea legii la Curtea Constituțională dacă va fi votat.

UPDATE 1: Florin Roman, liderul deputaților PNL, a anunțat că liberalii susțin proiectul. El a spus că a existat ”lobby” și pro și contra, dar nu a ținut cont de el.

Articolul inițial:

Un proiect de lege prin care Camera de Comerț și Industrie a României primește gratuit terenul complexului expozițional Romexpo de la stat a primit raport favorabil de la Comisia Juridică din Camera Deputaților și intră azi la votul final în Cameră. Proiectul, inițiat de PMP și susținut și de PSD, a trecut deja tacit de Senat.

E vorba despre o propunere legislativă inițiată de un grup de parlamentari PMP pentru modificarea şi completarea Legii Camerelor de Comerţ din România, Legea 335/2007, care prevede în esență trecerea gratuită a terenului de peste 40 de hectare pe care se află Complexul Expoziţional Romexpo din proprietatea statului în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Practic, parlamentarii PMP vor ca terenul statului să fie cedat gratuit Camerei de Comerț pentru un mega-proiect imobiliar dezvoltat cu grupul Iulius.

În acest moment, terenul aparține statului (prin Regia Autonomă a Patrimoniului de Stat) și e concesionat Camerei de Comerț. Primarul general Gabriela Firea, senatorul PSD Daniel Zamfir, și senatoarea USR Silvia Dinică au respins la acel moment proiectul, arătând că terenul statului nu poate fi cedat gratuit.

Important: Din proiectul adoptat de Senat a fost eliminată în Comisia Juridică a Camerei Deputaților o prevedere care obliga toate firmele din România să plătească o taxă anuală Camerei de Comerț și Industrie pentru înscrierea într-un catalog al societăților comerciale.

 • Ce prevede mai exact proiectul de lege, așa cum a fost modificat de Comisia Juridică și de Comisia de Industrii din Camera Deputaților:

(1) Terenurile proprietate privată a statului transmise în folosinţa gratuită a Camerei de Comerț și Industrie a României până la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate, se transmit cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie a României, în vederea desfăşurării exclusiv a activităţii specifice cu caracter de continuitate.

(2) În cazul terenurilor menţionate la alin.(1) pentru care există cereri de restituire în curs de soluţionare, transmiterea cu titlu gratuit a dreptului de proprietate către Camera de Comerț și Industrie a României se face numai după clarificarea regimului lor juridic.

(3) Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului, emite, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, hotărârea prin care se transmite cu titlu gratuit dreptul de proprietate pentru terenurile prevăzute la alin.(1) şi, respectiv, în termen de 30 de zile de la data soluţionării definitive a cererilor de revendicare, pentru terenurile prevăzute la alin.(2).

(4) Terenurile dobândite de Camera de Comerț și Industrie a României în condiţiile prezentei legi nu pot fi vândute/ipotecate şi nu li se poate schimba destinaţia stabilită conform alin.(1) timp de 49 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate.”

(5) Nerespectarea dispoziţiilor alin. (1) -(4) atrag nulitatea absolută a hotărârii de transmitere a proprietăţii şi repunerea în situaţia anterioară.

Cătălin Drulă, liderul deputaților USR; acuză ”un tun imobiliar transpartinic de sute de milioane de euro”: ”O lege inițiată de PMP, pusă pe ordinea de zi de PNL și susținută de PSD va transfera gratuit un teren al statului de 46 de ha (Romexpo) din zona premium a Capitalei în proprietatea Camerei de Comerț, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar cu un investitor privat”.

Ce vor să construiască Romexpo și Grupul Iulius. Proiectul imobiliar a fost depus la Primăria Capitalei pentru obținerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Camera de Comerț și Grupul Iulius vor un complex gigantic, cu 14 clădiri noi având destinații diverse: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 locuri de parcare. Proiectul promite și un Muzeu de Artă dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi, un muzeu de Istorie Monetară şi un oceanariu (parc acvatic).

Investiţia este estimată la o valoare totală de peste 2,87 miliarde de euro şi va fi realizată etapizat, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț.

Mediul de afaceri a reacționat față de proiectul de lege. Reprezentanții asociațiilor patronale au votat pentru avizarea nefavorabilă a proiectul în cadrul Consiliului Economic și Social, iar Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) a solicitat public respingerea propunerii legislative , arătând că proiectul ”a fost făcut în avantajul exclusiv al CCIR, o asociaţie privată, care practic ar fi împroprietărită cu un teren într-o zonă centrală a Bucureştiului şi ar dobândi dreptul de a încasa taxe de la întreprinzători”.

Guvernul a refuzat să emită un punct de vedere tranșant și a lăsat proiectul la latitudinea Parlamentului, deși a arătat că există probleme de constituționalitate.

Foto: Macheta proiectului imobiliar de la Romexpo / Sursa: Camera de Comerț

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

47 comentarii

 1. Alerta? Si ce sa fac eu? Statul roman e o mafie, nu asculta de popor, nu am ce sa fac.

  • Trebuie măcar armonie urmană, deci literar PNL să condiţioneze de pe Casa Scânteii ca arhitectura să fie de zgârie-nor stalinist, ca Universitatea Lomonosov, pe unde a trecut ctitorul PSD, tovarăşul Ion Iliescu.

  • Pt comentatorii din provincie ( adica care vad romexpo pe google earth ) , Pantazi , si altii :

   La Romexpo merg de cel puti 2 ori pe an : expozitii, concerte

   Este un colos comunist construit in nordul Bucurestiului depasit de vreme

   Eu vreau sa se construiasca un astfel de proiect, la fel cum e la Iasi si Timisoara

   Este o investitie buna , moderna , cu bani privati deci ce e rau in asta ?…… pai cand bagi 2 MILIARDE daca dai spaga chiar esti prost.

   Concluzie : nu mergeti dupa fenta, cineva nu primeste parandaratu…. deci proiectul e nasol, ramanem cu ce avem

  • @Catalin: Terenul aferent „colosului comunist” este deja concensionat de stat catre Romexpo. Nu-i opreste nimeni sa-l renoveze sau sa-l schimbe. Daca e cazul. Expozitiile sunt o afacere. Daca e profitabila, pot construi orice. Daca nu este, nu vad de ce ar trebui sa cedam din averea statului roman un teren de sute de milioane pentru un dezvoltator imobiliar privat.

   Practic, ei vor sa construiasca niste blocuri pe langa, impreuna cu un dezvoltator privat, de-aia se bat sa obtina proprietatea. Oare doar faci pe prostul sau..

  • @catalin tov. dascalu, hai ce dracu ca nu ne-am nascut toti dupa ultima ploaie, ne iei de prosti? sau chiar nu stii cum se face asta curat, intr-o tara normala? concurs international arhitectura, licitatii, etc.

 2. Și uite cum își dau mâna când este nevoie! L-ați auzit pe clovnul de la Alba „nu am ținut cont de păreri…”, așa impostorule, important este ce vreți voi și nu cum e bine pentru țară. Cam așa se guvernează de vreo 30 de ani.

 3. MAFIA nu are partid, MAFIA e peste tot.
  Dupa tunurile din Iasi si Timisoara securistul Iulian Dascalu pregateste un megatun in Bucuresti.
  Ce il oprea pe securistul Dascalu sa CUMPERE terenul daca vrea sa faca un megacomplex imobiliar? Doar nu e prost, mai bun e terenul gratis de la statul roman, adica de la prostii ce platesc taxe si impozite.

 4. Ce poză ați pus băi. Sigur așa o să arate. Pffffff

  • Pare o himera daca esti din Alexandria, Vaslui sau alte localitati bananiere…. repet la Iasi si Timisoara exista astfel de proiecte

 5. CUTU CUTU are bani numai pentru MAFIA imobiliara controlata de CLANURI, dar nu are bani pentru batrani, copii si profesori!

 6. Complet inacceptabil! De ce g4media nu il intreaba pe Orban despre acest tun imobiliar? Oamenii politici romani nu sunt intrebati niciodata despre dedesubturile si mizeriile din spate. De ce oare?

  • Plavanii atentiune o secunda : se transfera terenul, investitia de 2 miliarde o fac privatii.

   Adica voi ce doriti sa ramanem cu fosila asta comunista in lic sa dezvoltam o zona a orasului

  • Sigur ca sunt interese. Dar ce a realizat grupul Iulius în TM în 3-4ani nu a reușit sa facă administrația locala în 30. Dați un search la Iulius Town Timișoara sa vedeți.
   Ca să nu mai zic de modul profesionist în care a fost executat șantierul. Clădiri de birouri și parc cu promenada+pasaj auto construit rapid și cu minim deranj pt centrul comercial.

  • @D …. comentatorii antibprouect sunt grataragii din complex, directorii , cumnatii , nevestele de stabi angajate pe bani multi, care astazi administreaza o cosmelie

  • @D: Avem o gramda de mall-uri in Bucuresti. Si o gramada de proiecte imobiliare. Multe arata mai bine decat hala aia facuta de Iulius in Timisoara. Si nu au fost facute pe terenuri furate de la statul roman. Oare cum or fi reusit??

 7. Terenul aparține statului (prin Regia Autonomă a Patrimoniului de Stat) și e concesionat Camerei de Comerț

  Camera de Comerț și Grupul Iulius vor un complex gigantic, cu 14 clădiri noi având destinații diverse: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 locuri de parcare.
  Terenul pe care ar urma să fie ridicat complexul aparține Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, potrivit unei hotărâri de guvern din 2004, și este dat Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) în folosință gratuită pentru 49 de ani.
  Doar clădirile de pe teren sunt în proprietatea Romexpo SA, o societate comerciala avand ca actionar majoritar CCIR, care vrea sa primeasca GRATUIT si terenul.

  ”Conform Codului administrativ, OUG br. 57/2019, bunurile, implicit şi terenurile, aflate în proprietatea privată a statului nu pot fi decât concesionate, date în administrare sau închiriate. Legea nu prevede transferul gratuit din proprietatea privată a statului către o persoană juridică sau o structură asociativă, aşa cum este Camera de Comerț a României. De fiecare dată când Parlamentul a decis prin lege transferul unor bunuri aflate în proprietatea Statului cu titlu individual, acele legi au fost declarate neconstituționale”, a afirmat senatoarea USR Silvia Dinică.

  De ce s-ar incurca membrii mafiei locale in lege cand sunt spagi si comisioane de incasat?
  „Investitorul” Iulian Dascalu nici macar nu a incercat cumpararea terenului pentru megacomplex, e mai ieftin sa cumpere cativa parlamentari care sa promoveze o lege necunstitutionala in favoarea unui individ.

  • Cand un mare constructor auto cerceta terenul pt constructia unei fabrici la Arad primea si terenul ( propietate a statului ) si procent din investitie ( de la buget ) , atunci era ok , acum e hotie

   Continuati sa fiti fraieri ca o faceti bine

  • O porcarie mafiota. Să-și cumpere mafiotul ăla securist de Dascălu teren pe banii lui, nu sa ia moca de la stat. Au făcut alții mall-uri pe teren privat la marginea orașului. De ce sa distrugă spațiul ăla cu clădiri de birouri ?

  • @Catalin; deci da, chiar ne iei de prosti.

 8. De 30 de ani suntem guvernati de FSN.
  PSD, PNL si PMP sunt trei dintre nenumaratele aripi si aripioare desprinse de-a lungul timpului din FSN sau din alte aripi si aripioare . Aveti asteptari de la ei? Nah, politica e ca masina de tocat: daca bagi rahat, tot rahat iti iese, doar ca e ‘tocat’.

 9. Sigur ca sunt interese. Dar ce a realizat grupul Iulius în TM în 3-4ani nu a reușit sa facă administrația locala în 30. Dați un search la Iulius Town Timișoara sa vedeți.
  Ca să nu mai zic de modul profesionist în care a fost executat șantierul. Clădiri de birouri și parc cu promenada+pasaj auto construit rapid și cu minim deranj pt centrul comercial.

 10. Mass-media este foarte vinovată pentru felul în care arată această țară, cu excepțiile de rigoare, puține de altfel. Îl întreabă cineva pe Orban ce se mai întâmplă cu pensiile speciale destinate aleșilor locali, adoptate de ciuma roșie și amânată intrarea lor în vigoare până după alegeri, începând cu ianuarie 2021? Îl întreabă cineva pe escroc de ce angajează tot soiul de persoane de care râdea mai până anul acesta, fiind date ca exemple ale incompetenței absolute? etc. Nu îl întreabă nimeni. de ce? Pentru că jurnaliștii noștri sunt jurnaliști doar cu legitimația. Mita dată de Orban pentru presă își face din plin simțit efectul, nu-i așa?! Pentru jurnaliștii g4media, poate reușiți să-l întrebați voi, dar de fiecare dată când îl prindeți. V-am fi recunoscători, noi, cei care nu suntem atârnații unor politicieni corupți, inculți și îngropați în interese!

 11. cit mai repede sa se faca

 12. lepra galbena & ciuma rosie ..MUIE USL

 13. Comenteaza subiectul … nu frustrarile!!!

  Exemplu : parerea mea e ca bisexualii sunt foarte periculosi. Acestia mint si isi ascund orientarea sexuala , fata de homosexuali care sunt sinceri

  Cip cam asta e legatura intre ce spui tu si articol

 14. Ce au reușit cei de la Iulius în Timișoara în 3-4ani nu a reușit administrația locala în 30 de ani. O investiție modernă, cu clădiri de birouri, parc, pasaj auto, etc în mijlocul orașului. Legat de construcție, pot sa zic ca a fost unul din primele șantiere cu adevărat moderne văzute pe aici, cu impact minim asupra zonei(practic centrul comercial a fost funcțional pe toată durata șantierului). Eu zic ca merită.

 15. În ultimii 30 de ani, cred că s-a mărit masa locativă cu minim jumătate. Complexe rezidențiale apar ca ciupercile după ploaie în orice centimetru pătrat liber sau furat cu ajutorul funcționarilor corupți specialiști în retrocedări. Pe locul fostelor fabrici s-a făcut RESIDENTIAL COMPLEX PARK, iar pe locul unor parcele de parcuri s-a făcut NEW RESIDENCE METROPOLITAN CITY. Toate la fel. Toate de proastă calitate. Toate cu nume englezești care nu înseamnă nimic. Comuniștii aveau mai mult gust: ei le-au spus blocuri la toate…

  Întrebarea cea mare este alta: cine dracu locuiește în toate aceste case? Și mai ales – din ce trăiesc toți acești noi „bucureșteni”? Mari activități comerciale și industriale nu există în București. 20 de call centere și 30 de companii de IT în Pipera și Militari nu angajează 2 milioane de locuitori. Ce se face în București în afară de combinat terenuri și ridicat complexe rezidențiale? În București din ce se trăiește? Nu pun la socoteală locuri de muncă indispensabile precum: poliție, medici, profesori. Bucureștiul are acum ușor 3, poate chiar 4 milioane de locuitori. Din ce trăiesc toți acești oameni? Plătesc taxe la fisc? De ce se face aici o aglomerare urbană fără nici o logică și alte zone din țară ajung de nelocuit? Fără poliție, fără spitale, fără școli.

  GUVERNUL ROMÂNIEI ESTE OBLIGAT SĂ RĂSPUNDĂ.

  Și mai e o întrebare: se construiesc în draci RESIDENTIAL DRACI LACI. Cum rămâne cu infrastructura? Bucureștiul are aceleași străzi mici, aceeași lipsă de locuri de parcare și aceeași canalizare veche de 60 de ani. Răspunde cineva pentru toate problemele cauzate de creșterea necontrolată a unui oraș care ajunge să semene cu o favelă indiană?

  SAU SINGURA CARE DECIDE E MAFIA IMOBILIARĂ?

 16. ok, proiectul trece
  dar pt traficul auto , poluarea zonei si riverani conteaza:
  -locuri de parcare peste cele incluse in proiect (zona deja e ultra-dezvoltata cu proiectele din jur)
  -modernizare si largire pod constanta si pod de langa complexul ilegal expo-Flora
  -reparatie canalizare zona bd expozitiei si str Parcului care se inunda la ploi torentiale
  toate 3 sunt teme de campanie pt Primaria Generala intrucat nu tine de primaria de sector

 17. Ce, n-ati facut destui bani din paywallul de la Recom?
  E clar ca e un megaspiel imobiliar! Alta explicatie nu este. Poate impozitam spagile cu 10% sa avem bani de pensii si salarii. Avem deja destule circuri ale foamei si de stat si facute de rechinii imobiliari. PNL e pe blat cu PSD!!!

  • What ?????

   Buna dimineata.

   Eu stiu circuri ala foamei construite de stat , neterminate, focare de infectie , romaless cat cuprinde in jurul lor si modernizate de privat , in Bucuresti cel putin ( vitan mall, plazza mall , inca unu prin rahova )

   Unde vrei sa ajungi ca te ai pierdut?

  • Cataline, ce ti-as umfla botul ala la agentia aia de pr la care lucrezi sub contract cu iulius :)) Am cunoscut destui trepadusi ca tine care faceau advertoriale si troll in vremea RMGC si care imi spuneau ca asta este job-ul lor, e doar un proiect, de la detergenti la trolleala cu cianuri nu e nici macar un pas :))

  • @ion din balon

   Ma bucur ca m ai contrazis.

   Acum te rog sa ma lasi si pe mine sa te contrazic:

   E adevarat sunt inginer de instalatii. Deci lucrez in domeniul constructiilor.
   Eu sustin proiectul ca Bucurestean. Daca s ar face parc, as sustine parcul, daca se face un nou proiect imobiliar as sustine proiectul.

   Nu stiu unde stai dar iti transmit ca la romexpo se rup gratarele. Eu vreau in nordul Orasului in care stau sa se dezvolte o zona ca in centrul Londrei.
   Nu micarie. Daca tu vrei Costinesti in nordul Bucurestiului, sa fi sanatos, e dreptul tau.

   Despre RMGC.

   Pe vremea respectiva in prima faza era problema ecologica ( afica poluarea raului aries si defrisari de padure : ariesul e mort de ani de zile la fel ca dambovita in care noi bucurestenii deversam 50% din apele uzate, iar uzina de prelucrare era printre cele mai putin poluante din lume incluzand cele mai drastice norme de poluare, ….defrisare se tot face si se va mai face dar aurul ramane in pamant), ….. dpdv cultural era probleme sau este cu niste vechi mine numite galerii romane cred ca suntem singura tara din lume care spune ca minele sunt institutii de cultura .

   Ce trebuie tu sa verifici e ce ministrii acea UDMR la acea vreme ( avizeleeee).

   Uneori se da spaga sa se construiasca ceva, stim cu totii, dar uneori se da spaga ca sa nu se construiasca , sa poti capusa un acaret pa nesfarsit

 18. Nu e rau, avea Nicusor planuri cu terenul si d’asta nu le convine dar acum sa se descurce … Oricum , stati geana pe fiecare contract viitor, miroase a spagi mari … Cash de Cash pt. cache.

 19. Nu e rau, avea Nicusor planuri cu terenul si d’asta nu le convine dar acum sa se descurce …

  Oricum , stati geana pe fiecare contract viitor, miroase a spagi mari … Cash de Cash pt. cache.

 20. A spus cineva că USL nu există? Asta este cea mai tare dovadă că lucrează, deci există!
  Mergeți la vot, că o să faceți rahatul praf!

 21. USRPLUS, UDMR și PMP și-or fi dat seama acum cât de proști au fost la moțiune?!
  Nu cred!

 22. PROBLEMA E CA- I DA LA UN PRIVAT STATUL UN TEREN DE 1 MILIARD DE EURO PE GRATIS . ASTA CU DEZVOLTAREA DE PE BUNUL LUAT GRATIS E PERDEAUA DE FUM CA SA DISTRAGA ATENTIA NOASTRA A TUTUROR CELORLALTI CA SUNTEM FURATI DE 1 MILIARD EUR.

  E CA SI CUM VA FURA CINEVA CASA SI CAND MERGETI CU POLITIA SA O RECUPERATI HOTUL VA ZICE CA A FACUT INVESTITII IN CASA FURATA SI A CREEAT SI LOCURI DE MUNCA SI DEAIA NU V-O DA INAPOI.

  PRIN ASTFEL DE HOTII GIGANT STATUL ROMAN SE DELEGITIMEAZA IN FATA CETATENILOR SI DEVINE DIN DETINATORUL MONOPOLULUI VIOLENTEI LEGITIME (MAX WEBER) UN DETINATOR DE FORTA FARA NICI O LEGITIMITATE CAM CUM ERA FORTA STATULUI COMUNIST INAINTE DE 89.

  OAMENI BUNI LA SARACI NU LE DA STATUL NICI MACAR UN APARTAMENT CU PRET SUBVENTIONAT , I TRIMITE LA PIATA LIBERA SA CUMPERE CU BANI IMPRUMUTATI APARTAMENTE CONSTRUITE IN GHETOURI CU AVIZE DUBIOASE.
  SI PENTRU UN ULTRA BOGAT STATUL I DA UN TEREN DE 1 MILIARD DE EURO GRATIS.

 23. De cand face Statul acte de caritate? De ce sa faca? Cumva nu are bani grupul Iulius sa plateasca o chirie zdravana urmatorii 50-100 de ani? De ce gratis? Adica fraierii care contribuie si trag din rasputeri sa isi poata plati darile la Stat cum sunt rasplatiti cand intarzie? De ce aceasta diferenta? A sponsorizat Dascalu cu bani multi in campaniile care urmeaza??!!

 24. Ce palma și-au luat neomarxistii care se opun cu înverșunare acestui proiect

  • OMULE NU SE OPUNE NIMENI PROIECTULUI NE OPUNEM FURTULUI A 1 MLD EUR DE LA STAT CE NU INTELEGI?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.