G4Media.ro

Transelectrica vrea să instaleze cabluri subterane de energie de-a lungul a două…

Sursa foto: Pexels

Transelectrica vrea să instaleze cabluri subterane de energie de-a lungul a două gazoducte. Parteneri în proiect sunt o companie din Abu Dhabi, un fond francez, firma milionarului Teofil Mureşan și o firmă din SUA

Compania cu capital majoritar de stat Transelectrica a semnat un memorandum de înțelegere strategic pentru studiul de fezabilitate care privește un proiect de transport al energiei electrice printr-un cablu subteran, potrivit unui comunicat de presă. Cablul subteran de 850 km ar urma traseul gazoductelor Tuzla – Podișor și BRUA.

Transelectrica a semnat memorandumu alături de compania emirateză Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA), fondul francez Meridiam, compania E-INFRA controlată de milionarul Teofil Mureșan și compania americană Fluor.

Teofil Mureșan e implicat prin grupul său de companii și în proiectul reactoarelor nucleare mici de la Doicești. Proiectul urma să fie realizat alături de Nuclearelectrica și compania americană NuScale. NuScale a anunțat joi că a renunțat la primul său proiect similar din SUA din cauza costurilor prea mari.

Ministerul Energiei din România a susținut sprijinul instituțional pentru activitățile din cadrul Memorandumului de Înțelegere, se arată în comunicatul Transelectrica.

Tehnologia cablurilor subterane (numită HVDC) are pierderi mai mici de energie electrică în timpul transportului, o mai mare stabilitate a rețelei și capacitatea de a facilita integrarea surselor de energie regenerabilă, care sunt adesea situate la distanțe mari de infrastructura existentă.

În plus, creșterea proiectelor internaționale de schimb de energie și extinderea parcurilor eoliene offshore stimulează și mai mult cererea de tehnologie HVDC.

Ștefăniță Munteanu, Președintele Directoratului Transelectrica, a declarat că „acest studiu de fezabilitate pe care am convenit să îl realizăm pentru a încorpora un proiect atât de inovator cum este proiectul HVDC în Rețeaua de Transport din România trebuie să respecte cu strictețe cerințele tehnice de securitate a rețelei, precum și prevederile economice și legale. În plus, poate crea premisele pentru o poziție strategică a României în regiune. Colaborarea noastră cu TAQA, Meridiam, E-INFRA și Fluor marchează un prim pas în acest sens, în condițiile îndeplinirii cerințelor tehnice, economice și legale, în vederea avansării unor soluții de transport al energiei electrice mai curate și mai eficiente în România.“

Jasim Husain Thabet, director executiv și director general al TAQA, a spus că „suntem încântați să participăm în acest proiect ambițios, care face parte dintr-o colaborare strategică între guvernele României și Emiratelor Arabe Unite și pregătește terenul pentru un viitor al energiei electrice cu emisii reduse de carbon în România. Infrastructura HVDC va oferi un grad de flexibilitate fără precedent în sectoare cruciale ale sistemului energetic național, stimulând în același timp producția de energie verde. Pe măsură ce piața HVDC continuă să evolueze și să inoveze, aceasta prezintă oportunități semnificative pentru întreprinderile, companiile de utilități și părțile interesate din întregul sector energetic, modelând viitorul transportului și distribuției de energie electrică la nivel mondial. În calitate de campion al energiei și al apei cu emisii reduse de dioxid de carbon, TAQA și-a construit cu fermitate experiența atunci când vine vorba de infrastructuri critice precum HVDC, care permit atât securitatea energetică, cât și decarbonizarea sistemelor energetice.“

Thierry Déau, CEO și fondator al Meridiam, a declarat: „Suntem bucuroși să ne unim forțele cu partenerii noștri în acest proiect strategic, ambițios și inovator. Această infrastructură subterană HVDC critică se aliniază perfect cu misiunea Meridiam de dezvoltare durabilă a infrastructurii. Această inițiativă nu numai că va transforma peisajul energetic al României, permițând securitatea energetică, dar va contribui și la un viitor mai durabil pentru Europa.“

Teofil Mureșan, CEO și fondator, E-INFRA, a declarat: „Este cu adevărat o onoare pentru noi să lucrăm alături de aceste companii mari și specializate în infrastructura de transport al energiei electrice și suntem la fel de încântați că soluția tehnică analizată este cea propusă de E-INFRA.“

„Compania Fluor este mândră să facă parte din colaborarea pentru această inițiativă de referință, care va extinde securitatea energetică cu emisii reduse de carbon în România, în regiune și în Uniunea Europeană“, a adăugat Frank Dishongh, președinte al Nuclear Project Services pentru segmentul de afaceri Energy Solutions al Fluor. „Fluor va contribui cu experiența sa ca manager de program pentru proiecte complexe de mari dimensiuni, bazându-se pe angajamentul nostru de a impulsiona inovația și sustenabilitatea în sectorul energetic prin susținerea acestui proiect HVDC de importanță critică.“

România se pregătește să lanseze legislația necesară pentru instalarea de centrale eoliene în Marea Neagră, care vor pune o presiune suplimentară pe sistemul de transport de energie electrică din Dobrogea. În zonă există deja producție semnificativă de la centralele eoliene onshore, plus producția de la centrala nucleară Nuclearelectrica.

Proiectul prevăzut în studiul de fezabilitate este al doilea proiect de transport de energie electrică al TAQA în afara Emiratelor Arabe Unite și al treilea proiect HVDC major realizat recent. La începutul acestui an, TAQA a investit 25 de milioane de lire sterline (113 milioane de AED) în Xlinks First Limited pentru a instala cele mai lungi cabluri submarine HVDC din lume între Regatul Unit și Maroc pentru a transporta energie regenerabilă în Regatul Unit. În septembrie 2023, TAQA și Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) au ajuns la o înțelegere privind un proiect strategic de furnizare a 3,2 GW de energie pentru decarbonizarea semnificativă a operațiunilor de producție offshore ale ADNOC, o rețea de transport subacvatic HVDC, prima de acest tip din regiunea Orientul Mijlociu – Africa de Nord.

Meridiam este dezvoltator principal al NeuConnect, proiectul interconectorului care leagă Regatul Unit de Germania printr-un cablu submarin bidirecțional HVDC de 725 km – 1,4 GW (2 x 525 kV). Acest proiect în valoare de 2,4 miliarde de lire sterline/ 2,8 miliarde de euro, finanțat din fonduri private, reprezintă o legătură energetică vitală între două dintre cele mai mari piețe energetice din Europa și prima legătură directă între piețele energetice din Regatul Unit și Germania.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează