G4Media.ro

Tot mai bogați și mai prost educați. Până când? – cercetătorul Virgil…

Virgil Iordache / Foto: Arhiva personala

Tot mai bogați și mai prost educați. Până când? – cercetătorul Virgil Iordache

Acum câțiva ani, o profesoară universitară excelentă câștigase un proiect pentru organizarea unei întâlniri științifice în România cu specialiști de renume din multe țări. Scopul era ca România să poată conduce un proiect internațional de cercetare. După ce a vorbit cu toată lumea și lucrurile erau pregătite, invitațiile făcute, s-au tăiat banii și ne-am făcut de râs. Acum profesoara predă la o universitate din afara României.

Nu este vorba de lipsa resurselor financiare, ci de ceea ce decidem să facem cu ele. O simplă privire la țările din apropierea noastră, Moldova, Ucraina, Rusia și Polonia, arată că România a avut o dezvoltare economică spectaculoasă în regiune (figura 1). Apartenența la organizațiile NATO și EU oferă condiții de creștere economică și atenuare a șocurilor economice globale. Zona gri a statelor dintre Rusia și blocul atlantic este cea mai vitregită, dar nici situația Rusiei nu e roză în condițiile dependenței economiei sale de vânzarea resurselor naturale. Suntem de peste 9 ori mai bogați ca în 1993 și am depășit economic situația fostei metropole sovietice. De ce suntem atunci într-un dezastru social din punctul de vedere al educației?

Figura 1 Produsul brut al României pe locuitor din 1993 până în 2019, comparație cu câteva țări din apropiere (sus). Raportul dintre produsul brut pe locuitor al României și cel din țări din apropiere (jos). Se poate constata că în 2019 România a depășit fosta metropolă sovietică. Cercul roșu indică anul intrării în NATO, iar cel galben anul intrării în UE. Sursa datelor este aici [1]

Două sunt cauzele principale: felul simplist în care gândim educația și prioritățile financiare greșite. Un model complet al educației are trei dimensiuni (figura 2 [1]). Ne dezvoltăm fiecare și împreună numai într-un astfel de spațiu, fie că o conștientizăm, fie că nu. Sistemul public de educație are tendința să pună accentul preponderent pe instruire, servind economia. Organizațiile religioase mai ales pe viața spirituală, fiind în tradiția raționalistă în care ne înscriem gonite din spațiul public, iar dimensiunea educației în sensul cel mai propriu, a civilității, politeții, bunului simț, urbanității, se pare că e de-a dreptul în curs de extincție. Supraviețuiește ascunsă în enclave familiale și grupale sub asediul general al nesimțirii și proastei creșteri.

Figura 2 Model al unei educații complete, dezvoltate organic într-o țară, cu echilibru între tradiție și ce este mereu nou. Un stat complet secular tinde să se ocupe numai de axa verde, sau cel mult de planul orizontal.

Ca rezultat, societatea și comunitatea se dizolvă, iar orice efort de construcție instituțională e fără finalitate, se rezumă la forme fără fond. Instituțiile nu se umplu cu indivizi, ci cu oameni care au o cultură și sunt capabil să țină în viață o cultură organizațională reală capabilă de evoluție. Ne aplatizăm 2D fie în putinism, rigizi, fie în secularism, atomizați.

Miza este să fim tridimensional, modelul României plate ne blochează în proiect.

Dimensiunea verticală, spirituală, este o condiție necesară pentru co-evoluția pe termen lung în planul lumesc al instruirii și bunei creșteri. Le pune în perspectivă, le evidențiază organicitatea, așa cum de pe un vârf de deal vezi mai clar locurile din vale, nu mai rămâi captiv în mica ta așezare din lumea orizontală.

 

Virgil Iordache predă și cercetează la Universitatea din București – Facultatea de Biologie, din 1993; este licențiat în biologie specializarea biochimie, doctor în ecologie pe probleme de ecotoxicologie și licențiat și în filosofie pe probleme de evoluția instituțiilor. Este autorul a numeroase cărți și articole, este directorul Centrului de Cercetare pentru Servicii Ecologice din Universitatea București.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Pana ce mafia Pro, Psd,Alde, Udmr, Pmp si Usr+ va dispare.

    • Se vede ca esti gunoi PSDist, numai mizeriile din PSD pun USR laolalta cu partide de hoti.

      USR a propus confiscarea extinsa in parlament, de ce nu au facut-o PSD si PNL? Pentru ca PSD sin PNL sunt hoti.

    • Si ce ar mai rămîne în afara listei tale?Partidul Varanului, desigur, el care-i exponentul tuturor hoților din țara asta.
      Nu pune USR în aceeași oală cu USL că ei nu au guvernat niciodată, sînt porniți de curînd de la zero, nu din FSN.

  2. Asa este precum d-voastra spuneti .Chintesenta lucrurilor sta intr-o tara compusa din cetateni ce nu sunt dusmani ci doar adversari ideologici .Din nefericire Dusmanul Interior a aparut de niciunde si tocmai atunci cind intreaga societate devenea- convenabil multumita -de ofertele politice si de drumul European al intregului, brusc totul s-a sfarimat – a avenit apa si la luat- . Din acel moment , urmat de inca doua momente politice , cineva nu a mai avut ce face ,nu a mai putut da inapoi timpul si a divizat si mai mult totul ,dar asta doar pentru a putea reuni in viitorul imediat tot ceea ce a fost stricat . Momentele le stim cu totii .Asocierea unor Partide Romanesti pe o tema contrara interesului majoritar si cuvintele de atunci ale sefului statului, Jó napot kívánok, PSD ca punct de referinta fata de o lege a Tinutului Secuiesc , impreuna , cu mai recenta asociere a acelorasi forte politice pe incercarea de destabilizare a statului ,prin marirea fortata, fara prezentarea unor resurse clar stabilite , demaximizare cu 40 % a pensiilor (implicit si a celor numite nesimtite )au modificat , spre a uni , perceptia cetatenilor asupra realitatii . Adevarul o data spus , exprimat fara echivoc ,transforma inca , din radacini, intreaga intelegere a societatii romanesti .A uni este normalitatea , a uni inseamna acceptarea de catre noi toti a legilor ca parte a unui intreg ce cuprinde si decizia legislativa la nivel de Uniune Europeana(deja si aici a inceput schimbarea ) ,a uni inseamna si proiectul de tara ce are in mijlocul lui INVATAMINTUL , a uni inseamna si acceptarea unor minoritari (doar ca numar ) de a invata limba romana , fara de care dezvoltarea personala a fiecarui cetatean roman ,nu este posibila si permisibila , a uni inseamna si alocarea unor sume foarte mari de bani , ca investitii , in sanatate si invatamint (deja se face asta ).A uni inseamna si stabilirea unor legii de functionare a Presei , a unor legi noi in ceea ce priveste partea administrativa a lucrurilor , a digitalizarii intregului sistem de votare , a privatizarii sau vinzarii catre firme romanesti sau din UE a activelor neperformante , a modernizarii structurilor de cale ferata si a mariri traseelor -soasele , drumuri , autostrazi . A uni inseamna si respectul acordat celui de linga tine indiferent cine este si cum gindeste , a uni inseamna si a respecta cele 27 de entitati statele ce compun inca UE. A uni inseamna TOTUL.

  3. Da, lipsa resurselor este folosita ca propaganda. In realitate, in proiectele de cercetare, ca și în cele europene, hiba este întreg sistemul format din cloace care au impresia că pixul lor este suveran și independent de orice.

    A și dacă ai ieșit din cloaca, pa proiecte, cereri de finanțare etc. Adică, de ce trebuie sa fii afiliat unei instituții, care te recunoaște că cercetător?

    • Lipsa UNORA dintre resurse explică multe lucruri ilogice din ideologia verde. Cred ca este mai degraba o limita a materiilor prime decat ingrijorarea fata de incalzirea globala. Tranzitia de pe un sistem energetic pe altul dureaza 30 de ani si cred ca vor sa se incadreze in calendarul lor. Pe de alta parte aveam inca prin anii 2008 printi sauditi cu multe milioane care erau analfabeti. Vroia sa cumpere ceva active din grup, se intelesese cu seful mare iar cand a venit in tara lucrurile s-au blocat inexplicabil. In fine recunoscut prin transator in gradina botanica unde l-am dus sa-l mai relaxam ca nu stie sa scrie sau sa citeasca si s-a inteles ca de aceea nu vrea sa semneze.. Cred ca noi inca stam relativ bine.

    • @Oana,
      Ca si cercetator independent in Romania problema principala este finantarea.
      Poti sa investesti la nesfarsit skills-urile tale a caror dezvoltare te-a costat foarte mult, timpul tau si banii tai, sa inventezi si sa descoperi tratamente, noi tehnologii, solutiii de 10 ori mai valoroase decat ale celor din sectorul public si academic – si nu vei avea niciun ROI satisfacator.
      Poti sa fii tu singur(a) mai inteligent(a), educat(a), si eficient(a) decat mii de cercetatori la un loc care dorm pe bani publici si primesc salarii lunar, desi nu fac nimic si nu descopera nimic, doar vin cu o traducere din engleza a unor lucruri de care cititorul mediu oricum stia deja – si nu vei primi absolut nimic in schimb pentru eforturile si realizarile tale, care vor intra in acelasi domeniu public din care va beneficia gratuit comunitatea.
      Nu mai vorbesc de riscurile aferente alegerii de a opera independent: te mai trezesti si ca munca si inventiile tale sunt copiate de altii care nu au trecut niciodata prin eforturile inventiilor, doar au furat, si acum au bani mai multi sa se marketeze si sa culeaga laudele pentru munca ta asidua si eventual genialitate, ramase in anonimat.

      Ca exemplu concret: ieri pe platforma asta a fost inca o data promovata compania CryptoData si produsul ei Tinker. CryptoData este folosita pentru spalarea banilor furati din afacerea Karatbars, o companie care a fost condamnata pentru scheme ponzi in Germania si in multe alte tari din lume.
      In ce priveste “inovatia”, asociatii au furat inventiile altor indivizi, si au folosit banii din schemele ponzi sa-si faca publicitate; lumea naiva crede tot ce i se vinde si ridica in slavi hotii imorali.
      Asa se intampla si in alte domenii. Asta este societatea in care traim unde majoritatea este prea naiva si din pacate decidenta.

  4. „Tot mai bogați și mai prost educați.”
    Multi semianalfabeti au ajuns superbogati prin acte de coruptie si infractiuni, pentru ca li s-a permis. In al doilea rand, multi intelectuali, inventatori, genii au ajuns sa lucreze pe proiecte in care investitorii sunt cei care au bani, in mare parte bogatii corupti si semianalfabeti. Deci valoarea adaugata creata de cei harnici si inteligenti ajunge in conturile coruptilor bogati facundu-i si mai puternici…Cand omul bun realizeaza ceva, il face mai bogat si pe nemerituosul lenes.

    „Până când?” Pana cand vom vedea confiscarea averilor coruptilor, infractorilor, interpusilor acestora si vor fi lasati fara parghiile de manevra. Averile ilicite in Romania le-au depasit demult pe cele licite si acum coruptii isi permit sa cumpere, mituiasca si santajeze pe oricine, de la politicieni si procurori la politisti si agenti cu acces la informatii clasificate si inclusiv sa dicteze legi in favoarea lor sau alocarea de fonduri catre contracte din care au ei de castigat, chiar daca acele fonduri sunt taiate de la educatie, cercetare si inovatie, spre exemplu.

    • Citezi din K Marx Capitalul?

    • Esti un spalat pe creier din categoria celora care baga placa cu Karl Marx de fiecare data cand vor sa atace pe cei care fac demersuri pentru a-i pune la locul lor pe infractori. Mai cititi, mediocrilor. Stiu ca vreti sa va aparati averile facute ilegal, hotiile si spalarea de bani pe care o faceti pentru criminali, dar va anunt ca in urmatorii ani veti primi ce meritati. La puscarie cu voi, magarilor!