G4Media.ro

Timp de 8 ore prețul energiei în Bulgaria a fost de zero…

Sursa foto: edpr.com

Timp de 8 ore prețul energiei în Bulgaria a fost de zero leva. Electricitate gratuită în timpul zilei. Ce s-a întâmplat?

Vreme de opt ore (de la 9:00 până la 17:00) în ziua de 24 martie, prețul la bursă al energiei electrice în Bulgaria a fost de zero leva. Acest lucru se întâmplă pentru prima dată în acest an și este unul din puținele cazuri în care curentul e fără valoare vreme de atât de multe ore. Situația este similară în aproape toată Europa, motivul fiind ziua de odihnă – duminică, vremea bună și numeroasele capacități solare noi care sunt deja în funcțiune, potrivit Rador Radio România.

Totuși, efectul prețului zero nu se va reflecta direct în costurile mai multor companii. Pentru a folosi electricitatea gratuită, companiile trebuie să lucreze în ziua de duminică și să aibă așa-zisa contorizare orară, precum și să fi ales să plătească pentru energie pe oră. Cu toate acestea, majoritatea companiilor nu procedează astfel, ci aleg să plătească prețul mediu de la bursă pentru sarcina de bază pe lună, care este în prezent de aproximativ 130 leva/MWh – cea mai mică valoare din luna mai 2021 și cu 39% sub nivelurile din martie anul trecut.

Pentru producători, însă, prețul zero la energie este dezastruos – în realitate, ei nu vor avea niciun venit din energia electrică produsă, dar vor avea costuri pentru transport și acces, precum și pentru echilibrare. Iar asta nu se aplică numai capacităților pentru Surse Regenerabile de Energie, ci tuturor celor care lucrează în aceste ore, inclusiv Centralei Nuclear Electrice de la Kozlodui.

Este de așteptat ca în zilele de primăvară și la toamnă să asistăm chiar și la tarife negative, care pot fi evitate dacă se schimbă modelul de formare a prețului la energie. Acest lucru este de așteptat să se întâmple la începutul lunii aprilie, odată cu schimbarea reglementărilor Comisiei de Reglementare în Energie și Apă.

Ce s-a întâmplat

Adunarea Națională a aprobat cu voturile deputaților din toate grupurile parlamentareр cu excepția coaliției Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată (PP-DB), decizia prin care ministrul bulgar de finanțe, Asen Vasilev, se angajează să întreprindă „acțiunile necesare pentru acoperirea deficitului operațional din fondul „Securitatea sistemului energetic” până la data de 31 martie anul acesta”. Sau în decursul săptămânii viitoare. Interesant este că momentul votării coincide cu întreruperea negocierilor dintre GERB și PP-DB pentru un nou guvern.

Dacă ați omis

Operatorul de stat de gaze Bulgartransgaz va anunța o licitație publică în valoare de 586,7 milioane de leva fără TVA pentru a extinde rețeaua națională în legătură cu așa-numitul Coridor Vertical de Gaze. Megaproiectul este o inițiativă a operatorilor de transport de gaze din Bulgaria, Grecia, România, Ungaria, Slovacia, Ucraina și Moldova, iar scopul acestuia este de a asigura o capacitate suficient de mare pentru transport de gaze de-a lungul axei sud-nord. Motivul – la sfârșitul acestui an, transferul de gaz rusesc prin Ucraina se va opri complet, iar acest lucru va afecta direct țări precum Slovacia, Ungaria și Austria.

În plus

Termocentrala Marița – Iztok II se poate închide înainte de termen din cauza poluării excesive. Instanța din Stara Zagora a revocat autorizația de poluare excesivă a centralei, însă decizia nu este definitivă. Ministerul Energiei va căuta din nou foaia de parcurs pentru Turkish Stream. Inspecția a fost încredințată inspectoratului ministerului, dar este puțin probabil să conducă la vreun rezultat.

Tranzacționarea energiei electrice după 1 iulie – care sunt riscurile și oportunitățile.

Comercianții de energie se tem de turbulențele de pe piață, dar potrivit Ministerului Energiei, nu sunt așteptate probleme. Moritz Seiler: Germania nu se va întoarce cu siguranță la cărbune. “În ochii oamenilor, închiderea minelor de cărbune este ca o a doua tranziție de la socialism la economie de piață”, spune șeful departamentului economic al Ambasadei Germaniei la Sofia.

Clima

De ce prognozele meteo sunt deja extrem de importante. Rolul prognozelor, oamenilor de știință și relația cu politica au fost printre subiectele primei Conferințe Naționale Științifice privind Mediul, organizată de Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie.

Se schimbă anotimpurile în întreaga lume și în Bulgaria. Vara este cu 22% mai lungă în detrimentul unei scurtări a celorlalte anotimpuri în zonele temperate ale emisferei nordice.

Cum poate inteligența artificială să „încurce” prognoza meteo. Una dintre provocările moderne se dovedește a fi varietatea extraordinară a modelelor pentru o prognoză meteo.

Sursa: KAPITAL / Rador Radio România / Traducerea: Mirela Petrescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...