G4Media.ro

The Washington Post: China a deschis un nou front în războiul ei…

The Washington Post: China a deschis un nou front în războiul ei criminal contra musulmanilor din vestul țării 

Statul chinez obligă prin coerciție sute de mii de muncitori rurali să facă munca istovitoare a culesului manual de bumbac în sudul provinciei Xinjiang, populată preponderent de uiguri, care fac obiectul unor proceduri dure de recrutare, supraveghere, spionaj și îndoctrinare. Această practică tulburătoare este dezvăluită de un nou raport întocmit de Adrian Zenz, cel care anterior expusese construcția unui arhipelag de centre de internare pentru uiguri, kazahi și alte minorități musulmane. Recoltarea bumbacului este o nouă fereastră ce trădează eforturile Chinei de a le anihila uigurilor mentalitatea tradițională și modul de viață.

Bumbacul reprezintă aproape 10% din exporturile Chinei, iar în 2018 Xinjiang producea 84,9% din tot bumbacul țării. Regiunile majoritar uigure din sudul provinciei produc o mare parte din bumbacul cules manual și aproape întreaga cantitate de bumbac cu fibră lungă, de cea mai bună calitate. Conform cercetării realizate de Zenz pentru Center for Global Policy, proiectul Chinei a luat ființă ca urmare a mai multor nevoi. Plantațiile de bumbac necesită enorm de multă forță de muncă stabilă, mai ales acolo unde culesul bumbacului nu este mecanizat, iar aducerea de muncitori chinezi din alte regiuni ar fi costisitoare.

Totodată, guvernul central chinez presează de la un timp regiunile pentru a atinge anumite ținte de reducere a sărăciei. Concomitent, guvernul se folosește de brigăzile de muncă pentru a transforma societatea uigurilor și a altor minorități, eradicându-le limbile și tradițiile.

Zenz afirmă că China trimite „echipe de muncă provenite din sate” în zonele uigure pentru a bate din poartă în poartă și a identifica indivizi pentru munca extenuantă pe plantațiile de bumbac. Odată prinși în acest sistem, uigurii sunt duși în centre speciale pentru o instrucție riguroasă. Un document citat de Zenz afirmă că recruții trebuie să fie însoțiți de alte cadre care „trebuie să mănânce, să trăiască, să studieze și să muncească împreună cu ei, implementând ferm o educație a gândirii în cursul culesului de bumbac”. Instrucția muncitorilor rurali include și îndoctrinarea politică, la fel ca în centrele de încarcerare: trebuie să cânte „cântece roșii”, să laude Partidul Comunist și să învețe dialectul mandarin. „Un aspect-cheie este transformarea atitudinii «înapoiate» a minorităților față de muncă, de la «se dorește ca eu să muncesc» la «eu vreau să muncesc»”, scrie el. Muncitorii sunt și ei spionați și supravegheați îndeaproape în cele două-trei luni cât ține culesul bumbacului, în septembrie-noiembrie.

Muncitorii sunt plătiți și nu par a fi duși pe câmp cu pistolul la tâmplă. Dar, susține Zanz, ei sunt constrânși. Ei se confruntă cu perspectiva de a fi aruncați în lagărele de detenție dacă refuză să muncească. Pe tot parcursul instrucției și recoltării sunt supuși unor proceduri de supraveghere, îndoctrinare și supervizare.

Printre alte sancțiuni, SUA au restricționat pe 2 decembrie importul de bumbac produs de Xinjiang Production and Construction Corps – o organizație paramilitară care produce 37% din bumbacul din Xinjiang – și de afiliații ei. Dar, având în vedere dezvăluirile lui Zenz, logic ar fi ca sancțiunile să fie extinse pentru a viza tot bumbacul produs în Xinjiang. A venit de asemenea momentul să i se transmită Chinei că, atât timp cât îi închide pe uiguri în lagăre de concentrare și-i supune muncii silnice, ea nu va putea găzdui cea mai prestigioasă competiție sportivă din lume – Jocurile Olimpice – în iarna lui 2022.

Sursa: The Washington Post / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Au avut chinezii atentate teroriste in numele unui profet pedofil care a trait acum 1400 ani? Nope. Stiu ei ce stiu…

 2. Avem chinezi care le dau de munca unor musulmani(munca grea este adevarat dar platita) si ii invata ceva scoala si meserii. Avem UE care le da refugiatilor musulmani ajutoare pentru copii beneficii sociale nenumarate si libera alegere ca sa faca mai departe, unde cate , cati crestini sa omoare pe tereitoriul UE . Ca platitor de taxe si impozite intrun stat ce ati alege sa faca statul respectiv cu acesti distinsi purtatori de barbi si turban?!

  • @Istvaneeel – @ Ivaneeel !. Tu zici ca ai un nume de ungur dar te prefaci ca nu stii ca ungurii si uigurii sunt etnii inrudite. Adica tu vrei sa fie asupriti in continuare uigurii de catre chinezi. Pentru ca uigurii sunt tot musulmani ca si cecenii pe care ii asupriti voi rusii.
   Vezi ca mirosi a Ivaaan (si nu a Istvaaan) de la mare distanta !.

 3. in 2104, ordinul de zi era sa spui ca chinezii din populatia majoritara se duc in acest judet de oameni necajiti sa le fure serviciul de culegator de bumbac

  in narativa lui 2020, chinezmusulmanii nici nu voiau locurile acelea de munca

 4. Americanii au uitat ce au facut cu populatia indigena. De fapt au exterminato prin metode mult mai radicale iar acum fac pe aparatorii derpturilor omului, in timp ce ei ucid mi de musulmani in Afganistan , IraK, Iran. Dar asta nu conteaza pentru ei.

 5. China, această țară condusă de un partid comunist care nu-i lasă pe țărani să-și muncească pământul, și care îi ia pe cei mai sănătoși din fiecare familie la fabrici cu timp de muncă de 18 ore pe zi sau la cules de bumbac. Cu obligația de a repeta de n ori pe zi că pământul e al Chinei, nu al uigurilor, și munciți contra unor sume derizorii care nu acoperă un trai decent pentru cei de acasă care și-au pierdut cei mai productivi membri ai familiei.

  Zici China și tragi apa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.