G4Media.ro

The Financial Times: Virusul profită de rezervoarele de oameni nevaccinați. Acestea sunt…

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

The Financial Times: Virusul profită de rezervoarele de oameni nevaccinați. Acestea sunt ample în Europa Centrală și de Est / Neîncrederea românilor și bulgarilor în autorități e larg răspândită

Un al patrulea val de infecții Covid-19 se rostogolește peste Europa continentală, forțând guvernele să adopte măsuri drastice pentru a limita răspândirea virusului și a preveni copleșirea spitalelor. Germania, la fel ca unii dintre vecinii ei, restricționează accesul nevaccinaților în locurile publice, scrie The Financial Times, citată de Rador.

Guvernul austriac a adoptat vineri cea mai drastică măsură dintre toate: a dispus o carantină națională de trei săptămâni și a anunțat că începând din februarie vaccinarea va deveni obligatorie, o premieră pentru țările avansate economic.

Un val pandemic de toamnă era inevitabil după ce varianta Delta, mai infecțioasă, devenise dominantă în Europa. Vremea rece împingea interacțiunea socială la interior.

Dar, cu toate acestea, explozia cazurilor pare a fi luat guvernele prin surprindere. Cea mai alarmantă e înmulțirea spitalizărilor și deceselor. În Slovacia mortalitatea a ajuns acum de patru ori mai mare decât în Regatul Unit.

Spitalele austriece riscă să fie copleșite, deși au al doilea cel mai mare număr de paturi ATI per capita din Europa, după Germania. Spitalele sunt supuse unei mari presiuni chiar și în unele regiuni ale Germaniei unde s-au înregistrat recorduri absolute de cazuri noi.

Unele părți ale Europei plătesc acum un preț greu pentru acoperirea insuficientă a vaccinării. Majoritatea covârșitoare a celor cu forme grave de Covid-19 sunt nevaccinați. Virusul profită de rezervoarele de oameni nevaccinați. Acestea sunt ample în Europa Centrală și de Est.

Numai 43% din adulții români sunt complet vaccinați. În Bulgaria vorbim de un jalnic 29%. Nici una dintre cele două țări nu are un guvern stabil, iar neîncrederea în autorități – deopotrivă guvernamentale și medicale – e larg răspândită, după cum se întâmplă în multe state foste comuniste.

Până și țări cu o rată a vaccinării ridicată reintroduc distanțarea socială. Olanda închide restaurantele și barurile mai devreme. Belgia a impus munca la domiciliu timp de patru zile pe săptămână. Faptul că – cel puțin deocamdată – ele n-au recurs la măsuri mai drastice se explică prin succesul campaniilor lor de vaccinare (81%, respectiv 87%).

Spania și Portugalia au avut campanii sanitare bine organizate și eficiente de imunizare a populației. În alte țări au fost necesare stimulente mai mari, o oarecare discriminare și o doză de coerciție.

Franța și Italia au introdus obligativitatea certificatului de vaccinare pentru accesul în restaurante, în localuri de divertisment și în trenurile pe distanțe lungi. Italia a extins-o și pentru locul de muncă.

Franța nu mai subvenționează testarea gratuită ca alternativă la vaccinare, creându-le noi dificultăți nevaccinaților. O abordare care i-a împins pe mulți nehotărâți să se vaccineze; în cazul recalcitranților nu a funcționat însă la fel de bine.

Problema Austriei – existentă de altfel și în alte regiuni cu vorbitori de germană sau din Europa Centrală – este numărul mare de persoane care refuză vaccinurile, încurajate de teorii ale conspirației, amplificate la rândul lor de partidele de extrema dreaptă.

Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a declarat că el era împotriva vaccinării obligatorii, însă „avem prea multe forțe politice, sceptici frivoli ai vaccinării și difuzori de știri false în țara aceasta”. Nu a ajutat nici faptul că în vară, când campania de vaccinare era departe de a se fi încheiat, guvernul proclamase „pandemia sub control, criza învinsă”.

Austria utiliza certificatul de vaccinare, dar eficiența lui a fost știrbită de disponibilitatea testelor gratuite. Restricțiile impuse nevaccinaților, deși discriminatorii și învrăjbitoare, ar fi putut mări gradul de vaccinare dacă ar fi fost adoptate mai din timp.

Recurgerea la vaccinarea obligatorie – o măsură teoretic prea excesivă pentru orice guvern – constituie o recunoaștere a eșecului din partea Vienei. E regretabil, dar nu e singura capitală care lasă de dorit.

SURSA: The Financial Times/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Din păcate, virusul nu va da şi în guvernanţi, ei sunt deja vaccinaţi, nu ca prostimea.

  2. Corect: tzarile vaccinate 70 %, mai au trecutzi prin boala un procent bun, plus probabil acealasi procent trecuzti prin boala dar nedeclaratzi -ca nu au vrut.
    Si intr adevar nevaccinatzii sunt de vina! Pai in tzarile alea nu mai sunt, asa ca asta e inrebarea: de ce sunt pline spitalele? Duma ca numai vaccinatzi sunt in spitale nu merge!

  3. Mai oameni buni, in America de Sud, Asia, Africa, chiar si America de Nord vaccinarea e sub nivelul UE, chiar destul de mult. Chiar acolo am ajuns cu nesimtirea ca sa acuzam ca romanii si bulgarii sunt paria lumii?

  4. Incetati sa publicati „in bucla” astfel de articole denigratoare si discriminatoare la adresa tarilor din Estul Europei.

    Oare cetatenii tarilor vestice nu sunt rezervoare de coronavirus ?
    Rusine FT, ziarici ieftini.

  5. Financial Times, o somitate în domeniu. Așteptăm și alte analize ample din alte domenii, fără nici o legătură directă cu finanțele, dar în vogă ( mișcarea #metoo, woke, cancel culture, încălzirea globală, AI ).

  6. Logica de fier: „Austria utiliza certificatul de vaccinare, dar eficiența lui a fost știrbită de disponibilitatea testelor gratuite”. Ce are certificatul de vaccinare cu testarea gratuita?

    • Ca urmare a testării gratuite, persoanele nevaccinate cu rezultat negativ, pot avea acces în locurile reglementate de fițuica verde. Evident că acest lucru nu place pentru că nu servește scopului.

    • Toi cei care transmit ar trebui testați pentru a participa la evenimente, vaccinați si nevaccinați. Astfel se poate opri transmisia.

    • vct
      Adevăr grăiești. Australia, care își deschide granițele pentru zecile de mii de străini care lucrează la ei, primesc persoanele cu dovada vaccinării și testul negativ. Nebuni, dar au logică.

    • OK! Care ar fi diferenta intre un vaccinat cu rezultat pozitiv si un ne….cu acelasi rezultat (adica…pozitiv)? Certificatu’ pe care doar unul dintre ei il are? Catre ce/unde se indreapta lumea asta!?! Cre’ ca „aia” din umbra de „dirijeaza” treburile la nivel global, au luat-o razna sau s-au vaccinat cu „ceva” expirat!

  7. Ce rahat de articol? Noi ne-am oprit la 10 rata națională..ce sa vezi, maximum nostru este depășit de țări super vaccinate :)))

  8. Aducem omagiu și mulțumire redacției pentru grija cu care ne servește opriobiul exprimat de toată lumea, față de ”rezervoarele” nevaccinate de la noi și bulgari și pentru exemplele pozitive care dovedesc binefacerile multiple ale certificatului verde. Ce am face oare noi, fără voi, nefiind atât de informați asupra celor petrecute în lume . ))

  9. Vaccinul in nestire are acelasi efect pe care antibioticele luate la micul – dejun il au asupra MRSA si Clostridium difficile, de exemplu, creeaza dependenta, bacteriile devin rezistente la antibiotic.
    In concluzie, bagati boostere engros si o sa obtineti un coronavirus netratabil cu nimic.

  10. Cam răsuflată.

  11. Știre Reuters

    India a raportat Marți 7,579 noi infecții cu coronavirus, cea mai mică incidență într-un un an și jumătate, în ciuda uriașelor întruniri de oameni la festivalurile din săptămânile recente, datorită creșterii vaccinărilor și anticorpilor din infecțiile precedente.
    Țara cu 1,35 miliarde de locuitori a celebrat sărbătoarea Durga Puja în luna Octombrie și Diwali în luna aceasta, pe parcursul cărora milioane de oameni au făcut cumpărături, au călătorit și s-au întrunit în familie, în mare parte fără mască. Purtarea măștii este apropape inexistentă în afara marilor orașe.
    „Chiar după Diwali, nu vedem o creștere” a spus M.D. Gupte, fost director în Institutul Național de Epidemiologie a statului, fapt atribuit în mare parte prezenței anticorpilor în uriașa majoritate a locuitorilor, obținute prin infecție naturală.
    https://www.reuters.com/world/india/india-logs-slimmest-rise-covid-19-cases-543-days-despite-festivals-2021-11-23/
    ( India are un procent de vaccinare puțin sub 60 % )

    • @ brian
      India a stavilit pandemia cu testare masiva si un kit ce contine ,,medicamentul pentru pisici,, (discreditarea folosita in Europa) sau ,,horse dewormer,, (discreditarea folosita in SUA).

  12. Au gasit vinovatul de serviciu pentru pandemie, Europa de centrala si de est, care are maxim 70 de milioane de locuitori, cam cat UK-ul, si de 20 de ori mai putini decat India, de exemplu.

  13. Mai degraba de hotia si coruptia statelor mafiote.

  14. Si niciun jurnalist de la FT nu se scandalizează că faimoasele contracte dintre Comisia Europeană și producătorii de vaxx-uri sunt ținute la secret…😂