G4Media.ro

Tensiuni majore între Spania și Algeria. Madridul, acuzat că ia partea Marocului…

sursa foto: Pexels

Tensiuni majore între Spania și Algeria. Madridul, acuzat că ia partea Marocului într-o dispută regională

Analiză France 24, preluată de Rador:

Algeria a suspendat, miercuri, un „tratat de prietenie, bună vecinătate și cooperare” încheiat în 2002 cu Spania. Această măsură este un răspuns la schimbarea poziției Madridului în dosarul Saharei Occidentale pentru a se alinia la poziția Marocului, a anunțat președinția. Spania a spus că „regretă” această decizie.

Tensiunea creștea de mai multe luni. Algeria a anunțat miercuri, 8 iunie, că suspendă tratatul de cooperare cu Spania după ce regatul a anunțat că susține planul de autonomie al Marocului pentru Sahara Occidentală. Un anunț care reprezintă o ruptură cu poziția tradițională de neutralitate a fostei puteri colonizatoare spaniole.

Estimând că noua poziție a autorităților spaniole „încalcă obligațiile lor juridice, morale și politice”, Algeria „a decis să treacă la suspendarea imediată a Tratatului de prietenie, bună vecinătate și cooperare pe care l-a încheiat pe 8 octombrie 2002 cu Regatul Spaniei și care reglementează dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări”, a arătat președinția Republicii Algeriene.

„Aceleași autorități care își asumă responsabilitatea unei schimbări de nejustificat a poziției lor de la anunțurile din 18 martie 2022 prin care guvernul spaniol actual și-a dat deplina susținere formulei ilegale și ilegitime de autonomie internă preconizată de puterea ocupantă, se străduie să promoveze un fapt împlinit colonial folosind argumente false”, precizeză un comunicat al agenției de presă APS.

Tratatul hispano-algerian prevedea întărirea dialogului politic între cele două țări la toate nivelurile și dezvoltarea cooperării în domeniile economic, financiar, educativ și al apărării.

Spania a spus că regretă „anunțul președinției” algeriene, adăugând că ea consideră „Algeria o țară vecină și prietenă și își reiterează întreaga disponibilitate să continue să mențină și să dezvolte relațiile speciale de cooperare între cele două țări”.

Spania alături de Franța, de Germania și de Statele Unite

Acest episod încheie luni de tensiuni între Alger și Madrid. Pe 18 martie, prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez, a făcut o schimbare mare declarând că planul „de autonomie” pentru Sahara Occidentală propus în 2007 de Rabat este „baza cea mai serioasă, realistă și credibilă pentru rezolvarea diferendului”. Socialistul a pus astfel Spania alături de Franța, de Germania și de Statele Unite.

O schimbare majoră, deoarece Spania a susținut tot timpul neutralitatea între Maroc și independentiștii Polisario din Sahara Occidentală.

Președintele algerian, Abdelmadjid Tebboune, a declarat imediat că prin aceste anunțuri „șeful guvernului (Pedro Sanchez, n. red.) a stricat tot”. Algerul și-a rechemat ambasadorul din Spania și a cerut „clarificări” înaintea unei eventuale întoarceri a reprezentantului său la Madrid.

Conflictul în această zonă deșertică, mărginită de ape bogate în pește și cu un subsol minier bogat, se desfășoară din 1975 între Regatul Șerifian și independentiștii saharieni din Frontul Polisario, susținuți de puterea algeriană. Pentru ONU, Sahara Occidentală, controlată 80% de Maroc, este un teritoriu neautonom.

Polisario cere un referendum de autodeterminare, prevăzut de ONU la semnarea, în 1991, a unei încetări a focului, dar care nu a fost concretizat vreodată.

Spania „regretă” decizia Algeriei de miercuri de a suspenda tratatul de cooperare care unea cele două țări, după schimbarea poziției Madridului privind dosarul Saharei Occidentale pentru a se alinia la poziția Marocului, au arătat surse diplomatice spaniole.

Traducere Rador: Gabriela Sîrbu / Foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...