G4Media.ro

Tensiuni majore între Germania și Parlamentul European: negociatorii PE au întrerupt discuțiile…

Sursa Foto: Parlamentul European

Tensiuni majore între Germania și Parlamentul European: negociatorii PE au întrerupt discuțiile cu Consiliul UE pentru bugetul de 1.800 de miliarde de euro al Uniunii Europene

Un mare pas înapoi în adoptarea bugetului uriaș al UE pentru relansarea economică s-a înregistrat joi seată, când echipa de negociatori a Parlamentului European a întrerupt orice discuție cu Consiliul UE (a cărui președinție rotativă e deținută de Germania), potrivit unui comunicat al legislativului european.

Negociatorii au anunțat că se vor întoarce la masa de discuții doar după ce Consiliul UE, care reprezintă interesele statelor membre, va face concesii în câteva puncte importante unde se înregistrează diferențe majore de poziție.

”Refuzul oricărei mișcări nu înseamnă deloc negociere”, arată negociatorii PE într-un comunicat de presă.

Miza mișcării este una uriașă: Parlamentul European și Consiliul UE negociază acum contra-cronometru bugetul de relansare al UE, convenit de șefii de stat și de guvern din Consiliul European la circa 1.800 de miliarde de euro pentru viitorii șapte ani. Parlamentul European are drept de veto asupra propunerii de buget, iar europarlamentarii au acuzat în ultimele săptămâni Germania că nu vrea să cedeze în nici o chestiune considerată esențială, precum condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Germania, la rândul său, a acuzat Parlamentul European că tărăgănează discuțiile, riscând astfel să întârzie adoptarea bugetului UE într-un moment critic pentru majoritatea statelor membre, care au nevoie de fondurile europene de relansare pentru a-și reface economiile lovite puternic de criză.

Mărul discordiei de această dată îl reprezintă mai multe categorii de cheltuieli din bugetul UE, pentru care europarlamentarii cer flexibilitate sporită, iar Consiliul UE nu este de acord.

  • Echipa de negociatori a Parlamentului European:

Johan Van Overtveldt (Belgia)
Jan Olbrycht (Polonia)
Margarida Marques (Portugalia)
José Manuel Fernandes (Portugalia)
Valérie Hayer (Franța)
Rasmus Andresen (Germania)

Foto: Parlamentul European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Gruparea mafiota neomarxisto liberala trebuia pusa cu botul pe labe. Odata pentru totdeauna.

  2. Probleme in „paradisul bunastarii”? Institutii europene invelite in „staniol” lucios in care se ascund tot aceleasi puteri nationale care au creat aceste institutii acum 60 de ani. Desigur, totul pentru bunastarea si pacea cetateanului european. Autoritatile nationale aveau nevoie de un cadru „european” pentru a-si impune politicile la scara continentului. Si pentru ca trebuiau ca toate sa poarte un nume, li s-a spus insitutii europene. Vrajeala.

  3. UE are soarta URSS-ului cand Germania nu mai poate finanța talharii din Est ce nu respecta statul de drept.

  4. „iar europarlamentarii au acuzat în ultimele săptămâni Germania că nu vrea să cedeze în nici o chestiune considerată esențială, precum condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.”
    Pe langa Germania care detine Presedintia rotativa a Consiliului UE(pacat ca nu o detine Romania, ar fi rezolvat TOT, imediat!!!), aşa-numitele ţări frugale – Olanda, Danemarca, Suedia, Austria şi Finlanda – în special, se opun categoric oricărei creşteri suplimentare a bugetului.
    In plus, o altă problemă foarte controversată în negocierile dintre PE şi Consiliul Europen priveşte stabilirea unor norme mai stricte pentru reducerea sau suspendarea plăţii fondurilor europene în cazul încălcării statului de drept.
    Săptămâna trecută, statele membre au convenit asupra unui astfel de dispozitiv, o premieră în UE, în pofida opoziţiei manifestate de mai multe ţări.
    O majoritate importantă a eurodeputaţilor doreşte un mecanism mai dur în cazul statelor membre aflate într-o astfel de situație, precum Polonia sau Ungaria, informează Agerpres.

    Dar, la rândul lor, statele amenințate au anunțat că vor lupta pentru drepturile lor, situatia e destul de complicata.(vezi Votul de aseara din PE pe Rezolutia privind coruptia din Bulgaria, unde cei din PPE au votat IMPOTRIVA!)

    Adica: Miliardele alea multe de la Brussels raman inca pe hartie….

    • doar nu o sa fie date la hoti

    • Fara bani ,vor fi, politic , spulberati multi nationalisti de carton .

    • @m: Oh, nu!
      Dar, Romania nu isi face probleme, Romania sta bine, „am rezolvat statul de drept”, cum ne-a asigurat mandru nevoie mare chiar dl Johannis acum vreo 2 luni!
      Drept urmare, ieri in Plenul PE, 12 europarlamentari romani majoritatea PNListi de-ai lui Johannis, au Votat IMPOTRIVA unei Rezolutii a PE pe tema coruptiei din Bulgaria!
      Relevant, nu?!!!

    • Acum doua luni era in regula sa afirme asa ceva, Raportul privind statului de drept a aparut ulterior.

  5. Cine respecta va primi banii ,cine nu respecta si nu modifica legislatia, nu va primi nici un ban .

  6. panelim ceva, careva, @mhot?

  7. Parlamentul UE și Germania trebuie să fie mai fermi cu susținerea statului de drept și stăvilirea coruptie. S-au apucat de fumat și aceștia ????

  8. Stati linistiti, suntem bine aparati de ambele delegatii. Spiritul lui R Bogdan si al Adinei Valeanu ii calauzeste. Cei 80 de miliarde vor veni maine in tara, impreuna cu aurul de la Londra.

    Le-am dat o singura portita sa ne taie fondurile: daca se constata incalcari ale statului de drept. Dar care sunt sansele sa gaseasca? De 10 ani le spunem celor de la MCV sa numeasca un singur caz, si nu au numit niciodata macar unul.

  9. De ce sunt asa multi portughezi prin toate comisiile bine platite? Vezi si pe la ONU!