G4Media.ro

Telescopul spațial James Webb surprinde imagini uimitor de clare ale planetei Neptun…

Sursa foto: NASA, ESA, CSA, STScI / Joseph DePasquale (STScI)

Telescopul spațial James Webb surprinde imagini uimitor de clare ale planetei Neptun și ale inelelor sale

Noi imagini publicate miercuri de telescopul spațial James Webb al NASA dezvăluie Neptun și inelele greu de detectat ale planetei într-o lumină nouă, relatează CNN.

„Au trecut trei decenii de când am văzut ultima dată aceste inele slabe și prăfuite, iar aceasta este prima dată când le vedem în infraroșu”, a declarat Heidi Hammel, expert în Neptun și cercetător interdisciplinar în cadrul proiectului Webb, într-un comunicat de presă.

În plus față de câteva inele clare și înguste, imaginile Webb arată benzile de praf mai slabe ale lui Neptun. Unele dintre inele nu au mai fost observate de când Voyager 2 de la NASA a obținut prima dovadă fotografică a existenței inelelor lui Neptun în timpul survolului său din 1989.

Întunecată, rece și plină de vânturi supersonice, Neptun este cea mai îndepărtată planetă din sistemul nostru solar. Planeta sa vecină, Uranus, sunt cunoscute sub numele de „giganți de gheață”, deoarece interioarele lor sunt alcătuite din elemente mai grele decât giganții gazoși Jupiter și Saturn, care sunt mai bogate în hidrogen și heliu.

În noile imagini, Neptun pare alb, spre deosebire de aspectul albastru tipic pe care îl are în imaginile surprinse la lungimi de undă vizibile ale luminii. Acest lucru se datorează faptului că metanul gazos, care face parte din compoziția chimică a planetei, nu apare albastru la camera NIRCam (Near-Infrared Camera) a lui Webb.

De asemenea, în imagini sunt vizibili norii de metan-gheață – dungi și pete luminoase care reflectă lumina solară înainte ca aceasta să fie absorbită de gazul metan. De asemenea, este posibil să se observe o linie strălucitoare și subțire care înconjoară mijlocul planetei, care ar putea fi „o semnătură vizuală a circulației atmosferice globale care alimentează vânturile și furtunile de pe Neptun”, potrivit comunicatului.

De asemenea, Webb a surprins șapte dintre cele 14 luni cunoscute ale lui Neptun, inclusiv cea mai mare lună a acesteia, Triton, care se deplasează în jurul planetei pe o orbită neobișnuită, în sens invers. Astronomii cred că Triton a fost probabil un obiect din Centura Kuiper – o regiune de obiecte înghețate de la marginea sistemului solar – care a căzut în strânsoarea gravitațională a lui Neptun. Oamenii de știință intenționează să folosească Webb pentru a studia în continuare Triton și Neptun în anii următori.

Situat de 30 de ori mai departe de Soare decât Pământul, Neptun se deplasează pe orbita sa solară în regiunea îndepărtată și întunecată a sistemului solar exterior. La această distanță, soarele este atât de mic și de slab încât amiaza pe Neptun este similară cu un amurg slab pe Pământ, se arată în comunicatul de presă.

Webb este o misiune de peste 10 ani condusă de NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Canadiană.

În comparație cu alte telescoape, oglinda masivă a observatorului spațial poate vedea galaxii mai mici și mai îndepărtate și are potențialul de a îmbunătăți înțelegerea oamenilor de știință cu privire la originile universului. Cu toate acestea, se folosește, de asemenea, de calitatea stabilă și precisă a imaginii sale pentru a ilumina propriul nostru sistem solar, cu imagini ale lui Marte, Jupiter și acum Neptun.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Adică o imagine, că văd doar una

    • Asa face g4. Măcar dacă ar da un link, dar pentru ei sa dea sursa e prea mult. Jurnalism quality