G4Media.ro

Ţările vecine statului Belarus: Criza migranţilor riscă să provoace un conflict militar…

Sursa foto: Facebook / Comitetul de frontieră de stat din Belarus (Государственный пограничный комитет Беларуси)

Ţările vecine statului Belarus: Criza migranţilor riscă să provoace un conflict militar / Desfășurare de forțe la graniță

Ţările care se învecinează cu Belarus au avertizat joi că criza migranţilor de la graniţele de est ale Uniunii Europene ar putea escalada într-o confruntare militară, în timp ce Ucraina a anunţat că va desfăşura alte mii de trupe pentru a-şi consolida frontiera, transmite News.ro, care citează Reuters.

Lituania, Estonia şi Letonia au declarat că Belarus reprezintă ameninţări serioase la adresa securităţii europene prin escaladarea deliberată ”a atacului său hibrid” folosind migranţi pentru a riposta pentru sancţiunile UE.

”Acest lucru creşte posibilitatea unor provocări şi incidente grave care s-ar putea extinde şi în domeniul militar”, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor Apărării din aceste ţări.

Ministerul Apărării din Belarus a declarat anterior că, în urma acumulării de forţe militare poloneze în apropierea graniţei, va fi obligat ”să ia măsuri de răspuns adecvate”, atât în ​​mod independent, cât şi împreună cu aliatul său strategic, Rusia.

Deşi nu este membră a UE, Ucraina, temându-se să devină un alt punct de conflict, a anunţat exerciţii şi desfăşurarea a 8.500 de militari şi ofiţeri de poliţie suplimentari la graniţa de nord a ţării cu Belarus.

Migranţii blocaţi în Belarus au aruncat cu pietre şi crengi către poliţiştii de frontieră polonezi şi au folosit buşteni pentru a încerca să dărâme un gard de sârmă ghimpată, peste noapte, în noi încercări de a pătrunde cu forţa în UE, au declarat autorităţile de la Varşovia.

UE declară că Minskul încurajează mii de persoane care fug din părţile lumii devastate de război să încerce să îi treacă graniţele şi ar putea impune noi sancţiuni Belarusului şi companiilor aeriene care transportă migranţii, cel mai devreme începând de luni.

Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a ameninţat că va riposta, inclusiv prin oprirea tranzitului de gaze naturale ruseşti prin Belarus, deşi nu a existat un răspuns imediat din partea Rusiei, aliatul şi susţinătorul ei financiar.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova va încerca să ajute Europa să facă faţă unei crize energetice şi speră că autorităţile germane vor certifica în curând conducta Nord Stream 2 care va transporta un volum mai mare de gaze ruseşti către cea mai mare economie a Europei.

Minskul a declarat că două bombardiere strategice ruseşti patrulează spaţiul aerian din Belarus pentru a doua zi, în semn de sprijin.

În comentariile transmise de presa locală, Lukaşenko a mai spus că au existat încercări de a transfera arme către imigranţi, dar nici nu a furnizat nicio dovadă şi nici nu a spus cine se află în spatele a ceea ce el a numit o provocare.

Kremlinul a spus că Rusia nu are nimic de-a face cu tensiunile de la graniţă şi a sugerat că prezenţa oamenilor puternic înarmaţi de ambele părţi este o sursă de îngrijorare. De asemenea, a mai spus că Putin a avut un al doilea apel telefonic în două zile cu cancelarul german Angela Merkel, care i-a spus că UE ar trebui să discute cu Belarus despre criză.

Kremlinul a respins anterior drept ”nebunească” o sugestie din presă conform căreia transportatorul rus Aeroflot ar putea fi vizat de sancţiuni.

UE nu a spus care companii aeriene vor fi incluse, dar Turcia a răspuns, de asemenea, furioasă la o informaţie conform căruia Turkish Airlines ar putea fi afectată.

Sursa foto: Facebook / Comitetul de frontieră de stat din Belarus (Государственный пограничный комитет Беларуси)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Sa vedem acum daca apare un conflic militar,chiar si de mica anvergura,intre Polonia si Belarus,daca nemtii,francezi,englezi isi trimit trupe sa ii sprijine pe polonezi……ca sigur Putin o sa sprijine Belarusul cu trupe….ipocrizia occidentului o sa se vada si acum…ca de atatea ori in istorie….

  2. Nu e mai simplu sa mineze zona de granita? Si gata adio belarusi agresivi si alte bazaconii.
    Seamana cu un cuplu de casatoriti astia, vor sa afle care e mai cocos dar sa dea si bine la spectatori.
    Apropo pe unde zboara avioanele alea cu irakieni spre Belarus? prin spatiul rusesc sau european?
    Mai vor rusii sa zboare pe deasupra Europei sau? vor sa ramana cu irakienii pe cap?sa se spele cu ei si Putin si Merkel ca ia dat nas si ea si Macronel cel pitic.

    • Minele terestre sunt interzise in majoritatea statelor civilizate. Si nu pot fi in niciun caz folosite impotriva civililor. Bun, Rusia, Belarus, SUA, etc nu au semnat conventia, ei pot pune mine, daca vor.

    • de ce crezi ca a fraudat Nastase referendumul din 2003?

  3. Tot nu spune cum ajung migrantii din Siria, Afganistan, etc. la granița Belarus-Polonia? Ar fi foarte interesant de aflat.