SURSE: Sergiu Diacomatu, al treilea fugit în Costa Rica după Udrea şi Bica. Artificiul legal care-i protejează temporar de extrădare pe cei care cer azil politic
Sergiu Diacomatu, un apropiat al Elenei Udrea, inculpat într-un dosar DNA privind despăgubiri ilegale, ar fi plecat în Costa Rica, au declarat surse apropiate situaţiei pentru G4Media.ro. Informaţia a fost publicată în premieră de Antena 3. Diacomatu s-ar alătura astfel Elenei Udrea şi Alinei Bica, ambele plecate în Costa Rica. De ce aleg inculpaţii să ceară azil politic? O prevedere legală din legislaţia privind imigraţia arată că orice cerere de extrădare se suspendă pe durata rezolvării cererii de primire a statutului de refugiat politic.
Avocatul lui Diacomatu a declarat pentru G4Media.ro că nu poate confirma plecarea acestuia în Costa Rica, dar la termenul din 20 aprilie acesta va fi în sala de judecată. Diacomatu a fost trimis în judecată de către DNA în iulie 2016, împreună cu mai mulți membri ai conducerii ANRP sau în comisia de despăgubiri. Procurorii l-au acuzat pe Diacomatu de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Potrivit surselor G4Media.ro, Sergiu Diacomatu a plecat din România pe 9 aprilie cu o cursă Air France.
Sergiu Diacomatu, fost vicepreședinte al Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), este trimis în judecată într-un dosar privind despăgubiri considerate ilegale de DNA către omul de afaceri Mihai Rotaru. Diacomatu a şi fost reținut în acest dosar în 2015.
Reamintim că în Costa Rica au plecat deja Elena Udrea şi Alina Bica, ambele judecate în dosare de corupţie. Elena Udrea a comunicat astăzi, prin intermediul avocatului său, că a obţinut statutul de refugiat politic. Instanţa nu a luat în considerare înscrisurile depuse de avocat, înscrisuri contestate şi de procurorul DNA de şedinţă. Udrea a insistat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că are statul de refugiat în Costa Rica: „Am solicitat acest statut în februarie, am fost audiată în martie și am primit statul pentru un an de zile pe 21 martie”, arată HotNews.ro.
Cu toate acestea, o prevedere legală care apare pe site-ul oficial al autorităţii naţionale pentru imigranţi din Costa Rica explică opţiunea azilului politic este interesantă pentru fugarii din România.
Astfel, site-ul Serviciului pentru Imigraţie din Costa Rica arată că „odată completată cererea de azil sau de recunoaştere a statutului de refugiat, se suspendă procesul de extrădare a persoanei până când procedura de acordare a statutului e finalizată printr-o decizie definitivă” (sursa). Informaţia a fost publicată în premieră de Ramona Avramescu.
Cu alte cuvinte, dacă un imigrant depune o cerere de azil sau de recunoaştere a statutului de refugiat politic, cererea de extrădare din partea statului de origine a respectivului imigrant se suspendă până când autorităţile din Costa Rica iau o decizie finală. Informaţii prezentate de ONG-uri privind procesul de acordare a statutului de refugiat politic arată că procedura durează între 8 luni şi un an.
Exact această prevedere e utilizată de Elena Udrea, al cărei avocat a anunţat că nu poate fi extrădată, deşi abia a depus cererea de azil. Practic, deşi nu are o decizie definitivă a autorităţilor din Costa Rica, Elena Udrea e protejată de extrădare de legislaţia din statul central-american.
UPDATE: Ministerul român de Externe arată într-un răspuns pentru G4Media.ro că „Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică în Costa Rica, nu a fost notificată de autoritățile din Costa Rica în legătură cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această țară, formulată de persoana în cauză. Pe de altă parte, cetățeanul român în cauză nu a contactat misiunea diplomatică română din Ciudad de Mexico cu solicitări de servicii, asistență sau protecție consulară”.
Foto: Sergiu Diacomatu – Pagina sa de Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii