G4Media.ro

SURSE Propunerea USR la șefia Radioului Public: Liviu Popescu, fost producător BBC…

SURSE Propunerea USR la șefia Radioului Public: Liviu Popescu, fost producător BBC România și TVR

Propunerea USR la șefia Radioului Public este Liviu Popescu, fost producător BBC România și TVR, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

”Dacă este nevoie de experiența mea editorială și managerială pentru a aduce niște instituții media publice în prezent, știu, pot și vreau să fac acest lucru”, a declarat pentru G4Media.ro Liviu Popescu.

Cu o experiență de 17 ani în media, Popescu a fost producător BBC România la Londra între 1999 – 2002, după care a lucrat ca editor de știri la Prima TV, Realitatea și Televiziunea Publică. La TVR a fost timp de un an de zile redactor-șef, iar ulterior s-a ocupat de procesul de digitalizare a știrilor din televiziunea publică.

În prezent, Liviu Popescu (48 de ani) activează în mediul privat, având o firmă de consultanță în comunicare strategică.

USR-PLUS și UDMR nu au ajuns la un acord final privind modul în care se vor face nominalizările pentru șefia TVR și a Radioului Public. La ședința de luni a coaliției, discuția despre conducerile televiziunii și radioului public a fost amânată.

Popescu a fost propus de USR, însă cel mai probabil PLUS va dori la rândul său să aibă un cuvânt de spus.

Surse din radioul public, citate de Radio Europa Liberă, susțin că președintele PLUS, Dacian Cioloș, ar dori să-l impună în fruntea radioului pe Gabriel Basarabescu. Acesta este în prezent membru în Consiliul de Administrație din partea angajaților.

Gabriel Basarabescu a acuzat fosta conducere a SRR, propusă tot de PSD, de „cenzură, derapaje și presiuni”. La scurt timp după ce a realizat un interviu cu Dacian Cioloș, premier în funcție la acea dată, Basarabescu a fost criticat de fosta conducere a Radioului pentru durata materialului.

Context

Actualul șef al Societății Române de Radiodifuziune, Georgică Severin a fost implicat în numeroase scandaluri de la instalarea sa în funcție, în toamna lui 2017, transmite Radio Europa Liberă.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia a cerut Parlamentului, în luna ianuarie, demiterea lui Georgică Severin din cauza raportului Curții de Conturi pentru anul 2018. Printre neregulile semnalate, una se referă la faptul că președintele director general al SRR a încasat un salariu mai mare decât prevede legea.

 • UPDATE 16.44: Precizările Radioului Public: ”Societatea Română de Radiodifuziune a înaintat Curții de Conturi o contestație împotriva măsurilor cuprinse în Decizia nr. 9/2019 emisă de Departamentul XI pentru remedierea abaterilor consemnate în Procesul-verbal de constatare nr. 40550/06.08.2019 anexă la Raportul de audit financiar nr. 1.00/4001/30.07.2019, documentul la care face referire redactorul dumneavoastră. În urma analizării acestei contestații, Comisia de soluționare a constestațiilor din cadrul Curții de Conturi, prin Încheierea nr. 8/16.06.2020, constată că „argumentele prezentate de conducerea SRR prin care solicită anularea măsurii dispuse (măsura nr. II.2, cea privitoare la salariul președintelui – director general n.n.) SUNT ÎNTEMEIATE” și, ca urmare, „admite contestația și dispune anularea măsurii de la punctul II.2 din Decizia nr. 9/2019”. Cu alte cuvinte, cuantumul salariului încasat de președintele director general, precum și cel al indemnizațiilor membrilor Consiliului de Administrație al SRR au fost perfect legale.”

Mai mulți jurnaliști de la postul public de radio l-au acuzat pe Georgică Severin că risipește banii publici prin salariile pe care și le acordă.

Raportul Curții de Conturi pentru 2019 a scos la iveală „deficiențe privind ținerea și conducerea evidenței contabile, încasarea veniturilor din vânzarea spațiului publicitar și efectuarea cheltuielilor”.

În Raportul trimis Parlamentului pentru anul 2019, conducerea Radioului Public se laudă cu activitatea desfășurată.
„Societatea Română de Radiodifuziune a continuat și în anul 2019 să-și mențină standardele profesionale și audiența, bazate pe promovarea unui jurnalism de calitate, pe corectitudine, echidistanță și diversitate”, se precizează în raportul de activitate pe 2019.

Bugetul instituției pentru 2019 a fost de peste 400 de milioane de lei, plata cheltuielilor de personal fiind de peste 174 de milioane de lei. Potrivit datelor din Raportul trimis la Parlament, Radio România dispune în continuare de un „important corp redacțional” – 731 de realizatori, redactori, reporteri.

Liberalii i-au sugerat să își dea demisia dacă nu este mulțumit de suma primită în proiectul de buget pe 2021.

Radio România Actualităţi a fost și în anul 2019 al treilea cel mai ascultat post de radio din România la nivel naţional, în termeni de număr mediu zilnic de ascultători (daily reach) – 1.861.100 de ascultători. În mediul urban, RRA este ascultat zilnic de 1.104.600 de ascultători, ocupând poziția a patra în clasament. În mediul rural şi în Bucureşti, RRA a fost al II-lea cel mai ascultat post de radio, postul înregistrând zilnic 756.500 de ascultători în mediul rural şi 201.100 în Bucureşti.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Era altcineva. Surse si surse..

 2. Trebuie urgentata numirea unei noi conduceri la TVR, ca sa-l matraseasca de acolo pe pramatia aia de moderator trimis de Felix.

 3. KWI via Cîțu: Ordon, ocupați hulpavilor TOATE instituțiile!

 4. Deci nu este o alianta din 3 partide, ci din 4 plus minoritati!
  Ne ia gaia!

 5. Asta a lucrat la agentura de propagandda de stat a Regatului. Ori, daca era mare scula in jurnalismul britanic, putea sa lucreze si la privat. Nu e ca si cum se terminasera institutiile de presa din Anglia.

  Luati securistul de pe noi.

  • Poate ai circumstanta atenuanta de a fi ramas fara slujba si incerci sa castigi ceva bani – dar oare cine plateste astfel de postari inepte? Altfel o postare de o rara prostie si rea-vointa.

 6. cele mai importante numiri sunt cele pentru CNA

  Nu exista democratie reala daca oamenii voteaza ca pana acum influentati de minciunile toxice si de manipularile infractorilor care conduc televiziunile iar CNA nu aplica legea

  Daca CNA nu mai este controlat de mafioti ca pana acum iar televiziunile mafiotilor nu mai otravesc mintile oamenilor cu minciuni, abia atunci vom avea alegeri democratice nu simulacru
  Sper ca liderii USR-Plus sa nu il numeasca pe Mircea Toma, omului mafiei varaniste, la conducerea CNA, sau liberalii sa nu vina cu numiri catastrofale gen Hosu la DIICOT pentru ca asta ar fi dovada clara ca nu sunt cu adevarat onesti in lupta cu coruptia si cu mafia ciumei rosii…
  Pentru viitorul democratic al tarii, poate mai important decat desfiintarea Sectiei Speciale este un CNA care sa respecte legea

 7. cele mai importante numiri sunt cele pentru CNA

  Nu exista democratie reala daca oamenii voteaza ca pana acum influentati de minciunile toxice si de manipularile infractorilor care conduc televiziunile iar CNA nu aplica legea

  Daca CNA nu mai este controlat de mafioti ca pana acum iar televiziunile mafiotilor nu mai otravesc mintile oamenilor cu minciuni, abia atunci vom avea alegeri democratice nu simulacru
  Sper ca liderii USR-Plus sa nu il numeasca pe Mircea Toma, omului mafiei varaniste, la conducerea CNA, sau liberalii sa nu vina cu numiri catastrofale gen Hosu la DIICOT pentru ca asta ar fi dovada clara ca nu sunt cu adevarat onesti in lupta cu coruptia si cu mafia ciumei rosii…
  Pentru viitorul democratic al tarii, poate mai important decat desfiintarea Sectiei Speciale este un CNA care sa respecte legea…