G4Media.ro

Surse: Omul lui Vadim Tudor e noul preşedinte al Consiliului pentru Studierea…

SNSPA

Surse: Omul lui Vadim Tudor e noul preşedinte al Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securităţii comuniste

Constantin Buchet, propus de Guvernul Dăncilă şi fost reprezentant al partidului extremist România Mare în Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a fost ales marţi preşedinte al instituţiei, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Cel puţin un vot de la reprezentanţii PNL şi USR în Colegiul CNSAS a mers spre Buchet, dat fiind scorul final, dar nu e clar cine a votat propunerea făcută de guvern, potrivit surselor G4Media.ro.

Deşi în Colegiul CNSAS exista posibilitatea unei majorităţi anti-PSD, în cele din urmă candidatul susţinut de Guvernul Dăncilă a fost ales preşedintele instituţiei.

Constantin Buchet demisionase în 2005 din colegiul CNSAS după ce dezinformase opinia publică, apărându-l pe Corneliu Vadim Tudor (şeful PRM) într-un scandal celebru în epocă. Astfel, după ce Academia Caţavencu a scris că Vadim i-a furnizat scriitorului Eugen Barbu fete minore, Buchet a dat un comunicat de presă în care a dezminţit informaţiile publicate de ziarişti. Colegiul CNSAS a verificat arhivele şi a descoperit că Academia Caţavencu relatase corect informaţiile din arhive. Buchet a demisionat la finalul scandalului.

Acum, el devine noul preşedinte al CNSAS, o instituţie care gestionează arhivele fostei Securităţi comuniste.

Vicepreşedintele instituţiei a devenit, tot prin vot, Valentin Blănariu (propus de PSD), iar secretarul instituţiei este Dinu Zamfirescu (PNL).

Din noul colegiu mai fac parte Mihai Adrian Cioflâncă, Cătălin Boris Precul, Cazimir Ionescu, Nicolae Vuvrea (toţi propuşi de PSD); Sulfina Barbu şi Dinu Zamfirescu (PNL), Germina Nagâţ (USR), Ladislau Antoniu Csendes (UDMR), Marius Oprea (ALDE), Florian Bichir (PMP), Alexandra Toader (Administraţia Prezidenţială).

Cazimir Ionescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Militar în iunie 2017 pentru crime împotriva umanităţii în dosarul Mineriadei din 1990.

Mandatul membrilor Colegiului CNSAS este de şase ani.

Foto: Constantin Buchet / SNSPA

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Ce era sa faca saracii oameni, avand in vedere ca din motive tehnice Iulian Vlad sau Tudor Postelnicu sunt indisponibili pentru aceasta demnitate?

  2. Bataie de joc pana la capat.

  3. Figura personajului exprima un ”buchet” de prostie…! Sa-l lasam totusi sa faca primele tampenii si sa ne amuzam copios…
    Pot sa fac pariu ca fostii securisti se bat pe burta de satisfactie…

  4. Cel mai bine pt Romania ar fi daca s-ar da foc la toate arhivele astea. Sa se desfiinteze si CNSAS si SIPA si care-or mai fi.
    Fostii securisti si fostii turnatori sunt oricum la putere, de 30 de ani, asa ca lor nu le mai este deloc teama de documentele arhivate. Cred ca documentele „fierbinti” au fost oricum distruse, ca doar n-o fi fost Iliescu si ceata lui de borfasi atat de prosti incat, vreme de 15 ani, sa nu-si bage nasul pe-acolo si sa curete tot ce era de curatat.

    Ceea ce a ramas prin acele arhive este folosit acum exclusiv pt santaj.

  5. De ce trebuie sa spuneti ca un vot ar fi de la PNL sau USR? Vad ca-s vreo 4 de la PSD, unul de la ALDE, unul de la PMP, unul de la UDMR. Apoi 2 PNL, unul USR si unul Adm. Prezidentiala. Cum ati calculat, ca nu prea inteleg concluzia ?