G4Media.ro

Surse: Noi negocieri azi la ora 13.00 între PNL, USR PLUS și…

Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Surse: Noi negocieri azi la ora 13.00 între PNL, USR PLUS și UDMR. Poziția USR PLUS, neschimbată: fără Orban premier

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR se întâlnesc astăzi la ora 13.00 în format restrâns pentru noi negocieri privind formarea coaliției de guvernare, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Negocierile pleacă de la poziții diametral opuse între partide.

Astfel, liberalii intră în guvern două variante: 1. șefia guvernului pentru Ludovic Orban și președinția Senatului pentru Florin Cîțu, iar Camera Deputaților pentru USR PLUS și 2. Florin Cîțu prim-ministru și Ludovic Orban președintele Camerei Deputaților.

USR PLUS are la rândul său două variante: 1. Florin Cîțu premier, Camera Deputaților la USR PLUS, Senatul la PNL, și 2. Dacian Cioloș premier, Camera Deputaților și Senatul la PNL. USR PLUS a anunțat public că respinge varianta Ludovic Orban premier.

Și Kelemen Hunor, președintele UDMR, a respins variantele liberalilor. El a spus că dacă PNL propune premierul, funcțiile de preşedinte la Senat şi Camera Deputaţilor trebuie să revină celorlalte două formaţiuni din coaliție.

Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

62 comentarii

  1. Eu zic asa:
    Tehnocrat propus de USR-PLUS + PNL, nu Ciolos ca el are treaba la Bruxelles.
    Deputatii la PNL.
    Senatul la PNL.
    Toata lumea e multumita mai putin UDMR.

    • Ar fi mai bine pentru noi sa controleze USRPLUS sefia Camerei Deputatilor. Acolo se impotmolesc toate proiectele de legi, uitate intentionat prin sertare.

    • Si portarii, si femeile de serviciu tot la PNL. :)))

    • @pehash Asa este, dar daca nu stii procedurile si nu ai experienta s-ar putea sa nu poti trece legile de care ai nevoie sa reformezi tara. In sensul ca fie le treci greu, fie ti le ataca PSD la CCR pe procedura. Regulamentul Camerei Deputatilor e un manual de 200 de pagini, nu e vorba doar de sefie aici.
      Parerea mea este pentru ca sa treci repede reformele o sa ai nevoie de un vulpoi batran la Camera Deputatilor.

    • Eu, așa :
      PNL ia CD, USRPLUS ia Senatul și UDMR ia tot Guvernul!!

    • Te-ai trezit vorbind

  2. Cine va fi oare primul care se duce spre PDS/AUR?

  3. Orban nu se lasa pana nu se trezeste cu cateva dosare. Fara el chiar nu se poate? Sa-i mai lase si pe cei tineri: Sighiartau, Ardelean etc. A ramas cu dintii infipti in ciolan ca un pitbull.

    • Sighiartau? serios? ala care nu leaga 2 vorbe si e unul dintre preferatii lui Iohannis ca e la fel de natang si mutalau ca el??
      Credeam ca PNL are si alti oameni mai de soi decat Sica Orban, Sighiartau, Turcan, Roman, et co…

    • Scuzati, am uitat-o pe Anisie din pleiada de PNL-isti „competenti”

    • Tineri – da, dar nu proști precum Sighiartaul vostru!!!!

  4. Orban e un fel de dragnea fara mustata, vrea cu orice pret puterea doar pentru el. Trebuie sa ai un tupeu incredibil sa-ti dai demisia din functia de PM dupa care sa te autopropui din nou pentru aceiasi functie.
    Ceva imi spune ca in maxim 6 luni o sa fim iar guvernati de psd intr-un fel sau altul.

    • e clar ca liberalii urmaresc sa atraga acum USR la guvernare ca USR sa se erodeze si sa nu mai.poata invoca faptul ca n-au fost niciodata la putere. Dupa cateva luni le vor face vant si vor guverna fff bine ajutati de fratii lor pesedisti si cu UDMR pe model Tariceanu.

  5. daca USR il accepta pe Orban premier, fac cea mai mare greseala. Orban a demonstrat intr-un an de zile de ce e in stare. Predoiu a fost pastrat de Orban, Anisie la fel. Ce reforme a facut Predoiu? Cum e posibil ca Orban sa sponsorizeze televiziunile mafiotilor ciumei rosii cu 40 milioane de euro ca sa otraveasca mintile oamenilor si sa induca absenteism in loc sa dea mult mai putini bani pe un soft care sa permita votul in alt judet decat cel de resedinta, vot dat in siguranta pe o simpla tableta in sectiile de votare???????

  6. zici ca te uiti la desene animate cu astia 3 )))))))))))

  7. Guvern de uniune națională 1 an de zile cu prim ministru desemnat de cel care a câștigat locul 1.
    După 1 an alegeri anticipate.

  8. PNL: nu schimbăm
    USR-PLUS: nu cedăm
    PSD: hă, hă, hă

  9. USR decide pt PNL ?
    PNL poate propune Barna acasa ?
    Dar guvern fara USR ce ar fi ?
    Ca tot stiu ei sa stea pe tusa

    • Faceti guvern fara USR, PSD abia asteapta sa colaborati din nou. Ce tot vor useristii atatea reforme? Incurca treburile PNL, care are de pus rude in conducere pe la Apele Romane, spitale etc, exact pe modelul PSD.

    • Se poate fara USR. Dar atunci intra PSD in guvern.

      Si atunci prim-ministrul nu o sa mai fie de la liberali, o sa fie de la PSD. Ca e absurd sa nu dea PSD prim-ministru, are scor peste PNL.

      Asa ca tot zero sanse sunt sa fie Orban premier din nou. Cu sau fara USR in guvernare.

    • @silicon_v
      Au mai fost guverne minoritare.
      Dacă îl resping de doua ori pe Orban e și mai bine.

  10. Cine intra la guvernare,fara a avea mijloace intr-un an e istorie.

  11. Citu este deja nominalizat de toata lumea . presedintele il numeste si arunca balastul peste bord , apoi in plen se voteaza sefii camerelor si alte alea

  12. Unde e onoarea domnului Orban?
    Și-a dat demisia, sa lase pe alții.

    • Dar onoarea barnistior unde e? :)) Tocmai voi v-ati gasit sa vorbiti despre onoare?!

    • Orban este un politric care traieste din banii platitorilor de taxe si se ocupa doar de clientele de partid asemeni unui parazit

    • Orban și Barna trebuia să își depună demisiile din fruntea partidelor pe care le reprezintă, ca o sumare a pierderii alegerilor. Dupa asta, puteau incepe negocierile.
      Salvarea personala e mai presus de orice și vine împachetata in cuvinte meșteșugite care au în centru reformele și dezvoltarea.
      E modul cel mai ușor de a pierde electorat in aceste momente, aducă susținere populară, și de a ajuta PSD și AbUR să crească cu vorbe și fără fapte.
      Nu poți construi pe ruine!

  13. Ludovic Orban este președintele PNL care are 55% pondere în coaliție.
    Este legitimat de electorat să acceadă la orice funcție dorește, iar decizia de numire a premierului o ia președintele României.
    USR va trebui să-și revizuiască pretențiile.

    • PNL are legitimitatea celor 25% dintre cei 33% care s-au prezentat la vot, nu Ludovic Orban pe persoana fizica. Vezi diferenta? Daca vorbeam de 35% alta era tichia de margaritar.

    • Statistic si constituțional valorează cât 25% din cetățenii cu drept de vot.
      Dacă totuși se prezentau la vot 60% din cetățenii cu drept de vot ne aflam în situația validata prin sondaje, adică PNL peste 30%.
      Oricum sa ai 15% adică pondere de 1/3 in coaliție și să ai pretenții echivalente cu o pondere de 1/2 este o bătaie de joc fata de electorat.
      Fără a menționa că președintele va decide in final este clar că USR nu face altceva decât să se compromită de la începutul actualei legislaturi.

    • Bolnavul de putere Ludovic este un Liviu în devenire. Cine nu vede asta, ori e orb, ori nu vrea să vadă. Nu va avea nicio apăsare să numească sau să schimbe miniștri, directori sau secretari de stat după cum îi dictează interesele. Ale lui și ale camarilei. Asta ar trebui să dea de gândit tuturor celor care văd în el vreun reformator. România nu se va reforma sub Ludovic. Să mai amintim că n-au votat (sau s-au abținut) când a fost vorba de legi importante? Sau de racolarea a sute de pesediști?
      Cazul Ianculescu-Tg. Mureș nu a fost un accident. Țineți minte.

  14. Fiecare are pretentii nejustificate iar la mijloc este tara, suntem noi. Parerea mea este ca daca i se va da pnl-ului inca o sansa si implicit lui Orban avand in vedere ca au dus greul pana acum, se va (mai) reforma din mers si impreuna cu celelalte formatiuni politice sa scoata tara la liman. Mai pe scurt, pnl vioara I , usr si udmr vioara a II- a .

  15. Jocul periculos al USR-PLUS. Pretenția absurdă de a-l lustra pe Orban. Plus: marea greșeală a lui Iohannis
    By Grigore Cartianu
    joi, 17 decembrie 2020
    4
    448
    Facebook
    Twitter
    Email
    Google+
    Pinterest
    Am stat deoparte pe parcursul negocierilor pentru formarea noii majorități parlamentare și a noului guvern. Am considerat că atâta vreme cât negocierile au o logică, iar pretențiile taberelor pot fi maximizate în mod realist, nu e nimic deosebit de comentat. Dar miercuri, 16 decembrie, lucrurile au luat-o razna.

    Timp de câteva zile, frontul s-a blocat pe aliniamentul Cîțu premier – Orban șef al Camerei Deputaților. USR-PLUS l-ar fi acceptat pe Florin Cîțu în fruntea Guvernului, dar sub nicio formă pe Ludovic Orban numărul 3 în stat. Inițial a spus că funcția ar trebui să-i revină lui Barna, apoi a făcut o „concesie”: OK, poate să nu fie Dan Barna, poate să fie Cătălin Drulă!

    A fost o „concesie” care mai degrabă a agravat lucrurile, pentru că arăta o realitate dură: de fapt, nici măcar dorința legitimă a USR-PLUS de a-și impune unul dintre copreședinți într-o poziție-cheie nu era atât de importantă cât dorința de a-l scoate din joc pe Ludovic Orban, împachetată în necesitatea ca USR-PLUS să dețină funcția numărul 3 în stat. Între timp, funcția numărul 2, cea de președinte al Senatului, oferită de PNL, n-a prezentat interes în tabăra USR-PLUS. Bizară alegere, dacă tot nu ții morțiș ca Barna să fie șeful unei Camere, ci accepți că ar putea fi și altcineva de la USR-PLUS (propunerea Drulă).

    Blocaj total. Pentru ca negocierile să primească totuși o șansă, era nevoie ca măcar una dintre tabere să se flexibilizeze, să ofere o soluție alternativă. Primul pas l-a făcut PNL: s-a arătat dispus să renunțe la șefia Camerei Deputaților (vizată de Orban), cu condiția ca USR-PLUS să accepte o formulă de Guvern condus de același Orban. Pentru a ajunge la o asemenea variantă, PNL a trebuit să treacă prin convulsii puternice, pentru că nici Cîțu nu e minge de ping-pong, să faci ce vrei cu el. În fine, conducerea PNL a găsit o variantă de compromis, oferindu-i lui Cîțu, în compensație, președinția Senatului, că tot nu era dorită de nimeni!

    Formula Orban (prim-ministru) – Barna (președintele Camerei Deputaților) – Cîțu (președintele Senatului) părea cea mai bună dintre variantele imperfecte, în condițiile în care soluție perfectă nu există. Ea îndeplinea simultan trei condiții esențiale pentru bunul mers al viitoarei coaliții de guvernare:

    Guvern condus de PNL (totuși, partidul nr. 1 din coaliție);
    liderul PNL deține o funcție importantă (prim-ministru);
    liderul USR-PLUS deține, de asemenea, o funcție importantă (președinția Camerei Deputaților).

    Dar USR-PLUS n-a acceptat nici asta! Un comunicat irațional a izvorât miercuri după-amiază dinspre „conducerea restrânsă” a USR-PLUS. Ultima frază a documentului e de-a dreptul scandaloasă: „Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR-PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta, care își dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”.

    Așadar, liderii USR-PLUS vor să-l lustreze pur și simplu pe Ludovic Orban! Nu pe omul Orban, ci pe președintele principalului partid din coaliția de guvernare. Un partid de 15,62% îi spune partidului de 25,39% că președintele său, care l-a condus în campania electorală, este indezirabil! Persona non grata! Așa ceva nu s-a mai pomenit în istoria negocierilor.

    Argumentele însăilate în comunicatul USR-PLUS sunt, la rândul lor, superficiale și neserioase. Să le luăm pe rând.

    1. „Având în vedere demisia din funcția de premier…” Dar de când o demisie te face nefrecventabil? Sigur că demisia din 7 decembrie n-a fost deloc un gest inspirat, însă în niciun caz nu-l face pe autorul său incompatibil cu funcția din care tocmai a plecat.

    Oricum, demisia forțată a lui Orban a fost cea mai mare greșeală politică a președintelui Klaus Iohannis, în cei 6 ani de când se află la Cotroceni. Niciodată nu schimbi generalul în timpul bătăliei! Iar bătălia, odată cu numărarea voturilor, abia a început. Bătălia pentru formarea noului guvern.

    Impunându-i lui Orban să demisioneze, Iohannis a fragilizat PNL-ul în negocierile cu USR-PLUS. Și nu e corect ca o eroare majoră a lui Iohannis să fie decontată de Orban!

    2. „… neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR-PLUS…” Trebuie să fii de rea-credință să reproșezi Guvernului Orban din ultimul an că n-a eliminat pensiile speciale, n-a impus alegeri locale în două tururi, n-a desființat sinistra Secție Specială a procurorilor lui Dragnea (SIIJ) etc. etc. etc. Guvernul Orban n-a avut niciun moment o majoritate parlamentară care să-i susțină asemenea inițiative. Ordonanțele de urgență n-aveau nicio eficiență, pentru că erau desființate imediat de Parlamentul dominat încă de PSD și aliații săi toxici (s-a întâmplat de mai multe ori în ultimul an). Iar când, în disperare de cauză, a apelat la soluția extremă a asumării răspunderii pentru a impune alegeri locale în două tururi, Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură.

    Așadar, Guvernul Orban și-a asumat acest risc, nu Barna sau Cioloș! Sunt lucruri care trebuie spuse, pentru că din acest punct nu se mai poate merge pe ipocrizie.

    Apropo: dacă Guvernul Orban a fost atât de rău, de ce l-a susținut USR-PLUS de fiecare dată în plan parlamentar? Dacă Orban s-a compromis, nu s-au compromis și cei care i-au votat toate formulele de guvernare din ultimul an? Eu cred că nu s-au compromis nici unii, nici alții, dar un exercițiu retoric este necesar.

    Evident că Guvernul Orban a făcut multe greșeli, dar nu poate fi acuzat de rea-credință. Trebuie ținut cont și de contextul complicat în care a condus țara, și de moștenirea cu adevărat dezastruoasă pe care a preluat-o de la guvernele lui Dragnea: instituții prăbușite, legi măcelărite, economie schizofrenică (deficit record, inflație record), la care s-a adăugat și „lebăda neagră” – pandemia de Covid-19.

    Guvernul Orban 2019-2020 seamănă, într-un fel, cu Guvernul Cioloș 2015-2016. Tot o preluare de guvernare de la un PSD aflat în corzi, pentru un an de mandat, tot fără majoritate parlamentară… Bunele-intenții ale celor două guvernări au fost sabotate sistematic de Parlamentul dominat de PSD. Destui tâmpiți au numit Guvernul Cioloș „Guvernul Zero”. Ar fi bine să-și amintească asta domnul Cioloș, înainte de a arunca piatra spre Guvernul Orban! Altfel, nu va mai fi nicio diferență între propaganda de tip Antena 3 și propaganda ce dospește în curtea USR-PLUS.

    3. „… un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta, care își dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”. Asta e cea mai mare prostie din comunicatul emis miercuri de USR-PLUS. De unde știu Barna și Cioloș că un eventual nou Guvern Orban „nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta”? Sunt mandatați Barna și Cioloș să vorbească și în numele electoratului PNL? Până una-alta, PNL a obținut mai multe voturi decât USR-PLUS! Iar PNL a candidat avându-l pe Ludovic Orban președinte și propunere de prim-ministru, așa cum USR-PLUS a candidat avându-l pe Dacian Cioloș propunere de prim-ministru. Matematica e simplă: formula PNL / Orban a obținut mult mai multe voturi decât formula USR-PLUS / Cioloș. Și atunci, cum își permite Cioloș să spună „facem guvern cu PNL, dar fără Orban”?! Aberația e monumentală.

    Să ne amintim câți parlamentari are fiecare partid din prezumtiva coaliție: PNL – 134, USR-PLUS – 80, UDMR – 30, la care se adaugă Grupul minorităților naționale – 17. Total: 261 din 465, adică 56,12% susținere parlamentară.

    În cadrul coaliției de guvernare, PNL deține 51,3%, USR-PLUS 30,7%, UDMR 11,5%, iar Grupul minorităților naționale – 6,5%.

    Așadar, conform comunicatului USR-PLUS, Orban, cu susținere populară de 51,3%, „nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta”, dar Cioloș, cu susținere populară de 30,7%, „răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta”.

    Domnilor, vă implor: nu fiți stupizi!

    Dacă vă veți bloca pe această poziție rigidă, veți fi responsabili de ratarea unei șanse istorice pentru o guvernare non-PSD timp de patru ani.

    Nu e treaba USR-PLUS să-l lustreze pe președintele celui mai mare partid din coaliție, după cum și reciproca ar fi valabilă (dar PNL n-a pus condiții de genul „fără Cioloș” sau „fără Barna”).

    Nu e corectă nici formula propusă de voi – „o alegere PNL, următoarea USR-PLUS”. Aveți cumva procente egale? Nu prea. Și atunci, formula corectă ar putea fi: „două alegeri PNL, una USR-PLUS, una PNL, una USR-PLUS, două PNL, una USR-PLUS, una PNL, una USR-PLUS…”. Rețineți formula, că e importantă: 2-1-1-1-2-1-1-1… Ea asigură o reprezentare, în funcțiile importante, nu de 1/1 (cum vrea USR-PLUS), nici de 2/1 (cum, poate, ar vrea PNL), ci de 3/2 (conform raportului parlamentar dintre cele două tabere).

    Iar în toată povestea asta, nu uitați că PNL mai are un atu: președintele Iohannis. Dacă era Barna jupân la Cotroceni, bonusul revenea USR-PLUS, dar Barna a pierdut alegerile prezidențiale, iar Iohannis le-a câștigat. Nu uitați: Iohannis – candidatul PNL.

    Or, președintele nu poate fi neglijat în ecuația asta. Rolul lui constituțional este enorm în „nașterea” noului guvern. Puteți considera că Orban prim-ministru sau Cîțu prim-ministru este „tragerea” lui Iohannis, nu a USR-PLUS, nici măcar a PNL (dacă tot vorbim în termeni de loterie).

    Concluzie finală: domnilor, învățați să fiți rezonabili! Sunteți prea buni, prea interesanți, prea bine pregătiți, eu cred că și prea de bună-credință, ca să eșuați în abordări stupide, de genul celei emise prin comunicatul de miercuri.

    Am înghețat împreună și am fost gazați împreună în Piața Victoriei, ca să oprim urgia lui Dragnea, iar asta nu se uită. Reprezentați o mare speranță și o mare șansă pentru România de a împinge lucrurile înainte. Dar nu puteți singuri, cu 15,62%! Nu poate nici PNL singur, cu 25,39%. Dacă ei nu pot fără voi, cu atât mai puțin puteți voi fără ei.

    PNL a mutat înțelept, oferindu-vă două formule de discuție, în care a ținut cont de sensibilitățile și nevoile voastre. A găsit o soluție pentru ca USR-PLUS să conducă mult rânvnita Cameră a Deputaților. I-au lăsat cale liberă lui Dan Barna. E rândul vostru să arătați că știți să fiți rezonabili!

    Nu uitați: politica e arta compromisului. Fără a stăpâni această artă, veți sfârși prin a vă bate joc de procentele pe care vi le-au dat românii.

    Eu, unul, sunt optimist: în cele din urmă, rațiunea va triumfa. E nu doar o șansă, e o necesitate!

    • totul e bine doar daca SICA pleaca si ne lasa, sa mearga SICA la senat, Catzu prim ministru si USR+ camera deputatilor

    • Si eu am citit acest articol si mi s-a parut foarte bun. E cat se poate de ciudata insistenta asta turbata a usr+ de a-l lustra pe Orban. In momentul de fata, PNL are o opozitie din partea usr+ la fel de agresiva ca a psd.

    • Spusele tale sunt corecte aproape in totalitate , finalul insa nu este dus pina la capat .Zvonistica si interpretarea de fata ,ce pare a se apropia de adevar, ne spune cum la un moment dat , cineva presupus ca fiind de partea initiativei presedintelui , presedinte ce s-a alaturat in campania electorala vadit de partea partidului din care a facut parte si anume PNL , a decis , posibil, impreuna cu alt sef de partid declansarea unei actiuni publice de minimizare a procentului obtinut la vot de catre PNL si redirectionarea acestor procente catre alt partid . Toate actiunile premergatoare datei alegerilor – cu citeva zile inainte – au fost evident producatoare de pagube electorale . Aceste actiuni, nonnecesare, ce au inceput o data cu hotaririle ce au determinat inchiderea pietelor si restrictionarea participarii la diferite evenimente religioase, cu reactiile publice cunoscute de noi toti , au produs o mare nemultumire populara si parte din votantii partidului de guvernamint au renuntat a mai participa la scrutinul electoral , contrar asteptarilor, ce sau dovedit ireale,aceste posibile voturi nu au trecut in portofoliul partidului USRPLUS perceput si el de dreapta . Cei doi mari ,sefi de partide , nu au acceptat obtinerea in alegeri de catre PNL a unui procent maximal , ce ar fi crescut forta presedintelui care indirect ar fi cules toti laurii victoriei. Sau inselat si au facut posibila cistigarea alegerilor de catre PSD.Jocul politic s-a mutat . iar propunerea de premier – CITU – se regaseste in toate formulele acceptate de cele trei partide ce ar dori sa formeze alianta la guvernare . Aceste actiuni , facute presupus cu buna stiinta ,de sefii celor doua partide (nu exista explicatie logica pentru momentul in care au fost propuse astfel de actiuni si puse in practica ) nu pot fi eliminate din perceptia publicului decit prin demisiile celor doi participanti . Probabil , presedintele va extrage propunerea deja acceptata de cele trei partide si va arunca balastul peste bord , Citu devenind premierul desemnat iar sefii celor doua camere vor fi decisi de votul in plenul reunit .Este posibil sa vedem si aparitia unor demisii de onoare .Pe masura ce trece timpul electoratul PNL si USRPLUS vor cere tot mai vocal demisiile celor doi ca singura masura de nealterare si de reintoarcere la matca a votantilor PNL. Oricum , se pare ca indiferent ce guvern vine nu va rezista foarte multa vreme .

    • @victor
      Comentariul frumos scris, cu cuvinte alese, pertinente-felicitari, este o pledoarie la « haideti domnilor, lasati de la voi », guvernul Orban a facut tot posibilul, s-a sacrificat, etc etc, parlamentul psd a pus piedici, le stim.
      Sa fim seriosi, Orban nu este taxat pt guvernarea buna sau rea din timpul crizei, toata lumea intelege ca nu este usor si nimeni nu se astepta la miracole.
      Orban e sanctionat pt politica de stil vechi pe care a practicat-o. In campanie-promisiuni marete, desi stia f bine ca nu le poate indeplini (sectia speciala, pensiile nesimtite), minciuni (traseism, meritocratie, depolitizare, competenta).
      Lui Dragnea i-au trebuit ani de zile sa ajunga la « performantele » lui Orban.
      Cu un individ ca asta vreti sa incepem reconstructia tarii ? Poate va intereseaza de ce lumea n-a mers la vot, de ce pnl a obtinut un 25% (avand un ajutor substantial din partea presedintelui) cand se asteptau la peste 35% ? De’aia – fac exact aceeasi politica de 30 de ani, ca fratii lor pesedisti.
      Nici Ciolos, nici Barna n-au nimic personal cu Orban, dar stiu ca se vor prabusi toti (si noi o data cu ei) daca merg pe drumul trasat de Orban. Iata deja a aparut AUR.

    • PS. Intre guvernul Ciolos si Orban nu exista alt termen de comparatie decat ca amadoua au fost guverne post criza. Ciolos n-a fost sustinut de nimeni, Orban a avut sustinere politica deplina din parte pnl si presedinte + USR pt masurile de bun simt.
      Guvernul Ciolos a propus concurs pt postul de manager de spital, pnl a revenit la numiri politice. Daca Orban dorea depolitizare, cel putin in sanatate s-ar fi putut evita cateva catastrofe sanitare pe care le-am trait in ultimul an.

    • Da, nu prea merg bine comentariile..
      În fond, spuneam ca Președintele Iohanis este singurul vinovat și pentru scorul obținut de PNL în alegeri și pentru cum au demarat și evoluează acum negocierile între partide.

  16. Nici mie nu imi place Barna, este expert in critica de pe margine .
    Asta a facut USR de un an de zile .
    De ce nu a intrat la guvernare ?
    Poate continua la fel !!

    • pai e simplu de ce nu au intrat la guvernare PENTRU CA NU I-A INVITAT NIMENI IN ABSOLUT NICI UN MOMENT

  17. În fapt nici unii din ei nu vor să facă ceva. Vor doar să se controleze unii pe alții. Lor le stă gândul la bani și influență în partid. Halal coaliție.

    • USR face opoziție cum a făcut și până acum și asta va face mereu.
      Se încurcă între ei, nu prea au ce căuta la guvernare. La USR nu e niciun respect față de alge nicio morală și nicio disciplina.
      „E Netflix frate”
      Adică circ.

  18. Dar comiisile, domle’, comiisile! Unde vor fi?

  19. USR+ procedeaza foarte bine

    Orban e expirat , vedem ce guvern pline de GRINZI nesimtite are , ce numiri .. Orban e ala care trimite corpul de control sa dea lumea afara, si nu are nici o remuscare, si se uita in ochii tai si o face pe nevinovatul

    PNL are oameni de calitate, nu pot sa red ca ORICE SE CRAMPONEAZA IN ORBAN

    de fapt ORBAN reprezinta , oamenii ca el (PSD-istii adusi, PDL-istii) obisnuiti cu numiri si datorii, combinatori in spatele usilor marca ROMAN-NOUL-GUZAN

    • probabil cel mai simplu pentru SICA e USL 2.0 si pentru ROMANI si GRINZI (desi o sa mi se spuna ca sica e cel care a fost anti USL, reprezentadn cei 0.1 % din partid anti USL)

  20. Cand veți reuși sa împărțiți ciolanul? Hai faceți naiba guvernul ala ca tot vai de mama noastra va fi. Pe voi va interesează doar ciolanul….ce a mai rămas din el. Sa trăiți bine.

  21. Fara demisia celor doi sefi de partid ,ce au determinat prin actiunile lor scaderea drastica a numarului de votanti si miscorarea numarului celor care agreau dreapta politica , nici un votant nu se va reintoarce in a vota USRPLUS si PNL.

  22. X

  23. Apropo daca il accepta pe Citu premier vai de mama noastra. Astia nu mai merita nici măcar un vot. Asta de vede numai creșteri economice și noi nu mai avem bani și joburi……..Orlando 2. Ne meritam soarta. Si UDMR vor sef la una dintre camere……CE MAI ESTE DE SPUS…….exact sa ne aducem aminte ce ne a spus Brancusi „cand am plecat v am lasat saraci si prosti și când m am întors v am gasit si mai saraci si mai prosti”. Poate ati auzit de el, dacă nu cautati pe goagle.