G4Media.ro

SURSE: Creșterile de taxe și scăderea cheltuielilor publice propuse de ministrul Finanțelor…

Sursa foto: Pexels

SURSE: Creșterile de taxe și scăderea cheltuielilor publice propuse de ministrul Finanțelor nu au convins Comisia Europeană / Oficialii de la Bruxelles au sugerat creșterea TVA cu două puncte / Marcel Ciolacu, negocieri decisive vineri cu Ursula von der Leyen

Oficialii Comisiei Europene cu care a discutat în ultimele zile la Bruxelles ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au rezerve față de impactul bugetar real al măsurilor propuse de guvern, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Directorii din Comisie, care nu au putere de decizie, dar fundamentează tehnic hotărâririle luate de colegiul comisarilor, au sugerat în discuțiile cu Boloș că necesarul de bani la buget ar putea fi strâns prin creșterea TVA cu două puncte, de la 19% la 21%, potrivit informațiilor G4Media.

De altfel, și ministrul Boloș a recunoscut într-o declarație pentru Digi24 că reprezentanții Comisiei Europene au avut semne de întrebare legate de calculele privind impactul bugetar: ”am discutat în termeni de impact bugetar, unde au avut un semn de întrebare cu privire la calculele pe care le-am întocmit și modalitatea la care am ajuns la acel impact”.

O altă măsură sugerată de echipa condusă de Céline Gauer, director general în cadrul Comisiei Europene, este creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. Impozitul a crescut deja o dată în acest an de la 5% la 8%.

În plus, oficialii Comisiei Europene au cerut măsuri mai decise pentru scăderea cheltuielilor statului, care au explodat în ultimii ani.

Boloș a declarat marți că a cerut Comisiei Europene să accepte o țintă de deficit de 5,5% din PIB, semnificativ mai mare decât ținta asumată în legea bugetului, de 4,4% din PIB. Boloș, aflat la Bruxelles la discuții cu oficialii europeni, a spus că le-a prezentat acestora proiectele de creșteri de taxe și de reduceri de cheltuieli

Având în vedere diferențele de opinie între ministrul de Finanțe și oficialii Comisiei Europene, devine decisivă întâlnirea programată vineri la Bruxelles între premierul Marcel Ciolacu și șefa Comisiei, Ursula von der Leyen. La discuții ar putea participa și Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei, responsabil pentru problemele economice.

Notă: Informații pe acest subiect au fost publicate în premieră de Libertatea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

39 comentarii

  1. Hahahahaha! Daca cresc Tva la 21% au aruncat tara in aer. AUR jubileaza. Pe cei din UE nu-i pacaleste Marsel. Au vazut ce nasoala e treaba. Nu ziceau nimic de cresterea Tva, daca situatia nu era chiar grava.

    • Au aruncat pe naiba. Sunt si alte solutii, de pilda de ce unele micro platesc 1% impozit pe venit si altele 16% ? Ca starurile Badea, Gadea si altii de la A3 sunt platiti pe SRL ca sa evite taxele ca angajati ?

    • Mas, prietene mai intereseaza-te cum sta treaba la micro. Daca platesti 1% impozit pe cifra de afaceri la micro, asta nu inseamna ca impozitarea se termina acolo. Vrei sa scoti profitul din micro ca sa-ti cumperi parizer? Trebuie sa emiti dividente care sunt impozitate cu 8%. Ai dividente cu valoarea mai mare decat a 12 salarii minime? Pac platesti 25% la pensie si 10% la sanatate. Asta cu micro paradis fiscal e o vrajeala.

    • Andrei, prietene, stiu foarte bine ca doar am SRL dar platesc 16%. SRL-urile cu 1% sunt vehicule de eludare a taxelor. Adica te bagi angajat la propria firma si gata ai sarit de la 1% la 16%. Si da, per total platesc maxim 12% fara de un angajat care plateste 42%. Ah, si nu am luat aici in considerare faptul ca multi isi amortieaza BMW-ul pe firma sau o multime de alte cheltuieli fictive care le reduce si mai mult valoarea impozabila.

    • „Sunt si alte solutii, de pilda de ce unele micro platesc 1% impozit pe venit si altele 16% ? ”

      Ca sa ne lamurim. Unii platesc 1% din cifra de afaceri, altii 16% din profit.

      La un profit de 10% din cifra de afaceri, cei din categoria a doua platesc in fapt 1,6% din cifra de afaceri. Nu mai e asa mare diferenta, nu?

      Daca onor guvernul va trece impozitarea de microintreprinderi la 3% din cifra de afaceri, e ca si cum absolut toate aceste microintreprinderi sunt impozitate ca si cum ar avea o marja de profit aproape 20%. Toate. Ceea ce e fabulos.

    • @Mas vorbesti pe nas. sotia are micro si eu srl cu 16%. Sotia se zbate cu taxele. inainte erau 2 angajati cu salariu minim. acum sunt 0 angajati. cat crezi ca a castigat statul roman si cum crezi tu ca eludeaza taxele sotia mea ?? cunosc si alte firme mici care se zbat efectic sa supravietuiasca. aceste firme mici sunt alea de la coltul blocului de unde iei o cola, o paine sau un zarzavat. sunt tot afaceri de familie

  2. cand de la 55 secretari de stat ai triplat la 150, cand tai functii de bugetari care nu prea exista , si in general cheltuielile publice sunt doar din pix normal ca nu ai cum sa convingi
    in cazul de fata as putea spune ca adevaratul PNL e de fapt UE, PNL ar fi trebuit sa ne apere de marirea taxelor in special la „privati”

    • Realitatea e ca nu prea au de unde sa taie cheltuielile bugetare. Ca sa tai ceva cheltuieli bugetare trebuie sa faci o informatizare masiva a sistemului , nu e cazul in Romania in urmatorii 10 ani. Ba as spune ca cheltuielile vor creste si anul viitor, nu va da nineni afara angajati si nici nu va taia salarii. Singura solutie e cresterea de taxe. Pana la urma trebuie eliminate exceptiile de toate felurile atat la angajati cat si la srl-uri.

    • Cum sa nu ai de unde sa tai, sigur ca ai daca faci reforma reala prin eliminarea/reducerea „pensiilor speciale”, dat afara prin reorganizare ministerele si mai ales administratia locala, sa taie din salariile nesimtite de la agentiile de „supraveghere” care numai supraveghere nu fac, sunt atat de multe feluri de a taia cheltuieli inutile incat discutie nu-si are rostul. Mie unul nu-mi convine sa-mi bage mana statul in buzunar fara sa-mi presteze calitatea serviciilor publice.

    • @Mas ba exista o gramada de cheltuieli care se pot elimina fara informatizarea sistemului. Asta e o gaselnita ieftina!

    • @Mas este un postac pesedist, angajat la stat. Tot el susținea că nu este nevoie de IT-isti, fiindcă el este programator și antreprenor

    • @IO OI, prostutule, nu merge si angajat la stat si antreprenor si programator. Eu spun doar atat: o solutie corecta, onesta, etica este sa se elimine toate exceptiile atat la angajati cat si la SRL-uri. Avem angajati care platesc toate taxele si altii care nu platesc aproape nimic. Avem SRL-uri care platesc 16% si SRL-uri care platesc 1%. Tu esti doar un profitor sinistru al acestui sistem neo-feudal prin care altii iti platesc tie taxele.

    • @Mas
      Lui nu-i plateste nimeni taxele, si le plateste singur din banii lui primiti pentru munca lui. Stiu ca vrei ca toti sa platim taxe care sa intre in buzunarele si asa pline de bani ale bogatasilor din aceasta tara, bogatasi cu pile, care cu acces la bani publici.

      Nu va suparati, asta inseamna ca noi, it-istii vom scapa de plata impozitului asa cum planifica Ciolacu?

  3. Normal, dacă sunt măsuri timide!
    Teoretic, în septembrie, coaliția se ceartă și în octombrie se sparge.

  4. Peste încă 30 de ani de PSD, PNL va fi la fel de dezastru, doar averile lor vor fi de x10 mai mari.

  5. Băi tată, băi! Ăștia n-au înțeles nimic. Sau se fac că nu înțeleg?

  6. Marcel Ciolacu: „Vineri negocieri decisive…”. Aș zice decisive patriotule, dar nu în genunchi. N’așa?

  7. Ciolacu a prezentat la UE niste calcule fanteziste, a crezut ca nu stiu sa citeasca si scapa. Cand au facut proba nu a iesit rezultatul. Majorarea TVA va prabusi consumul. Cumparam papa si cam atat.

    • UE a venit cu o soluție logică pentru o țară condusă de proști și hoți. Corect ar să crească TVA pentru produse și servicii neesențiale și mai ales la cele de lux.

  8. @mas daca ramai fara bani intai te opresti din cheltuieli apoi gasesti o sursa de venit. intai scazi cheltuielile bugetare apoi bagi taxe alora care aduc bani. in plus, bruxelles vrea ca ciorapu sa umble la speciale ca sa coboare plafonul pensiilor. sah-mat pt partidul gpl

  9. M-am lămurit definitiv și cu dăsteptii de tehnocrați de la CE! Să vii cu recomandarea de creștere a TVA în momentul în care inflația e încă mare, consumul gâfâie și creșterea economică decelereaza, înseamnă că nu prea te duce capul! Cheltuiala Statului trebuie redusă masiv si eliminarea tuturor excepțiilor din taxare se impun acum.
    Atâta competență este la CE cata e și la Guvernul României! Ne mai mirăm de decizii aiuristice și strategii halocinogene ale Comisiei Europene!

    • hm…. eu tare sunt curios sa vad inregistrarea convorbirii. ca nu prea il cred pe cuvant pe ai nostri

    • Pe mine nu mă mai miră nimic! Oricum îi suspectam mai demult de incompetență și ticăloșie și pe ăia de la Bruxelles!

  10. Un lucru e clar: e groasă rău.

  11. Ma intreb ce ar putea discuta Ciolacu cu Ursula.. doi de-un leu pusi pe capatuiala

    • Hahaahaaa…doar în viziunea AUR, Ciolacu poate părea la același nivel cu Ursula!

    • N-am spus ca-s de acelasi nivel si nici nu sunt simpatizant AUR. Ca sa fie clar prefer Reper, dar asta nu inseamna ca am o parere buna despre Ursula.

    • Ai spus „doi de-un leu”. Matematica este una dintre cele mai clare științe…1leu+ 1leu= 2 lei, și 1 leu = 1 leu

  12. Ttt comentarii destul de multe, dar lipsa cuvantul cheie cheltuieli si ca sa fie mai clar sunt 2 vorbe cheltuieli bugetare!

    Hai ca trebuie sa se poata!

    PS ii iubesc pe astia de la CE!

  13. Negociază Ciolacul cu căciula-n mână și plecăciuni adânci. E și el pe-acolo… nici el nu știe de ce…

  14. Nu stiu de ce se utilizeaza termenul „negociere”. Nu exista nicio tranzactie sau Ciolacu solicita cresterea limitei de deficit dar ce poate oferi in schimbul primirii acceptului? Nu stim…

  15. Ce burtă de râs voi face la întoarcerea lui Cioli de la Bruxelles!