G4Media.ro

SUA ridică embargoul asupra vânzării de arme pentru Cipru printr-o decizie istorică

captură video

SUA ridică embargoul asupra vânzării de arme pentru Cipru printr-o decizie istorică

Administrația Biden a anunțat că SUA vor ridica complet embargoul asupra armelor impus Ciprului, o decizie de referință care confirmă aprofundarea parteneriatului strategic dintre cele două țări, transmite publicația elenă Kathimerini.

Această măsură urmează ridicării parțiale a embargoului în 2020. De asemenea, ea vine după ani de muncă de lobby la Capitoliu, unde lideri din Congres, precum senatorii Menendez și Rubio și reprezentanții Bilirakis, Cicilline și Deutch, au jucat un rol-cheie în a pune capăt unei politici care datează de decenii.

Imediat, Ministerul de externe al Turciei a condamnat decizia luată de Departamentul de Stat al SUA.

Turcia a apreciat că măsura luată de Statele Unite „va întări şi mai mult intransigenţa părţii cipriote greceşti şi va afecta negativ eforturile de a rezolva problema Ciprului”. Ridicarea embargoului „va duce la o cursă a înarmării pe insulă, afectând pacea şi stabilitatea în estul Mediteranei”, arată comunicatul diplomaţiei turce.

Ankara cere Washingtonului să îşi reconsidere decizia şi să ducă o politică echilibrată faţă de părţile din Cipru.

Insula Cipru este împărţită din 1974, când forţele turce au invadat insula după o lovitură de stat a grecilor. De atunci, sudul Ciprului este condus de o administraţie a etnicilor greci şi recunoscut de Uniunea Europeană ca stat membru. Turcia este în schimb singura ţară care recunoaşte Republica Turcă a Ciprului de Nord.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Este prea liniște în Mediterana? Hai că rezolvaă democratul planetar, pacifistul mondial problema și o pune de o încăierare între ciprioții greci și turci.

 2. Ce ne mai place destabilizarea zonelor fierbinti, ce ne mai place ra.zbo.iul departe de granitele noastre, da noi suntem amerindienii, manipu.l.atorii lumii moderne!!!
  No problem, judgment day is near!!

 3. Sc.lavi ai rusnacilor multe placute suedeze in alta ordine de idei, Nea Erdogane pazea ca vine, cum, nu se stie, dar vine!

 4. Exact acum cind tensiunile dintre Turcia si Grecia cresc, s-au gindit si americanii sa toarne un pic de gaz pe foc !
  Bagatul batului prin gard, a devenit sport national in SUA.
  Din ce in ce mai mult pierd dreptul moral de a da lectii de comportament altora !
  Pacat.