G4Media.ro

Studiu: Vremea la începutul anilor 1800 – oamenii umblau desculți în ianuarie…

Sursa foto: Razvanpop.ro

Studiu: Vremea la începutul anilor 1800 – oamenii umblau desculți în ianuarie și ningea în iunie / Efectele erupției vulcanului Tambora din 1815 în Transilvania

Efectele erupției vulcanului Tambora de pe insula Sumbawa din Indonezia, produsă în 1815, au ajuns și în Transilvania, notează istoricul Dorin Ioan Rus într-un studiu care urmărește evoluția fenomenelor meteorologice neobișnuite în perioada de dinaintea și de după erupție, scrie Turnul Sfatului.

Absolvent al Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, Istorie-Antropologie, Rus a scris lucrarea în perioada în care era profesor la Institutul de Istorie al Universității din Graz, Austria, iar studiul face o corelație între  cea mai puternică erupție vulcanică înregistrată în istoria omenirii, produsă în Indonezia în 1815 și felul în care s-a manifestat vremea în nord-vestul României, în acea perioadă.

”Erupția Tamborei din 10 aprilie 1815 a declanșat o schimbare bruscă și gravă a vremii. Scăderea temperaturii care a urmat a provocat o scădere masivă a producției agricole care, la rândul ei, a dus la la o criză alimentară în anii următori. Multe cronici, cărți de călătorie și documente oficiale din Europa Centrală și de Vest menționează temperaturile scăzute, creșterea prețurilor, sărăcia și crizele alimentare”, se precizează în studiu.

Întregul articol poate fi citit în Turnul Sfatului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Efectele erupției vulcanului Tambora de pe insula Sumbawa din Indonezia, produsă în 1815, au ajuns și în Transilvania, notează Dorin Ioan Rus în lucrarea ”Anomalii meteorologice în Transilvania, Banat și Partium, din 1813 până în 1818, reflectate în sursele contemporane”

    Cam așa începe articolul. Atunci care mai este legătura dintre modificările cilmatice din 1813-1814 și erupția vulacnului din 1815?!!

    O altă mostră de ”acuratețe” aici:

    ”Într-o pravilă dintr-o localitate necunoscută din Transilvania, o însemnare consemnează că în 17 aprilie a nins abundent, prunii rupându-se sub greutatea zăpezii, și că zăpada care a căzut sâmbătă, 20 aprilie 1814, a rămas până miercuri, 20 aprilie 1814.”

    O bulibășeală de nedescris