G4Media.ro

Studiu: Remisie completă la aproape jumătate dintre pacienții cu cancer hepatic avansat,…

Sursa foto: Știrile Pro TV

Studiu: Remisie completă la aproape jumătate dintre pacienții cu cancer hepatic avansat, printr-o terapie inovatoare testată la Hong Kong

Cancerul hepatic avansat este adesea asociat cu opţiuni terapeutice limitate, însă o echipă de cercetători din Hong Kong a testat o strategie inovatoare de tratament care a condus la remisie completă la aproape jumătate dintre pacienţii incluşi într-un studiu, transmite News.ro.

O echipă de cercetare interdisciplinară din cadrul School of Clinical Medicine, a Universităţii din Hong Kong (HKUMed), a demonstrat un răspuns durabil şi de lungă durată cu un tratament nou, care combină terapii cu acţiune loco-regională, intervenţii medicale, ce acţionează direct asupra tumorilor din ficat, cu imunoterapia (LRT-IO), în cazul pacienţilor cu cancer hepatic avansat.

Studiul marchează prima analiză a rezultatelor pe termen lung pentru pacienţii cu cancer hepatic local avansat care au primit acest tratament.

Cercetătorii au identificat factori-cheie asociaţi cu un răspuns complet şi au constatat că această abordare este sigură, eficientă şi cu rezultate de lungă durată. Rezultatele arată că pacienţii cu cancer hepatic avansat care obţin un răspuns complet la tratament au şanse semnificativ mai mari de supravieţuire pe termen lung.

Cancerul hepatic avansat este adesea considerat incurabil, însă în anumite cazuri poate fi adus într-un stadiu tratabil cu ajutorul unor combinaţii de terapie, ceea ce poate permite ulterior o intervenţie chirurgicală cu intenţie curativă.

Noua strategie propusă pentru tratamentul cancerului hepatic include trei tratamente: radioterapia stereotactică corporală (SBRT), chemoembolizare hepatică transarterială (TACE), urmată de imunoterapie.

În studii anterioare, echipa a constatat că tumorile au dispărut complet la 42% dintre pacienţi după tratament, conform examinărilor prin RMN sau CT, chiar şi fără intervenţie chirurgicală curativă.

Deşi abordarea LRT-IO a demonstrat o eficienţă semnificativă în tratarea cancerului hepatic avansat şi inoperabil, efectele sale pe termen lung nu au fost cunoscute până acum.

Acest studiu şi-a propus să investigheze rezultatele pe termen lung ale acestei abordării LRT-IO şi să identifice factorii care contribuie la un răspuns complet şi durabil la tratament.

Metode de cercetare şi rezultate

Echipa de cercetare de la HKUMed a monitorizat îndeaproape 63 de pacienţi cu cancer hepatic local avansat şi inoperabil care au fost trataţi cu abordarea LRT-IO între ianuarie 2018 şi decembrie 2022.

Pacienţii, ale căror tumori aveau în medie 10 cm, au fost monitorizaţi periodic pe o perioadă de aproape trei ani.

În acest interval, 29 de pacienţi (46%) au atins un răspuns complet, iar două treimi dintre aceştia erau fără recidivă la momentul analizei din iunie 2023.

În mod remarcabil, pacienţii care au obţinut un răspuns complet au avut o rată de supravieţuire la trei ani de peste două ori mai mare comparativ cu cei care nu au avut un astfel de răspuns (76% faţă de 28%).

Rata de supravieţuire globală pentru pacienţii cu răspuns complet a fost comparabilă cu cea a pacienţilor supuşi unei intervenţii chirurgicale curative.

Deşi aproximativ o treime dintre pacienţi au avut o recidivă a cancerului, 60% dintre aceştia au fost eligibili pentru o intervenţie chirurgicală curativă ca opţiune de tratament primar.

„Studiul nostru oferă date pe termen lung care confirmă concluziile anterioare: abordarea LRT-IO este un tratament cu potenţial curativ pentru cancerul hepatic cu dimensiuni mari (n.r. tumori de aproape 10 cm), inoperabil, cu o rată de răspuns complet de 46% şi o supravieţuire de 75% în rândul pacienţilor care au atins un răspuns complet”, a declarat dr. Chiang Chi-leung, medic la Departamentul de Oncologie Clinică, din cadrul Facultăţii de Medicină, HKUMed, citat într-un comunicat.

Semnificaţia studiului

Anterior, un diagnostic de cancer hepatic avansat lăsa pacienţii cu puţine opţiuni terapeutice. Acum, abordarea LRT-IO deschide noi perspective nu doar pentru gestionarea bolii în stadiu avansat, ci şi pentru o potenţială vindecare.

Noua cercetare demonstrează eficienţa pe termen lung a combinaţiei de tratament LRT-IO pentru pacienţii cu cancer hepatic avansat, arătând că aproape jumătate dintre pacienţi au prezentat un răspuns complet doar prin această abordare, fără a fi necesară intervenţia chirurgicală, potrivit cercetătorilor.

În ciuda acestor rezultate încurajatoare, persistă preocupările legate de recidiva cancerului, în special având în vedere rata ridicată de recidivă în cancerul hepatic.

Aceste date de urmărire oferă dovezi importante care susţin abordarea LRT-IO ca opţiune de tratament sigură şi eficientă pe termen lung.

Pentru pacienţii în vârstă, cu comorbidităţi sau cu localizări tumorale dificile, unde intervenţia chirurgicală nu este fezabilă, studiul arată pentru prima dată în literatura de specialitate că LRT-IO, urmată de o strategie de monitorizare activă fără intervenţie imediată (de tip „watch-and-wait”), este o opţiune viabilă.

Acesta este cel mai amplu studiu de până acum privind pacienţii cu cancer hepatic avansat trataţi cu LRT-IO şi primul care examinează rezultatele de sănătate pe termen lung ale acestui tratament.

Un aspect esenţial pentru medicii specialişti implicaţi în tratarea cancerului hepatic este relevanţa strategiei de monitorizare activă. Aceasta se conturează ca o opţiune viabilă de gestionare pentru pacienţii care au obţinut un răspuns complet la tratamentul LRT-IO, susţinută de ratele încurajatoare de supravieţuire observate în studiu, notează autorii studiului publicat în revista JAMA Oncology.

În 2024, o abordare similară de tratament, numită „START-FIT”, concepută de aceeaşi echipă de cercetare, a fost inclusă în Ghidul Naţional de Management al Cancerului Hepatic din China (ediţia 2024). Echipa de cercetare este optimistă că şi abordarea LRT-IO va fi inclusă în viitoarele ghiduri datorită acestor cercetări de ultimă oră.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.