G4Media.ro

Studiu: Părinții români cred că cel mai mare pericol pentru copiii lor…

Sursa foto: Unsplash / Julia Coimbra

Studiu: Părinții români cred că cel mai mare pericol pentru copiii lor este folosirea excesivă a tehnologiei și a internetului

Românii consideră că utilizarea excesivă a tehnologiei și a internetului reprezintă cea mai mare primejdie la adresa copiilor, rezultă din cel mai recent studiu Reveal Marketing Research. Astfel, 59% dintre părinții români cred că excesul de ecrane este cel mai mare pericol la care sunt expuși copiii în prezent, 52% cred că expunerea în mediul online și 43% violența din mass-media. În plus, 63% dintre părinții români sunt dispuși să plătească suplimentar pentru a-și sprijini copiii în accesarea diferitelor domenii de interes.

Studiul mai arată că părinții văd preadolescența (6-12 ani) și adolescența (13-18 ani) ca fiind cele mai vulnerabile perioade pentru a cădea pradă dependenței de mediul virtual și ecrane, pe când în cazul copiilor sub 5 ani siguranța fizică înregistrează valori semnificativ mai mari.

Principalele măsuri pentru a proteja copiii de aceste pericole sunt conversațiile și educația despre siguranța online (46%), limitarea timpului petrecut pe internet (46%), petrecerea timpului în aer liber (45%), supravegherea constantă (37%) sau verificarea și setarea unor filtre de conținut (32%).

În cazul copiilor sub 5 ani, supravegherea constantă este mai des întâlnită (56% vs. 46% total eșantion), în cazul copiilor între 4-12 ani există în mai mare măsură limite clar stabilite ale timpului petrecut pe internet (63% vs. 46% total eșantion), pe când în cazul adolescenților între 13-18 ani primează ca importanță discuțiile și educația despre siguranța online (57% vs. 46% total eșantion).

Una dintre activitățile zilnice ale copiilor este petrecerea timpului în mediul online, 49% dintre copii petrecând în medie între 1-3 ore pe zi utilizând internetul, într-o măsură semnificativ mai mică copiii sub 3 ani (32%). Timpul petrecut online crește o dată cu înaintarea în vârstă, astfel că, mai mult de o treime dintre adolescenți (13-18 ani) utilizează internetul mai mult de 3 ore pe zi (37% vs. 26% total eșantion).

Principalele activități pe care le au copiii în mediul virtual sunt vizionarea de videoclipuri și conținut media (56%), în special adolescenții între 13-15 ani (72%), navigarea pe internet și căutarea de informații (52%), într-o măsură semnificativ mai mare copiii din mediul urban (54% vs. 45% mediul rural), jocurile online (49%), preferate cu precădere de către copiii din ciclul primar și gimnazial cu vârste între 6-15 ani (63%), socializarea online cu prietenii (48%), în special în cazul adolescenților între 13-18 ani (63%) sau accesarea diferitelor platforme de învățare online (29%), cu precădere utilizate de adolescenții între 16-18 ani (38%).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Asa este, ca in rest, mai ales cu invatatul si manierele stam foarte bine. Cei mai buni din lume…

  2. Parintii care sunt pe ultimul loc in UE, in 2023, la consumul de sapun si deodorant, avand 3 clase dar cu pareri de doctor, inginer, arbitru sau antrenor de fotbal, bineinteles ca se teme de scoala si tehnologie. Copilul lui nu va sti ce e ala prezervativ dar va sti de unde sa cumpere lumanari