G4Media.ro

Studiu: Gamerii riscă pierderea ireversibilă a auzului pentru că stau cu volumul…

sursa foto: Pixabay

Studiu: Gamerii riscă pierderea ireversibilă a auzului pentru că stau cu volumul la maxim

Persoanele care se joacă jocuri video riscă să își afecteze auzul din cauza unor niveluri sonore potențial nesigure, potrivit unui studiu, scrie BBC.

Noua analiză sugerează că jucătorii stau pentru perioade lungi de timp cu volumul dat la maxim, dincolo de limitele de siguranță. Studiul spune că acest lucru ar putea contribui la pierderea ireversibilă a auzului sau la tinitus, un țiuit constant în urechi. Lucrarea, publicată în BMJ Public Health, a analizat 14 studii care au implicat în total peste 50.000 de persoane.

Cercetătorii îndeamnă la mai multe eforturi în domeniul sănătății publice pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor legate de gameri, la fel cum s-a procedat în cazul muzicii live și al căștilor.

Desigur, jucătorii ar putea reduce volumul în timp ce joacă pentru a minimiza riscul, dar studiul sugerează că o parte a problemei este reprezentată de durata de timp în care oamenii sunt expuși la volume ridicate.

De exemplu, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că adulții pot fi expuși în siguranță la 80 de decibeli (dB) timp de 40 de ore pe săptămână, ceea ce reprezintă aproximativ nivelul de zgomot al unei sonerii de la ușă.

Peste acest nivel, însă, cantitatea sigură de expunere la zgomot scade rapid.

Conform ghidului OMS, adulții ar trebui să asculte doar 90 dB timp de patru ore pe săptămână și 95 dB timp de o oră și 15 minute pe săptămână. Pentru copii, pragurile sunt chiar mai mici.

Unul dintre studiile evaluate de cercetători a constatat că nivelurile medii de zgomot în căști în patru jocuri de tir se situează între 88,5 și 91,2dB.

Un alt studiu a constatat că sunetele de impuls – explozii scurte și puternice, cum ar fi zgomotele de împușcături – au atins 119dB.

Documentul a constatat, de asemenea, că în trei studii separate, băieții au fost înregistrați ca jucând jocuri video mai des decât fetele, pentru perioade mai lungi și la volume mai mari.

Unele studii au găsit corelații între jocuri și pierderea auzului, în timp ce altele au asociat această activitate cu tinitus. Acestea au folosit o combinație de date auto-raportate și teste auditive pentru a evalua auzul.

Autorii recunosc că ar trebui efectuate mai multe cercetări pentru a stabili o legătură mai puternică între jocuri și pierderea auzului.

Aceștia adaugă că ar trebui analizat mai atent impactul sporturilor electronice, regiunea geografică, sexul și vârsta.

Unele dintre studiile pe care le-au analizat datează din anii 1990, când lumea jocurilor era foarte diferită de cea de acum.

Doar două lucrări publicate în ultimii 10 ani au măsurat în mod obiectiv nivelurile de sunet produse de jocurile video sau de centrele de jocuri, care sunt asemănătoare cu arcadele de jocuri video și sunt populare în Asia.

Ukie, organismul industriei jocurilor de noroc, a declarat că încurajează în continuare oamenii să folosească căștile în limita unor niveluri sigure, dar nu a dorit să facă alte comentarii cu privire la noul studiu.

Sfaturi pentru a vă proteja auzul în timpul jocurilor

Reduceți volumul – 50% este un bun punct de referință. Unele jocuri vă permit să reglați nivelul de sunet pentru efecte speciale și muzică.

– Faceți pauze regulate – cel puțin 5 minute la fiecare oră – pentru a vă odihni urechile.

– Dacă vă jucați într-un mediu zgomotos, folosiți căști cu anulare a zgomotului și nu depășiți limitele de volum sigure.

Sursa: Institutul Național Regal pentru Surzi (Royal National Institute for Deaf People)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează