G4Media.ro

STUDIU Factorii principali de risc pentru demență: poluarea din trafic, consumul major…

Foto: NHS

STUDIU Factorii principali de risc pentru demență: poluarea din trafic, consumul major de alcool și diabetul de tip 2

Cele mai eficiente trei lucruri pe care le puteți face pentru a proteja regiunile „fragile” ale creierului de demență sunt evitarea poluării din trafic, consumul redus de alcool și reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2, sugerează un studiu al Universității Oxford, citat de The Times.

Cercetătorii au analizat 161 de „factori de risc modificabili pentru demență” diferiți. Aceștia se referă la factorii de sănătate și de stil de viață asupra cărora oamenii au un anumit grad de control și care au fost legați de un risc crescut de a dezvolta afecțiuni precum boala Alzheimer.

Aceștia au fost grupați în 15 categorii: tensiune arterială, colesterol, diabet, greutate, consum de alcool, fumat, stări depresive, inflamații, poluare, auz, somn, activitate socială, dietă, exerciții fizice și educație.

Cercetătorii au analizat apoi impactul pe care acești factori l-au avut asupra unor „părți specifice ale creierului care sunt deosebit de fragile”.

Aceștia le-au definit ca fiind o „rețea de regiuni de ordin superior” din creier care procesează informațiile provenite de la simțurile noastre. Aceste regiuni „nu numai că se dezvoltă mai târziu în timpul adolescenței, dar prezintă și o degenerare mai timpurie la bătrânețe” și sunt deosebit de vulnerabile la afecțiuni precum schizofrenia și boala Alzheimer, ceea ce le transformă într-un „punct slab”, au declarat cercetătorii.

Studiul, publicat în revista Nature Communications, a analizat scanările creierului a 40.000 de persoane deținute în UK Biobank. Aceștia aveau vârste cuprinse între 44 și 83 de ani și au fost clasificați ca fiind „în general destul de sănătoși”, doar câteva zeci dintre ei fiind diagnosticați cu demență înainte de scanări.

„Am descoperit acum că, dintre toți factorii de risc modificabili comuni pentru demență, cei mai dăunători pentru acest punct slab sunt diabetul, poluarea cauzată de trafic și consumul de alcool”, a declarat Gwenaëlle Douaud, profesorul care a condus studiul.

Acești trei factori au fost urmați de somnul slab, excesul de greutate, fumatul și hipertensiunea arterială.

Douaud a precizat că impactul poluării a fost „legat în mod specific de trafic și de motoarele cu combustie”, și anume de dioxidul de azot, în timp ce impactul alcoolului a fost legat de „frecvența consumului”.

Cei care au declarat că au consumat alcool „zilnic sau aproape zilnic” au fost cei mai expuși riscului, peste cei care au băut de trei până la patru ori pe săptămână, o dată sau de două ori pe săptămână, de una până la trei ori pe lună, doar la ocazii speciale sau niciodată.

Deși studiul nu a făcut diferența între diabetul de tip 1 și cel de tip 2, Douaud a spus că cel mai probabil tipul 2 a fost cel care a avut cel mai mare impact, menționând că studiul a examinat efectul diabetului asupra zonelor fragile ale creierului independent de impactul obezității și al exercițiilor fizice.

Studiul nu a putut dovedi că reducerea expunerii la poluare, a consumului de alcool și a riscului de diabet ar fi sigure pentru a reduce șansele de a dezvolta demență, dar Douaud a spus: „Factorii de risc modificabili pot fi potențial schimbați pe tot parcursul vieții pentru a preveni sau întârzia apariția bolii și pentru a frâna procesul de îmbătrânire”.

Ea a declarat pentru The Times: „Pentru a proteja aceste regiuni fragile ale creierului, aș spune că, dacă este posibil – și, desigur, este mai ușor de spus decât de făcut – încercați să vă țineți sub control diabetul [sau să evitați dezvoltarea diabetului de tip 2] cu o dietă sănătoasă și variată, să vă protejați de poluarea cauzată de trafic și să beți cu moderație.

„Dar, desigur, unele dintre acestea nu ar trebui să depindă doar de indivizi. Sarcina ar trebui să fie împărțită și cu guvernele și consiliile locale care concep politici specifice pentru a aborda aceste aspecte.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...