
STUDIU: De ce locuitorii orașelor au mai multe alergii decât cei din mediul rural? / „Mediul agricol, bogat în microbi, pare să favorizeze dezvoltarea unui sistem imunitar mai tolerant”
Organizarea unei ieșiri în parc sau la țară poate să nu fie o idee bună primăvara dacă copilul dumneavoastră suferă de alergii. Nasul care curge și ochii roșii sunt o apariție obișnuită imediat ce părăsiți orașul. Cum se face că mediul urban este mai sănătos? Nu, de fapt, acesta ar putea slăbi sănătatea copiilor noștri, scrie Corriere della Sera.
Potrivit unui nou studiu american, copiii de la oraș suferă mai mult de alergii decât cei care trăiesc în zonele rurale. Explicația constă în un set de celule imunitare care ar putea juca un rol crucial în dezvoltarea bolilor alergice și ar explica diferențele dintre populațiile urbane și rurale.
Celulele imune identificate sunt o sub-populație unică de celule T cunoscute sub denumirea de celule helper 2 (Th2) cu caracteristici moleculare distincte.
După cum explică cercetătorii de la Departamentul de Pediatrie din cadrul Centrului Medical al Universității Rochester (URMC), limfocitele T sunt celule imunitare esențiale pentru combaterea infecțiilor, dar există dovezi că acest subtip specific recunoaște anumite alimente ca fiind alergene și le atacă.
„Celulele T pro-alergice sunt mai inflamatorii decât oricare dintre cele descrise anterior în acest context”, subliniază autorul cercetării, Järvinen-Seppo, șeful secției de alergologie și imunologie pediatrică de la UR Medicine la Golisano Children’s Hospital.
Ele au fost găsite mai frecvent la copiii care locuiau în orașe și care au dezvoltat ulterior alergii, ceea ce sugerează că ar putea fi un biomarker predictiv în boala alergică.
Studiul, publicat în revista Allergy, compară probele de sânge ale sugarilor care trăiesc în oraș cu cele ale sugarilor dintr-o comunitate agricolă, în special Old Order Mennonites (OOM) din regiunea Finger Lakes din nordul statului New York, cunoscută pentru ratele scăzute de alergii. Cercetătorii au constatat că, în timp ce sugarii din mediul urban au niveluri mai ridicate de celule Th2 agresive, sugarii OOM au mai multe celule T reglatoare, care ajută la menținerea echilibrului sistemului imunitar și reduc probabilitatea apariției răspunsurilor alergice.
Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica o posibilă cauză, Järvinen-Seppo emite ipoteza că diferențele în dezvoltarea microbiomului intestinal între cele două populații și expunerea mai mare la bacterii „sănătoase” la copiii care trăiesc în zonele rurale pot fi un factor care contribuie.
„Mediul agricol, bogat în microbi, pare să favorizeze dezvoltarea unui sistem imunitar mai tolerant. În același timp, mediul urban poate favoriza apariția celulelor imunitare predispuse la inflamații alergice”, explică expertul.
Studiul face parte din un studiu mai amplu, finanțat de National Institutes Of Health (NIH), privind modul în care expunerile timpurii afectează rezultatele imunitare pe termen lung.
În 2023, echipa lui Järvinen-Seppo a primit un grant de 7 milioane de dolari de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) pentru astudia diferențele de mediu, microbiom și imunitate dintre copiii sub 12 ani din mediul urban și rural.
Scopul este de a continua această activitate pentru a descoperi factori de protecție care ar putea fi traduși în terapii preventive, inclusiv probiotice sau alte metode de promovare a colonizării microbiene sănătoase în copilăria timpurie, în special pentru copiii care locuiesc în orașe și care altfel ar putea ratabeneficiile de calmare imunitară ale vieții rurale.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank