G4Media.ro

STUDIU: Creşterea obezităţii va frâna economiile ţărilor în curs de dezvoltare

Sursa foto: Pixabay

STUDIU: Creşterea obezităţii va frâna economiile ţărilor în curs de dezvoltare

Creşterea ratelor obezităţii va costa economia mondială 3,3% din Produsul Intern Brut global până în 2060, încetinind în special dezvoltarea ţărilor cu venituri reduse, arată un nou studiu publicat miercuri, informează AFP, preluată de Agerpres.

Studiul, publicat în revista BMJ Global Health, oferă pentru prima dată o estimare mondială a impactului economic al obezităţii, precum şi estimări pentru 161 de ţări.

Această maladie, definită printr-un indice al masei corporale de peste 30 la o persoană adultă, şi mai mare de 25 în cazul persoanelor supraponderale, antrenează afecţiuni cardiace, diabet sau cancere.

La nivel global, aproape două treimi dintre adulţi trăiesc în prezent în supraponderalitate sau obezitate. Şi estimăm că până în 2060 se va ajunge la trei din patru adulţi”, a declarat autorul principal al studiului, Rachel Nugent, cu ocazia Adunării generale a ONU.

În prezent, obezitatea costă echivalentul a 2,2% din PIB-ul mondial în fiecare an. Cele mai mari creşteri sunt aşteptate în ţările care au cele mai mici resurse.

În termeni absoluţi, China, SUA şi India ar urma să înregistreze cel mai mare impact, autorii studiului estimând că creşterea obezităţii va costa aceste ţări 10.000 de miliarde de dolari, 2.500 de miliarde de dolari şi respectiv 850 de miliarde de dolari până în 2060.

În cazul României, conform estimărilor autorilor raportului, creşterea obezităţii va costa aproximativ 29 de miliarde de dolari.

Însă, ca procent din economie, ţările cele mai afectate de obezitate ar urma să fie Emiratele Arabe Unite, unde obezitatea va costa 11% din PIB, şi Trinidad-Tobago, cu 10,2% din PIB. România este undeva la mijloc în condiţiile în care, conform estimărilor autorilor raportului, obezitatea va costa 4,47% din PIB până în 2060.

Documentul a luat în calcul atât costurile directe, care au legătură cu îngrijirile medicale, cât şi costurile indirecte, legate de decesele premature şi pierderea de productivitate. Studiile realizate până acum au luat în calcul doar primele costuri. „Costurile mai puţin vizibile constitue o frână în calea dezvoltării”, a apreciat Rachel Nugent.

Creşterea populaţiei şi a economiei unei ţări sunt motoarele principale ale prevalenţei obezităţii. Pe măsură ce ţările se îmbogăţesc, regimurile alimentare se schimbă, pentru a include mai mult produse procesate. În anumite ţări, îmbătrânirea populaţiei este un alt factor cheie, deoarece persoanele în vârstă au dificultăţi mai mari în a pierde din greutate.

Există numeroase răspunsuri posibile, consideră Francesco Branca, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. „Politicile de preţ, de exemplu, prin care ar costa mai mult hrana care contribuie la obezitate, precum produsele cu un conţinut ridicat de grăsimi sau zahăr”, a explicat Francesco Branca.

Alte măsuri includ o mai bună etichetare care să informeze consumatorul, mai multe măsuri preventive şi un acces mai bun la consiliere şi tratamente.

Potrivit autorilor raportului, costul economic asociat obezităţii „nu este atribuibil comportamentelor individuale”, ci este mai degrabă o consecinţă a priorităţilor sociale şi comerciale care modifică mediul. În consecinţă, cei care sunt la putere au responsabilitatea de a rezolva aceste probleme.

„Trebuie să recunoaştem că obezitatea este o maladie complexă şi să încetăm să dăm vina pe indivizi, să oprim stigmatizarea”, a spus Simon Barquera, directorul Centrului de cercetare şi sănătate în nutriţie din Mexic.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Deci Buhnici a avut dreptate să pună grasele la regim și sport !

  2. Sa manace mai putin lumea. Majoritatea tinerilor sunt obezi, obez nu inseamna numai sa fii lat cat un tractor ci sa ai o greutate peste cea normala. Majoritatea barbatilor intre 20-40 ani arata precar (multi au sani ca de adolescente, sunci ce atarna in parti, si pe langa asta mai poarta si blugi mulati sau tricouri stramte).

    De femei nu mai zic. Putine sunt cele care tin la fizicul lor. Multe dintre femei sunt asa de late ca ocupa 2 locuri in autobuz.

    Solutia de a te tine in forma e simpla. Nu consuma mai multe calorii decat arzi si fa zilnic macar 30min de sport intensiv.

    • Nu e cantitatea. Constatam zilele astea ca toate contin zahar. Paine, sosuri, pana si la friptura se pune zahar….Dulciurile au atat de mult zahar incat nu se mai simt alte arome. Suntem niste Sugari.

    • @mmm ce am scris eu?

      ” Nu consuma mai multe calorii decat arzi si fa zilnic macar 30min de sport intensiv.” Deci mancatul mai putin implica automat si mai putine calorii. Daca alegi sa manaci zilnic numai zahar atunci la fel, manaca mai putin, astfel incat sa nu treci peste numarul de calorii pe care-l arzi, insa asta nu inseamna ca vei fi sanatos.

      Din cate stiu eu pe toate ambalajele de alimente scrie clar cate Kcal contin la 100g, asa ca e treaba fiecaruia sa se uite si sa calculeze. Faptul ca toate alimentele contin zahar nu e scuza sa fii obez. E doar lene si nepasare!

  3. Mersul pe jos, miscare, urcatul pe jos (macar 1-2 etaje) si mancare fara prajeli/sosuri/paine multa/etc. Portii mici (principalul lucru) si fara diversele bauturi dulci/indulcite.
    Usor de facut, ieftin si… imposibil (in cazul Romaniei)

  4. Ca deja ne kkm pe jos nu mai nimerim cu gaura curului peste gaura veceului.

  5. Deci buhunici ala avea dreptate :)))

  6. * Senzatia de foame = mecanism natural al organismului prin care acesta iti spune cand sa mananci
    * Senzatia de satietate = mecanism natural al organismului prin care acesta iti spune cand sa te opresti din mancat

    ZAHARUL INHIBA SENZATIA DE SATIETATE!

    Sa presupunem ca o cantitate de 400 grame dintr-un aliment, fara zahar adaugat, este suficienta pentru a declansa senzatia de satietate. Odata ce a fost adaugat zahar in alimentul respectiv, zaharul inhiba senzatia de satietate si senzatia de foame se va pastra si dupa cele 400 de grame ingerate. Ce faci atunci? Continui sa mananci, bineinteles. Te opresti probabil pe la 500-600 de grame ingerate, nu pentru ca dupa aceasta cantitate mai mare simti ca te-ai saturat, ci pentru ca intervine discomfortul fizic, te simti prea plin, cu burta umflata pana la gura, respiratia iti este ingreunata, aparatul digestiv este suprasolicitat etc.

    Deci ce cauta zaharul in carnati de exemplu? De ce-l adauga producatorul?

    Din lacomie. Pentru ca sa consumi mai mult. Adica pentru a muta mai multi bani din buzunarul tau in buzunarul producatorului/vanzatorului. Beneficiu clar pentru el (bani in plus), dezavantaje clare pentru tine (bani in minus, discomfort, probleme de sanatate).

    ————————————————

    Solutia nu e suprataxarea zaharului, ci interzicerea adaugarii in alimente altele decat dulciurile a zaharului si a altor produse cu efect similar asupra mecanismul natural al satietatii. Practic, aceste substante se gasesc in cam toate semipreparatele, deci nu ai cum sa le ocolesti decat daca renunti la ele si cumperi doar materii prime.

    • E adevarat ce spui dar i-a cazul untului. Ai incercat sa mananci unt pe paine cu putina sare? O s avezi ca poti manca la o masa lejer un pachet de unt cu paine. La fel si in cazul smantanei grase. Poti consuma lejer 250-300g la o masa.

      Acum 100g unt are 717Kcal. Un pachet de unt are 250g deci 1800Kcal la care adaugi si painea si iti da lejer 2500Kcal cam maximul cat trebuie sa consumi pe zi ca barbat adult care face miscare normala (gen mers macar o ora pe zi). Ei, acum iti spun eu ca dupa acest pachet de unt mai poti manca inca niste branza grasa cam 100g + 100g carnat de porc gras + 200g smantana, etc. Deci te duci lejer in 3500 400Kcal pe zi. BANG!!! si asta fara niciun pic de zahar!!!

      Deci zaharul nu e problema principala pe care o invoca multi (este o problema in sine) insa marea problema e cantitatea!!!

  7. Urmeaza foametea? Ne pregatim cu provizii .

  8. Eu știu o grămadă de obeze pe care atârnă grăsimea și ele se cred foarte sexy, poartă colanți, bustiere. Dacă le atragi atenția că, în primul rând, nu e sănătos să trăiască așa, se consideră discriminate și hărțuite. Ce să mai zici?

    • pai nu le zici nimic ca e viata lor.

      Tot ce poti face e sa le ocolesti sau in anumite cazuri le sari ca e mai simplu 🙂

    • Georgiana, iti pasa cam mult de obeze, ar trebui sa iti pese de obezi, ca dupa nume esti femeie si probabil te interesează sexul opus. Si ati auzit, dragi femei, daca nu aveti corpul pe care il considera Georgiana si domnii de pe g4media sexy, nu aveti voie sa va îmbrăcați in colanti si bustiere. Si nu aveti voie sa ieșiți din casa de fapt, pentru ca rostul vostru pe lume e sa fiți sexy.

    • @Cineva

      Te poti imbaraca cum vrei tu, nu asta a zis Georgiana. Ea a zis ca acele femei se considera sexy, insa notiunea de sexy depinde de la barbat la barbat. Sunt multi barbati slabi carora le plac grasele, probabil sunt mai moi mai „fluffy” cine stie?

  9. Doamnelor, domnilor, cateva comentarii sunt vaxante.
    Trebuie sa recunosc public ca apreciez grasutele.
    Au umor, sunt vesele si simpatice. Majoritatea „miros” bine. Adica parfumate lejer sau mai mult sunt foarte curate. Si foarte politicoase, cu bunt simt, atente la celalalt.