G4Media.ro

STUDIU: Coronavirusul poate rezista până la 28 de zile pe suprafețele dintr-un…

sursa foto: Pexels

STUDIU: Coronavirusul poate rezista până la 28 de zile pe suprafețele dintr-un mediu răcoros și întunecat/ Unde rezistă virusul cel mai mult

Coronavirusul care provoacă COVID-19 poate supravieţui, într-un mediu răcoros şi întunecat, până la 28 de zile pe suprafeţe precum telefoane mobile şi bancnote, potrivit unui studiu realizat de Agenţia ştiinţifică naţională australiană (CSIRO), relatează AFP şi dpa.

Cercetătorii de la Departamentul pentru prevenirea bolilor al CSIRO au descoperit că virusul SARS-CoV-2 poate trăi pe anumite suprafeţe mult mai mult timp decât se credea anterior.

„La 20 de grade Celsius, care este aproximativ temperatura camerei, am descoperit că virusul este extrem de robust, supravieţuind timp de 28 de zile pe suprafeţe netede precum ecranele telefoanelor mobile şi bancnote”, a declarat Debbie Eagles, director adjunct al Departamentului pentru prevenirea bolilor al CSIRO.

„În context, experimente similare pentru Gripa A au descoperit că virusul a supravieţuit pe suprafeţe timp de 17 zile, ceea ce evidenţiază cât de rezistent este SARS-CoV-2”, a mai spus ea.

La 30 de grade, durata de supravieţuire a SARS-CoV-2 scade la 7 zile, iar la 40 de grade, este de doar 24 de ore.

Pe suprafeţele poroase precum bumbacul, virusul a supravieţuit mai puţin, până la 14 zile la cea mai scăzută temperatură şi mai puţin de 16 ore la cea mai ridicată.

Comparativ cu studiile anterioare, care au arătat că noul coronavirus poate supravieţui până la patru zile pe suprafeţe neporoase, de data aceasta timpul este „semnificativ mai lung”, potrivit studiului publicat în Journal of Medical Virology.

Experimentul a fost realizat însă în mediu întunecat – cercetările au arătat deja că lumina soarelui poate ucide rapid virusul.

Oamenii de ştiinţă au afirmat că „rezistenţa (virusului) pe sticlă” reprezintă o descoperire extrem de importantă, având în vedere că bancomatele, casele de marcat cu autoservire din supermarketuri şi chioşcurile de self-checkin din aeroport sunt suprafeţe extrem de atinse care nu pot fi curăţate cu regularitate.

Cercetătorii au adăugat că rezultatele demonstrează încă o dată importanţa bunelor practici precum spălarea regulată a mâinilor şi curăţarea suprafeţelor.

sursa: Agerpres, sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Da bani este problema trebuie eliminati si puse ciupuri oamenilor sa fie usor de identificat si controlat urmariti

    • Ești deja identificat și urmărit prin social media, nu consumă nimeni cipuri cu tine. Te obișnuiești cu ideea sau renunți la internet, alegerea ta.

    • Alina M, tu de unde sti? Ai simtit tu in pisulica de dimineata ca cineva nu consuma cipuri pe noi, pelea p#lii!? Sunteti atat de spalati pe creier de presa ca nu mai aveti notiuni elementare de logica!

    • De unde ești atât de sigur că ideile tale valorezează mai mult decât cipul?

    • Partea buna e ca banii românești fiind din polimer se igienizeaza ușor. Putina apa și săpun.

  2. Rezista pana i se ordonă ,global , să plece!

  3. Fără cipuri ,fara vaccinuri,fara internet,și G.uri am trăit foarte bine până acum,cui trebuie sa.si pună, eu deja mi.am căpătat demult autonomia fizica și le găsesc inutile ,ridicole și chiar periculoase pentru sănătatea mentală și psicologica.Cand popii făceau miting împotriva cipurilor erau considerați adepții teoriei conspirației.Intreb cine sânt acum conspirații pustii rasei umane nu cumva cei care le construiește și promovează.

  4. Se pare ca sunt si specialisti care nu au aceeasi opinie despre relevanta acestui studiu in viata reala. Cel mai bine e sa ai o atitudine precauta si echilibrata, adica nici neglijența fata de igiena dar nici panica.

    <>

    Sursa: https://www.bbc.com/news/health-54500673

    • Siteul se incapataneaza sa nu-l afiseze pentru ca era in paranteze unghiulare.
      Deci:

      Prof Ron Eccles, former director Common Cold Centre at Cardiff University, criticised the study and said the suggestion that the virus could survive for 28 days was causing „unnecessary fear in the public”.

      „Viruses are spread on surfaces from mucus in coughs and sneezes and dirty fingers and this study did not use fresh human mucus as a vehicle to spread the virus,” he said.

      „Fresh mucus is a hostile environment for viruses as it contains lots of white cells that produce enzymes to destroy viruses and can also contain antibodies and other chemicals to neutralise viruses.

      „In my opinion infectious viruses will only persist for hours in mucus on surfaces rather than days.”

      In a paper published by the Lancet in July, Emanuel Goldman, professor of microbiology at Rutgers University, said „the chance of transmission through inanimate surfaces is very small”. He said studies that suggested a significant risk had been designed with „little resemblance to real-life scenarios”.

  5. Astia traiesc pe raitingul cititorilor hai sa.i punem un pic in dificultate si vreo 6 luni sa incepem sa citim cartile marilor clasici.

  6. Ştiati că „refugiatii” primesc CARDURI FARA NUME? 500€ pentru haşis, kebab şi veste din alea! Iar noi ciumpalacii indigeni, suntem urmariti de programe ca de ce n-am luat paste in loc de salam Sinaia si rodie in loc de merlot. Doamne, daca existi, da te rog de pamînt cu toti globalistii astia bogati.