G4Media.ro

Statele Unite se declară „îngrijorate” de lansarea unei rachete cu rază lungă…

Sursa foto; Unsplash/ SpaceX

Statele Unite se declară „îngrijorate” de lansarea unei rachete cu rază lungă de către Iran, dar își subliniază atașamentul față negocierile de la Viena privind programul nuclear iranian

Statele Unite se declară ”îngrijorate” de lansarea de către Iran a unei rachete cu rază lungă de acţiune, un progres care ar putea beneficia programului balistic al Teheranului, însă îşi subliniază ataşamentul faţă de negocieri în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP, citată de News.ro.

”Statele Unite rămân îngrijorate de dezvoltarea unor lansatoare spaţiale iraniene, care reprezintă un risc de proliferare”, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, care a reafirmat însă că Washingtonul ”doreşte o întoarcere reciprocă la respectarea deplină a Acordului” de la Viena din 2015 care vizează să împiedice Iranul să se doteze cu arma nuclară.

Iranul a anunţat joi, în toiul unor negocieri, la Viena, cu privire la programul nuclear iranian, că a lansat în spaţiu o rachetă cu rază lungă de acţiune cu trei aparate de cercetare spaţială la bord.

Racheta ”conţine tehnologii care sunt aproape identice şi interschimbabile cu cele folosite la rachete balistice, şi anume cele cu rază lungă de acţiune”, a subliniat purtătoarea de cuvânt americană.

Ea a subliniat că această lansare reprezintă o încălcare a Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU – care aprobă Acordul de la Viena din 2015 privind programul nuclear iranian (JCPoA) – şi a îndemnat Teheranul ”să nu desfăşoare nicio activitate legată de rachete balistice concepute să fie dotate cu încărcături nucleare”.

Miza negocierilor de la Viena este revenirea Statelor Unite, care au fost scoase din Acord în 2018 de către Donald Trump, şi a Iranului la o respectare a angajamentelor pe care şi le-au asumat, rupte după reimpunerea şi multiplicarea unor sancţiuni americane.

Statele Unite participă în mod indirect la aceste negocieri.

”Programul nuclear iranian era limitat în mod eficient de JCPoA”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.

”Administraţia precedentă l-a eliberat de aceste constrângeri, ceea ce face şi mai periculoase” celelalte proiecte ale Teheranului, mai ales programul ”provocator” al rachetelor balistice, a insistat ea.

”Din acest motiv încercăm să revenim la o respectare reciprocă a Acordului”, a conchis ea.

Occidentul suspectează Iranul de faptul că încearcă să dezvolte, cu ajutorul tehnologiei sale al lansatorilor de seteliţi, lansatori balistici cu rază lungă de acţiune, capabili să fie dotaţi cu încărcături convenţionale sau nucleare.

Sursa foto: Unsplash/ SpaceX – ilustrație generică

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. În SUA e democrație, poate alege glontul, injecția ori scaunul electric.

    • (DoreI sunt)
      commenturile pe topic cu Iranul îmi sunt sistematic (și înclin să cred, automat, prin setări-filtru) respinse.
      @G4, nu anulați vă rog, setarea cu interdicția?

  2. Ce frumos va fi peste 200 de ani .

  3. SUA ÎȘI MERITĂ SOARTA ! NIMIC NU ESTE ÎNTÂMPLĂTOR . NICI UN RĂZBOI NU L AU PURTAT PE TERITORIUL LOR ! PÂNĂ ACUM …SI AU BĂTUT JOC DE TOATE ȚĂRILE ÎN CARE AU AVUT BAZE MILITARE

  4. Ai dreptate Sandu! După logica ta, Germania și Japonia sunt două dintre țările de care si-au bătut joc.. Si mai sunt si altele…

    • Corect spus
      Adică DE și JP sunt puteri economice mondiale, propaganda rusă zice ca SUA își bat joc…
      Ce minte pot avea oamenii ăștia care ii cred pe rusi?
      Am dori și în România baze americane mai multe ,sa ajungem și noi precum
      Germania, Japonia, Coreea de Sud etc.
      Ca nu I lasă pe descreierat aia sa ajungă la bomba atomică este un lucru bun nu I rău..căci aia o sa distrugă Planeta Pământ..
      Ce I Ada greu de înțeles?

  5. Și uite așa ,marea democrație planetară, Întâiul jandarm mondial, cel mai belicos apărător al păcii primește și de la Iran, unul din nenumărații săi ‘admiratori’ ,o palmă peste mândria sa de mare rachetist . La cât mai multe!

  6. Cum,Marea SUA se teme de Iran? Adica o tara ca America dotata cu cele mai moderne arme …chipurile pt mentinerea pacii….se teme ca o tara mica are arme nucleare??

  7. Zic și eu: ai dreptate! Cine a mers la școală și a citit cărți are cultură generală și a dobândit multe informații! Felicitări!!!
    Dar de la oameni ca Sandu… poți să ceri ceva?!
    Consider că SUA a făcut o prostie când s-a implicat PREA DEVREME în cel de-al doilea război mondial! Datorită acestui lucru există Rusia, mulți rusofili și mulți comuniști!
    Poate era mult mai înțelept să nu le dea deloc arme la ruși și să aștepte căderea Rusiei…

    • Poate ne spui si avantajul pentru Europa a destabilizarii Orientului Mijlociu si Africii de Nord.
      Efectele benefice se văd in numărul de transfugi.

    • Avantaj: motorina mai ieftina, sa-ti mearga tractoru’

  8. Mihăiță și Barney… Aveți dreptate! Sunt sigur că atunci când nu știați să scrieți, vă plăcea să vă jucați cu focul!
    După logica voastră, persoane gen Dincă au dreptul de a deține arme…
    https://www.google.ro/amp/s/www.digi24.ro/amphtml/stiri/actualitate/cum-arata-locul-de-unde-a-pornit-incendiul-de-la-blocul-din-constanta-1774795