G4Media.ro

Statele Unite: Eclipsa totală de soare din 2017 a dus la creșterea…

sursa foto: Captură video

Statele Unite: Eclipsa totală de soare din 2017 a dus la creșterea numărului de accidente rutiere/ Se estimează că 20 de milioane de persoane din SUA au călătorit în alt oraș pentru a vedea eclipsa de soare din 2017 

A existat o creștere semnificativă a numărului de accidente rutiere mortale în Statele Unite în perioada eclipsei totale de soare din 2017, arată o nouă analiză, scrie CNN.

Analiza, publicată sub forma unei scrisori de cercetare luni în revista JAMA Internal Medicine, a constatat o creștere de 31% a riscurilor de trafic în jurul datei eclipsei, similară cu creșterea riscului în jurul altor sărbători, cum ar fi Ziua Recunoștinței. În termeni absoluți, acest lucru reprezintă o medie de 1 persoană în plus implicată în accidente la fiecare 25 de minute și 1 deces suplimentar în urma unui accident la fiecare 95 de minute.

Dr. Don Redelmeier, coautor al analizei și profesor de medicină la Universitatea din Toronto, a declarat că riscul sporit în trafic nu se datorează eclipsei în sine și schimbării trecătoare a luminii, ci mai degrabă creșterii numărului de persoane care călătoresc. Potrivit studiului, se estimează că 20 de milioane de persoane din SUA au călătorit în alt oraș pentru a vedea eclipsa de soare din 2017.

Este mai probabil ca oamenii să fie distrași, să conducă pe drumuri necunoscute și să accelereze pentru a ajunge la timp la destinație, a spus Redelmeier. De asemenea, este posibil ca aceștia să fie intoxicați din cauza sărbătorilor legate de eclipsă sau să aleagă să privească evenimentul din locuri nesigure pe marginea drumului, a adăugat el.

„Una dintre surprizele pe care nu le-am anticipat a fost că riscurile nu apar în momentul exact al totalității. Nu este atunci când totul este întunecat, negru și rece, ci, în schimb, acestea apar în orele de dinainte și de după”, a spus Redelmeier.

Analiza a constatat că orele de după eclipsă sunt deosebit de periculoase, cu un risc de trafic cu aproape 50% mai mare decât media.

Pentru a calcula riscul de trafic, cercetătorii au comparat numărul tuturor accidentelor rutiere mortale în intervalul de trei zile centrat pe ziua eclipsei – 21 august 2017 – și intervalele de control de trei zile cu o săptămână înainte și după eclipsă. Intervalele de control au fost alese pentru a se potrivi cu zilele săptămânii și pentru a ține cont de variațiile sezoniere și săptămânale ale riscului.

Un calculator al marinei americane a fost apoi folosit pentru a determina momentul fiecărui accident de mașină în raport cu momentul eclipsei maxime, pe baza latitudinii și longitudinii, potrivit studiului.

Analiza a arătat că riscul sporit în trafic a fost consecvent în funcție de vârstă, sex, rasă și etnie. Vremea senină a părut să accentueze riscul, cel mai probabil pentru că zonele cu cer senin au atras mai mulți potențiali spectatori ai eclipsei, a spus Redelmeier.

Pe măsură ce se apropie următoarea eclipsă totală de soare vizibilă în Statele Unite, pe 8 aprilie 2024, Redelmeier a spus că este îngrijorat că ar putea apărea un model similar. Potrivit studiului, traseul eclipsei din aprilie se află în raza de deplasare a peste 200 de milioane de persoane din SUA.

„O conștientizare a riscurilor le permite oamenilor să fie mai atenți atunci când conduc și ar putea inspira o experiență mai sigură pentru noi toți în fiecare zi, nu doar în ziua eclipsei”, a spus el.

Pentru a preveni o creștere a numărului de decese în trafic, oamenii ar trebui să respecte limitele de viteză, să reducă la minimum distragerile, să poarte centura de siguranță și să evite să conducă în stare de ebrietate, a mai spus Redelmeier.

Într-o înregistrare video postată pe X, șeful Administrației Federale a Autostrăzilor din SUA, Shailen Bhatt, a declarat că oamenii ar trebui să planifice să ajungă la destinații mai devreme, să evite să parcheze în apropierea traficului din sens opus și să fie atenți la pietoni și bicicliști. De asemenea, el a adăugat că oamenii nu ar trebui să privească eclipsa în timp ce conduc.

„Vă rugăm, toată lumea, să aveți grijă unii de alții în timpul acestui eveniment spectaculos”, a spus Bhatt. „Nu faceți o eclipsă de judecată”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...