G4Media.ro

Statele Unite acuză Beijingul că a revendicat „ilegal” cea mai mare parte…

Sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Statele Unite acuză Beijingul că a revendicat „ilegal” cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, respingând fundamentele geografice şi istorice ale pretenţiilor chineze

Statele Unite au acuzat miercuri Beijingul că a revendicat „ilegal” cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, respingând fundamentele geografice şi istorice ale pretenţiilor Chinei în cea mai detaliată analiză juridică de până în prezent, transmite AFP, citată de Agerpres.

Departamentul de Stat american a lansat un nou număr al seriei sale de studii intitulat „Limits in the Seas”, care actualizează o analiză juridică anterioară din 2014 pe acelaşi subiect. La acea dată, el punea deja la îndoială legalitatea delimitării „în nouă puncte” care apărea pe hărţile chineze pentru a considera aproape toată această mare drept teritoriu naţional, spre nemulţumirea altor ţări din Asia de Sud-Est.

Curtea Permanentă de Arbitraj (PCA) de la Haga a hotărât în 2016 că China nu are drepturi istorice asupra resurselor din interiorul liniei în „nouă puncte”, dând dreptate Filipinelor.

Bazându-se în special pe acest arbitraj, diplomaţia americană scrie în prezent că Beijingul „reclamă ilegal suveranitatea sau o formă de jurisdicţie exclusivă asupra cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud”.

„Aceste revendicări subminează grav statul de drept în oceane şi multe prevederi universal recunoscute ale dreptului internaţional” cuprinse în Convenţia Naţiunilor Unite asupra dreptului mării din 1982, a adăugat Departamentul de Stat.

Potrivit analizei sale, invocarea „drepturilor istorice” de către ţara comunistă pentru a revendica controlul asupra anumitor porţiuni din această mare este „ilegală”, ca şi pretenţiile acesteia asupra anumitor insule” care, potrivit Washingtonului, nu au nicio bază geografică, fiind zone scufundate la maree înaltă.

„Statele Unite îndeamnă din nou Republica Populară Chineză să-şi aducă pretenţiile maritime în conformitate cu dreptul internaţional”, „să respecte decizia tribunalului arbitral” şi „să înceteze activităţile ilegale şi coercitive din Marea Chinei de Sud”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

În 2020, Mike Pompeo, care era secretar de stat al preşedintelui american de atunci, Donald Trump, a susţinut explicit pretenţiile ţărilor din Asia de Sud-Est în Marea Chinei de Sud, depăşind poziţia americană tradiţională de a critica poziţia chineză fără a lua poziţie pentru alte state.

Această mare este unul dintre principalele puncte de fricţiune dintre Washington şi Beijing ale căror relaţii sunt tensionate la extrem şi în legătură cu soarta Taiwanului şi Hong Kongului, drepturile omului sau chiar cu probleme comerciale.

Sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Sa se incaiere acolo, nu in Ucraina.
  Cateva divizii de transgenderi rimelați si pensați pe model Rareș Bogdan vor pune imediat pe fugă chinezarimea !

 2. China chiar e speriata de ingrijorarea USA , in mod sigur va da inapoi.

  • China are spații de manevra atâta cât ii lași și s-a obișnuit sa tot ceara văzând ca nimeni nu ii pune stop. Plus ca și-a creat o imagine de mare putere militară pentru oameni ca tine care văd doar gardul nu și leopardul dinăuntru.
   Sa nu mai adaug ca ei nu au mai purtat un război de prin anii 50…

 3. sa te iei de china si de rusia in acelas timp, tu avand o administratie ilegitima conform multor cetateni americani, mi se pare o greseala fatala.

  • Rusia cu economie aprox. de marimea New York-ului n-ar avea nici o sansa intr-un razboi cu US. UK sau Franta singure sunt mai tari ca Rusia (a nu se confunda suprafata teritoriala si declaratiile belicoase cu adevarata putere militara). Rusia + China n-ar avea nici o sansa intr-un razboi cu NATO.