G4Media.ro

Start-up-uri care vor să testeze sângele menstrual / Ar putea deveni o…

Sursa foto: Pixabay

Start-up-uri care vor să testeze sângele menstrual / Ar putea deveni o metodă viabilă de a supraveghea lunar boli precum diabetul sau afecțiunile cardiovasculare

În fiecare zi, aproximativ 800 de milioane de femei din întreaga lume sunt la ciclu. Având în vedere aceste cifre, se știu surprinzător de puține lucruri despre sângele menstrual în sine. Sara Naseri, medic, speră să schimbe această situație prin intermediul start-up-ului său în domeniul sănătății, Qvin. Ea crede că testarea acestei probe lunare de sânge, în mare parte ignorată, ar putea oferi noi informații revoluționare despre sănătate, relatează BBC.

Cu toate acestea, susținerea acestei ipoteze va necesita timp, deoarece nu există prea multe cercetări asupra sângelui menstrual.

Când era încă la facultatea de medicină, Dr. Naseri a putut găsi doar un singur studiu despre sângele menstrual, o lucrare din 2012 care a descris compoziția și structura acestuia și a descoperit 385 de proteine care sunt unice pentru sângele menstrual.

Pe lângă sânge, efluenții menstruali conțin secreții vaginale, mucus cervical și celule endometriale. Endometrul este o membrană care căptușește uterul și care se îngroașă în fiecare lună pentru a susține implantarea embrionilor. În cazul în care nu apare o sarcină, această mucoasă este eliminată prin vagin.

„Sângele este lichidul corporal cel mai des utilizat pentru luarea deciziilor medicale”, spune Dr. Naseri. „M-am gândit: «Femeile sângerează în fiecare lună. De ce nu a folosit nimeni acest sânge în scopuri de sănătate?»”.

Echipa de la Qvin încearcă să acopere acest decalaj în cercetare prin realizarea unei game largi de studii pentru a evalua dacă există corelații semnificative între sângele menstrual și sângele prelevat dintr-o venă sau prin înțeparea unui deget.

Rezultatele inițiale au fost promițătoare, dar sunt necesare studii suplimentare.

În cazul în care se pot dovedi paralele fiabile, testarea sângelui menstrual ar putea deveni o metodă viabilă de monitorizare sau de diagnosticare a unei serii de afecțiuni comune.

De exemplu, dacă se constată că markerii biologici pentru nivelul colesterolului sau al zahărului din sânge sunt echivalenți, testele de sânge menstrual ar putea fi utilizate ca mijloc lunar de monitorizare a afecțiunilor cardiovasculare sau a diabetului.

Cu toate acestea, adevăratul potențial constă în găsirea unor modalități neinvazive de diagnosticare și tratare a afecțiunilor care afectează sistemul reproducător feminin.

Lipsa de cercetare în domeniul bolilor reproductive feminine a dus la timpi de diagnosticare lenți, la opțiuni de tratament relativ puține și la teste care sunt adesea dureroase și stresante pentru pacientă.

În Regatul Unit, doar 2,1% din finanțarea cercetării medicale este destinată afecțiunilor reproductive, în ciuda cercetărilor care arată că 31% dintre femei se confruntă cu probleme grave legate de sănătatea lor reproductivă.

Mai puțin de jumătate dintre cele afectate vor căuta ajutor medical.

Pe lângă lipsa de cercetare și de precedent, încercarea de a testa sângele menstrual înseamnă să negociezi cu o foarte mare rezistență și tabuuri sociale.

Start-up-ul Theblood, cu sediul la Berlin, s-a luptat să găsească un partener de laborator care să fie de acord să analizeze mostre de sânge menstrual.

„Trebuie să facem totul de la zero, de la început, chiar de la început. Laboratoarele analizează mostre de salivă, urină sau fecale, dar nu există nimic pentru sângele menstrual”, spune cofondatoarea Theblood, Miriam Santer.

Dr. Christine Metz, profesor și cercetător în domeniul endometriozei la Feinstein Institutes for Medical Research din cadrul Northwell Health din Long Island, New York, crede că factorul „yuck” este o mare parte din motivul pentru care au existat atât de puține cercetări privind sângele menstrual.

„Când ne-am propus să colectăm efluviile menstruale pentru a le studia, mai mulți medici ne-au spus că nu le pot cere pacientelor lor să facă acest lucru”, spune ea. „[Dar când] am [lansat un apel pe] rețelele de socializare, am obținut 6.000 de persoane în registrul nostru. Evident, au depășit factorul yuck.”

Testarea sângelui menstrual nu a făcut niciodată parte din practica clinică a ginecologiei.

Endometrioza este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ginecologice. Este extrem de dureroasă și apare atunci când țesutul care în mod normal căptușește uterul crește în exteriorul altor organe din cavitatea pelviană. Afectează aproximativ 10% dintre femei și fete. Diagnosticarea poate dura până la 12 ani și poate fi confirmată doar prin intervenție chirurgicală.

În prezent, nu există tratamente eficiente pentru endometrioză.

Lucrurile se îmbunătățesc încet-încet datorită, în parte, conștientizării făcute de avocați proeminenți precum Lena Dunham și Padma Lakshmi.

Cu toate acestea, durerea este tratată în prezent cu hormoni care pot avea efecte secundare severe și chiar și o histerectomie nu garantează îndepărtarea leziunilor de endometrioză.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează